Кому дістанеться крісло "губернатора" Закарпаття?

У найближчі дні Янукович назве прізвище людини, яка наглядатиме за Закарпаттям.

Кому дістанеться крісло "губернатора" Закарпаття?

Період поствиборчої невизначеності у владі завершився: минулого тижня команда нового президента хай і у дещо сумнівний спосіб, та все ж сформувала нову коаліцію та уряд. Слідом почалися масові звільнення та призначення нових людей на всіх рівнях.

Янукович поки й сам не знає, як працевлаштувати усіх та нікого не образити. Разом з тим, – намагається триматись впевнено, а головне, – слідувати логіці побудови владної вертикалі. Відтак, з дня на день повинні розпочатися ротації і на місцях.

Список потенційних губернаторів кожен з кандидатів у президент почав складати ще до виборів – в обмін на лояльність та підтримку в областях.

Згодом коло претендентів суттєво звузилося згідно результату на перегонах. Тепер же воно відображає, насамперед, коаліційні домовленості.

"Славна п’ятірка"

У Закарпатті до 17 січня найбільш відвертим у своїх бажаннях очолити область був Сергій Ратушняк. Але він поставив не на того кандидата. Добре, що хоч місцеві вибори скасували, а то мер Ужгорода опинився б у дуже скрутному становищі.

Менше з тим, станом на сьогодні є 5 осіб, які так чи інакше причетні до перемоги Віктора Януковича та можуть претендувати на посаду голови Закарпатської ОДА: Віктор Балога, Олег Гаваші, Едуард Матвійчук, Олександр Ледида та Сергій Мошак.

Цікаво, що усі, крім останнього, – вихідці з "Нашої України" Віктора Ющенка.

Амбітний перечинець

Власне, кандидатура Сергія Мошака була найбільш обговорюваною після першого туру.

Тут все логічно: "регіонал" відповідав за область від імені депутатського корпусу "біло-синіх", а як відомо, 17 січня у Закарпатті Янукович доволі несподівано переміг всіх, у тому числі Тимошенко з розривом у 3%.

У порівнянні зі своїми конкурентами Сергій Мошак – маловідомий політик, майже без досвіду держслужби у рідній області. Народився він на Перечинщині, на початку 90-их отримав кваліфікацію економіста в Ужгородському університеті, далі – пішов у бізнес. Кажуть, стрімкий кар’єрний злет Сергія Миколайовича пов’язують з прізвищами двох його земляків – американського бізнесмена, уродженця Мукачева Алекса Ровта, який є власником третього за потужністю хімічного заводу України северодонецького "Азоту" та його давнього товариша, а нині главою Конституційного Суду Андрієм Стрижаком.

За сприяння першого Мошак у 2002-ому очолив управління лісового господарства Державного управління справами, опісля – керував "Експоцентром", який також входив у систему відання ДУСі на чолі з Юрієм Дагаєвим.

А от нардепом, стверджують джерела, Сергій Мошак став саме завдяки зв’язкам пана Стрижака. Ланцюг виглядає приблизно так: Алекс Ровт – Андрій Стрижак – Антон Пригодський. Останній – авторитетний "регіонал", наближений особисто до Віктора Януковича. Тривалий час він відповідав за зв’язки Партії регіонів з Конституційним Судом. Як наслідок, на парламентських виборах 2007 року під 123 номером у списку "біло-синіх" з’явився мало кому відомий закарпатець. Хоча сам Пригодський стверджує, що "не пам’ятає про таку людину, як Сергій Мошак".

Втім, діяльність новоспеченого нардепа більш ніж підтверджує його зв’язок з вищеназваними людьми. Так, уже за півроку після отримання мандату, Сергій Мошак брав участь у скандальній приватизації Одеського припортового. Як не дивно, він представляв інтереси одного з фаворитів конкурсу норвезьку компанію Yara International ASA. Щоправда, скандинави довго вагалися і зрештою, попри запевнення Мошака, відмовилися від участі в тендері. Принагідно зауважмо, що участь у приватизації ОПЗ спершу мав приймати і Алекс Ровт. Планувалося, що разом із Олександром Ярославським та Ігорем Коломийським вони створять спільний консорціум. Та як відомо, Одеський припортовий досі не продали.

Повертаючись до теми губернаторства, завважмо, що Сергій Мошак з самого початку мітив на це крісло. Після першого туру він у розлогому інтерв’ю дав зрозуміти, що успіх Януковича у Закарпатті варто асоціювати саме з ним, а не, скажімо, керівником обласного штабу Олександром Ледидою, а тим паче – Віктором Балогою та його командою.

Подейкують, саме різкість у висловлюваннях на адресу Єдиного Центру зіграло з амбітним "регіоналом" злий жарт. Слова про те, що "провокації, які ця політична сила чинила 17 січня, вщент зруйнували найменші можливості для діалогу між Партією регіонів та ЄЦем", відверто не вписувалися у формат співпраці команди Балоги та Януковича – і у другому турі, і після виборів з приводу формування нової коаліції.

Не варто забувати також, що у другому турі Тимошенко сповна поквиталася у Закарпатті з лідером Партії регіонів за поразку 17 січня. І вже тепер Сергію Миколайовичу довелося звітувати не про тріумф, а про поразку в 10%.

Між тим, щонайменше тижнів два після оголошення остаточних результатів виборів Мошак ще розглядався як реальний претендент на пост керівника Закарпаття. Це було пов’язано із грою в чутки про розкол у обласному осередку Партії регіонів та фактором Балогою на виборах у краї. Публічну підтримку амбітному "регіоналу" висловив навіть епатажний Ратушняк. Однак, зі стартом коаліційних переговорів, де губернаторські портфелі стали предметом торгу та компромісів, Сергій Мошак остаточно вибув з конкуренції.

Нейтральність в ціні

Довгий час пліткували, мовляв, Янукович взагалі не збирається змінювати керівника області. Пояснень було декілька. По-перше, діючий губернатор Олег Гаваші достойно вів себе під час виборчої кампанії, зберігав публічний нейтралітет. Крім того, при потребі за нього міг домовитися Віктор Балога. По-друге, місцеві експерти зауважували, що у Партії регіонів є серйозні кадрові проблеми, себто немає персони, яка могла б стати дійсно регіональним лідером.

Такий розвиток подій виглядав доволі прийнятним, адже не суперечив амбіціям решті претендентів. Згідно сценарію Віктор Балога мав би отримати урядовий портфель, а Олександр Ледида – посвідчення народного депутата.

Проте у найближчі дні Закарпаття все ж отримає нового керманича, а Олегу Гаваші буде запропоновано очолити посольство України в одній з сусідніх країн. Подейкують, це буде Угорщина. Як доказ: нинішній губернатор має угорське коріння та вільно володіє мовою. Крім того, президент сусідньої держави Ласло Шойом, який часто приїздив на Закарпатті за часів губернаторства Гаваші, був офіційним гостем на інавгурації Віктора Януковича та прийомі в Українському домі. Не виключено, що тема нового посла була однією з ключових у розмові українського президента з угорським колегою, тим більше, що на прийомі в Українському домі був також Віктор Балога.

Самоусунення

Між тим, саме екс-главу Секретаріату президента тривалий час також сватали у крісло губернатора Закарпаття. А надто після того, як у Верховній раді утворилась більшість без "Нашої України", а особисто Балога не отримав місця в уряді.

Та завважмо, від посади міністра МНС та поста голови Закарпатської ОДА лідер Єдиного Центру публічно відхрестився вже давно – в останнє на шпальтах газети "Дело" у день формування нового уряду. При цьому Балога зауважив, що його команда готова брати участь у формуванні нової конфігурації влади.

Нагадаємо, що Віктор Іванович двічі обіймав посаду голови Закарпатської ОДА: протягом 1999-2001 років та лютого-вересня 2005 року. Але цього разу кабінет на третьому поверсі будівлі за адресою площа Народна 4 в Ужгороді займе інша особа: "Олександр Ледида – мій учень", – зізнався Балога журналістам на згаданому прийомі в Українському домі.

Учень Балоги

Дійсно, Олександр Ледида з самого початку розглядався як головний претендент на крісло губернатора Закарпаття. Все закономірно: він уже не перший рік очолює обласний осередок Партії регіонів, під час президентських виборів керував обласним штабом. Зазвичай, таким людям і віддають посаду голови ОДА.
На користь "регіонала" грає також його досвід управлінця та політика.

Народився пан Олександр в селі Барвінок, що під Ужгородом. За фахом економіст, успішний підприємець, очолював Закарпатську спілку підприємців. З 1998 році – на державній службі. Працював заступником голови Закарпатської ОДА, коли її вперше очолював Віктор Балога. На виборах 2002 року – керував Ужгородським районним штабом "Нашої України", та напередодні президентських виборів 2004 року спершу став рядовим членом Партії регіонів, а згодом – очолив обласний осередок.

Саме хороші стосунки з командою Віктора Балоги є чи не головною перевагою Ледиди у нинішній ситуації, адже у Партії регіонів добре розуміють, що у Закарпатті (та і не тільки) з Балогою краще підтримувати діалог, ніж ворогувати.

Вчитель фізики

Разом з тим, зовсім нещодавно у списку  претендентів на посаду губернатора Закарпаття з’явилося ще одне прізвище. У пресі заговорили про кандидатуру Едуарда Матвійчука – батька всесвітньовідомої моделі Аліси Матвійчук.

Він народився на Мукачівщині, довгий час працював в освіті, викладав фізику. На початку 90-их був інспектором на Чопській митниці, тоді – президентом футбольного клубу "Верховина" та шеф-редактором газети "Європа-Центр".

Пан Едуард знаний у Закарпатті бізнесмен. Сфера його інтересів – нерухомість. Зокрема йому належить величезний торговий центр у центрі Ужгорода – Люксом-плаза, та ще купа землі у різних районах. Тому не дивно, що у Матвійчука гарні стосунки з Сергієм Ратушняком.

Завважмо також і те, що в області кандидатура Едуарда Леонідовича була "вкинута" через ЗМІ, лояльні до БЮТ. За інформацією джерел, Матвійчук у дуже непоганих стосунках з головним "бютівцем" краю Олександром Кеменяшем. За непідтвердженою інформацією, – вони чи то далекі родичі, чи то куми.

Цікаво, що у 2002 році вони синхронно стали нардепами від Блоку "Наша Україна", щоправда, Матвійчук йшов за списком, а Кеменяш – по мажоритарці. За рік з лишком, у листопаді 2003-го пан Едуард перейшов у фракцію Партії регіонів, за списками якої переобирався два наступні рази.

Насправді, амбіції Матвійчука виглядають дещо дивним, адже уже треті вибори поспіль він керує виборчою кампанією "регіоналів" на Одещині. Там у нього свої інтереси з портом. Зрештою, Василь Цушко – його головний конкурент за крісло губернатора тут – вже отримав урядовий портфель, тому Едуард Матвійчук, скоріш за все, очолить саме Одеську область. Хоча звісно, є ще "литвинівець" Гриневецький, але той також відверто скептично відгукувався з приводу своїх губернаторських перспектив.

У всякому випадку, якщо Матвійчуку дозволять обирати, то навряд чи він віддасть перевагу хоч і рідній, проте дотаційній області, себто Закарпаттю. При найгірших розкладах, колишній вчитель фізики залишиться народним депутатом, що ніяк не позначиться на його економічних статках та статусі – ні в Закарпатській, ні в Одеській області.

Указ без підпису

Між тим, у Олександра Ледиди також є запасний варіант – стати народним депутатом. Для цього у парламенті якраз звільнилося місце. Та коли у Партії регіонів не виключають дострокових виборів у будь-який момент (приміром, на підставі визнання неконституційною новоутворену більшість), це вкрай недалекоглядно. Якщо гарно працювати, то губернатором Ледида може бути усі 5 років президентства Януковича. Та й погодьтеся, значно принадніше керувати областю, ніж просто натискати на кнопку за "відмашкою" керівника фракції.

Наразі, в Закарпатському осередку Партії регіонів на сто відсотків переконані, що область очолить їхній бос. Про це навіть публічно заявив колишній опонент Олександра Ледиди серед місцевих "регіоналів" Юрій Беляков. За його словами, вірогідність складає 98%. Свою обізнаність у ситуації в області нещодавно продемонстрував і Ратушняк, фактично визнавши, що помилявся з приводу призначення головного "регіонала" області.

Рішення про нове місце роботи Олександра Ледиди може з’явитися буквально з понеділка. Подейкують, зразок указу вже готовий, не вистачає лише підписів.

Дмитро Тужанський
15 березня 2010р.

Теги: Ледида, Мошак, Матвійчук, Балога, Гаваші, Єдиний Центр, Партія регіонів

Коментарі

М-да 2010-03-15 / 21:56:00

:)

Софія 2010-03-15 / 18:43:00

:)

Перехожий 2010-03-15 / 16:23:00

:)

Мукачево.нет 2010-03-15 / 15:35:00

Стаття з Мукачево.нет. Не підписана. Це - порушення авторського права.


Що, не сподобалося? 80 відсотків сьогоднішніх матеріалів на Мукачево.нет передерті з Закарпаття онлайн. Згадайте, як ви крали Міс Ужгорода. обрізали ноги дівчатам на фото, бо там був вотемарк "Закарпаття онлайн".


Ви пішли дорогою УА-Репортер, хоча ми пропонували вам принцип партнерських стросунків. Тепер отримуйте те, на що заслуговуєте. Удачі вам на цьому слизькому шляху. Адмін

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини