Підсумки діяльності Державної митної служби України у 2006 році

На розширеному засіданні Колегії Державної митної служби України за участі Першого віце-прем’єр міністра Миколи Азарова були підведені підсумки діяльності митних органів за минулий рік. Упродовж 2006 року Державна митна служба забезпечила надходження доходів до Державного бюджету у сумі 41 млрд. 171,9 млн. гривень.

Підсумки діяльності Державної митної служби України у 2006 році У порівнянні з 2005 роком до Держбюджету перераховано податків і зборів на 10,2 млрд.грн., або на 32,8% більше. При цьому слід зазначити, що за 2006 рік митні органи забезпечили майже 33,9% доходів Державного бюджету України, тоді як за результатами 2005 року митні платежі становили 29,4% доходів бюджету.

Річний показник, визначений для митних органів Законом України “Про Державний бюджет України на 2006 рік” у сумі 37 млрд. 191,2 млн. грн., виконано на 110,7%. У 2006 році додатково, понад встановлений плановий річний показник до бюджету країни спрямовано майже 4 млрд. грн. податків і зборів.

У розрізі видів митних платежів річні планові показники державного бюджету виконані за такими податками та зборами:

з ПДВ – на 112,5%;
з ввізного мита – на 110,6%;
з акцизного збору – на 132,2%;
з митних зборів – на 156,5%;

Протягом 2006 року Держмитслужбою підписано 8 меморандумів та 5 протоколів про співпрацю з вітчизняними підприємствами та їх об’єднаннями. Учасники цих об‘єднань та окремі суб‘єкти ЗЕД зобов‘язалися заявляти митну вартість товарів при імпорті, виходячи з рівнів вартості цих продуктів, що відповідають достовірній інформації, надавати достовірну інформацію про товари, а також погодилися надавати посадовим особам митних органів можливість перевірки фінансових і банківських документів, пов’язаних із здійсненням зовнішньоекономічних операцій. Натомість зазначені суб‘єкти ЗЕД отримали право на лібералізацію митного оформлення.

З 20 березня 2006 року набрав чинності Закон України „Про внесення змін до Митного кодексу України” стосовно врегулювання питань визначення митної вартості товарів, проект якого було розроблено Держмитслужбою. Зміни, упроваджені цим Законом, більш чітко регламентують механізм визначення митної вартості, визначають обов’язки й відповідальність посадових осіб митниці, що здійснюють контроль за правильністю визначення бази митного оподаткування, і декларанта, який подає відомості про митну вартість товарів.

Застосування норм закону забезпечило приведення положень Митного кодексу щодо митної оцінки товарів у відповідність до вимог Угоди про застосування статті VII ГАТТ.

1 лютого 2006 року Кабінетом Міністрів України прийнято розроблену Держмитслужбою постанову Уряду, якою затверджено перелік документів, необхідних для здійснення митного контролю та митного оформлення товарів і транспортних засобів, що переміщуються через митний кордон України.

Прийняття постанови дало можливість скоротити перелік документів, необхідних для митного контролю та оформлення товарів та в подальшому забезпечити створення на державному рівні інтегрованого митного тарифу, який будуватиметься за принципом взаємозв’язку кодів товарів і адміністративних та економічних методів регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

Спільним наказом Держмитслужби, Держприкордонслужби, Мінтрансу, МОЗ, Мінагрополітики, Мінприроди, Мінкультури та Державіанагляду затверджено часові нормативи виконання контрольних операцій посадовими особами, що здійснюють контроль осіб, товарів і транспортних засобів у пунктах пропуску через державний кордон України.

За результатами аналізу здійснення попереднього документального контролю, проведеного Держмитслужбою та Адміністрацією Держприкордонслужби, було прийнято рішення про доцільність передання митним органам функцій із здійснення попереднього екологічного та радіологічного документального контролю товарів для прискорення та спрощення проведення контрольних процедур.

Затверджено Концепцію створення, упровадження і розвитку системи електронного декларування товарів. Реалізація положень концепції дасть можливість запровадити попередню обробку вантажних митних декларацій в автоматичному режимі без втручання посадових осіб митних органів, прискорити та спростити процедури здійснення митного контролю та оформлення товарів і транспортних засобів.

У січні 2006 року Верховною Радою України прийнято Закон України, яким ратифіковано Рішення Ради глав урядів СНД про Правила митного контролю за переміщенням через митний кордон товарів, що містять об’єкти інтелектуальної власності. Активізація роботи з приведення законодавства України у сфері захисту прав інтелектуальної власності до рівня світових стандартів сприяла зняттю з України статусу Пріоритетної зарубіжної країни у спеціальному списку 301, торгівельних санкцій та обмежень, а також отриманню Україною переваг від ведення безмитної торгівлі згідно з Генеральною системою преференцій.

Результатом послідовної та наполегливої роботи Держмитслужби з приєднання до Міжнародної конвенції про спрощення та гармонізацію митних процедур (Кіотська конвенція) стало прийняття у жовтні 2006 року Верховною Радою України відповідного закону.

Приєднання України до цієї конвенції сприятиме:

- закріпленню єдиних міжнародних стандартів і підходів до регламентації тотожних правовідносин у митній справі в Україні;
- усуненню розходжень у митних процедурах, які перешкоджають розвитку міжнародної торгівлі та здійсненню зовнішньоекономічної діяльності українськими підприємствами;
- спрощенню митних процедур та стимулюванню міжнародного співробітництва;
- запровадженню у національне законодавство загальноприйнятих порядків здійснення митного контролю, застосуванню інформаційних технологій;
- розширенню правової бази для здійснення спільного митного контролю із суміжними державами.

Митними органами забезпечується контроль за дотриманням законності при митному оформленні товарів та вантажів.

Протягом 2006 року порушено 281 кримінальну справу про контрабанду на загальну суму понад 278 млн. гривень.

Хоча з початку 2006 року розмір контрабанди збільшився на 25 % (з 131 до 175 тис. грн.) кількість порушених кримінальних справ у порівнянні з 2005 роком зменшилася лише на 10 % (2005 рік – 312 справ).

За фактами порушень митного законодавства протягом 2006 року складено 24 178 протоколів про порушення митних правил. При цьому вартість реально вилучених предметів становить понад 296 млн. гривень.

Митні органи задіяні у проведенні спільних операцій правоохоронних органів. Зокрема, взято участь у міжнародній операції "Пурпур" з недопущення надходження перманганату калію в незаконний обіг для виробництва кокаїну; у двох етапах спільної операції правоохоронних органів і контрольних служб України та Республіки Молдова "Апрель-2006"; у міжнародній операції "Pallas" з недопущення контрабанди прекурсорів, що використовуються для виготовлення синтетичних наркотиків.
Особлива увага приділяється взаємодії з митними органами інших країн з метою своєчасного отримання інформації та недопущення фактів контрабандного ввезення в Україну вантажів і ухилення від сплати належних платежів. Протягом 2006 року направлено 3 016 запитів до правоохоронних органів зарубіжних країн, за їх результатами порушено 63 кримінальних справи на суму 240,6 млн. грн. та заведено 440 протоколів про порушення митних правил на суму 283,8 млн. гривень.

Затверджено План заходів щодо розроблення Стратегії розвитку митної служби України на період до 2015 року, створено робочу групу з її розроблення.

Затверджено Основні завдання та напрями діяльності Держмитслужби на 2007 рік, положення яких спрямовані на підготовку правового, організаційного та наукового підгрунття для поступового переходу діяльності митної служби до сфери інформаційних технологій.

У вересні 2006 року колегією Держмитслужби обговорено проект розробленої митною службою Концепції модернізації діяльності митної служби України та визнано за доцільне застосування її положень як теоретичного підґрунтя для систематизації дій з подальшого вдосконалення діяльності Держмитслужби України.

Враховуючи попередній досвід роботи митної служби та сучасні тенденції, характерні для світового товариства, прийнято рішення про реформування організаційної структури митної служби з метою підвищення ефективності її діяльності та забезпечення сприятливих умов для збільшення обсягів міжнародної торгівлі, покращення якості послуг, що надаються митними органами при переміщенні через кордон громадян, товарів та транспортних засобів.

Колегією підтримано запровадження вертикальної дворівневої організаційно-управлінської структури "Державна митна служба – регіональні митниці – митниці", організованої за територіальним принципом з урахуванням адміністративно-територіального устрою держави. Створено регіональні митниці в містах Києві, Донецьку, Львові, Одесі, Сімферополі.

Передбачається також кардинально модернізувати процес митного контролю та оформлення. З цією метою ведеться робота зі створення багатофункціональної комплексної системи “Електронна митниця”, яка за рахунок впровадження інформаційно-комунікативних технологій, що охоплюють всі процеси митного оформлення та контролю, дасть можливість прискорити їх, а також підвищити якість митного адміністрування. „Електронна митниця” повинна стати ядром, стрижнем не тільки митних технологій, але ще й інструментом керування та контролю митної діяльності, тобто механізмом реалізації митної справи.

Важливим кроком на цьому шляху стало створення Регіональної інформаційної митниці з оперативним підпорядкуванням їй структурних підрозділів митних органів, що забезпечують функціонування елементів і підсистем єдиної автоматизованої інформаційної системи, відомчої телекомунікаційної мережі, мереж зв’язку, апаратно-програмних засобів.

Постійно ведеться робота з протидії корупції та службовим зловживанням. Проведено 247 розслідувань щодо службової діяльності посадових осіб митних органів. За результатами розслідувань, в ході яких митними органами виявлені ознаки правопорушень, надіслано в правоохоронні органи 218 документальних матеріалів. За фактами зловживань службовим становищем працівниками митних органів порушено 28 кримінальних справ, з них 10 – за матеріалами митних органів.

За порушення дисципліни звільнено зі служби в митних органах 19 осіб, 418 працівникам оголошено догану, 649 - зауваження, 116 - попереджено про неповну службову відповідність.
Прес-служба Держмитслужби України
02 лютого 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини