Закарпаття: Карний розшук затримує злочинців і виявляє безвісти зниклих

Одним із завдань славнозвісного "убойного" міліцейського підрозділу -- карного розшуку, окрім затримання зловмисників та розкриття злочинів, є також розшук безвісти зниклих осіб та встановлення особи невпізнаних трупів.

Закарпаття: Карний розшук затримує злочинців і виявляє безвісти зниклих

Заяви про зникнення людей доволі часто надходять у чергові частини міськрайорганів міліції. Далі вони скеровуються у відповідний підрозділ,  де пошукова "машина" починає набирати обертів.

Причини зникнення людей  --  різні. Хтось, маючи слабке здоров’я, помирає на вулиці від переохолодження, інші "переборщили" з алкоголем і потрапили у лікарню. Чимало молодих людей, вважаючи, що життя зайшло в глухий кут, не можуть дати собі раду,  покидають домівку та подаються у далекий світ. Молодь, як правило, не усвідомлює, скільки страждань завдає своїм бездумним вчинком батькам.  Є, правда, серед зниклих такі, чиє життя через певні зведення рахунків обривають злочинці.  Згадати хоча б недавнє  убивство на Мукачівщині, де троє молодиків застрелили чоловіка й закопали його тіло в лісі.

Буває,  викрадають  дітей, щоб вивезти  їх у великі мегаполіси й змусити займатися  жебрацтвом.  Це, заняття  до слова,  стало у нашому краї навіть  своєрідним бізнесом, особливо серед представників  певної народності.

Щодо убивць, то  після скоєння злочину вони, зазвичай,  намагаються переховуватися від стражів порядку, виїжджають за межі області і навіть за кордон.  За статистикою, більшість з них працівники міліції затримують. Але життя переконує:  той,  кому вдається уникнути відповідальності за злодіяння, рано чи пізно все одно буде покараний.

Нещодавно, у  лютому, в Ужгородське міське управління міліції звернулася  38-річна місцева жителька  Надія. Тиждень тому, сповістила  жінка,  її 17-річна донька пішла з дому і  не повернулася. Мати описала зовнішність своєї дитини і дала її фотографію.  З подібним повідомленням звернулася й 35-річна жителька Тячева Ганна.  Її десятирічний  син після закінчення  уроків пішов зі школи у невідомому напрямку і кудись зник. На щастя, невдовзі тячівські правоохоронці  знайшли хлопця.  Не повернулася  додому також  18-річна студентка, жителька одного з сіл  на Тячівщині. Дівчина поїхала на навчання в Хуст і пропала. Усі  спроби батьків знайти доньку виявилися  марними. Тоді мати у відчаї звернулася із заявою у чергову частину райвідділу міліції. Про зниклих відповідні орієнтування надійшли у всі  міськрайвідділи області.

Значну частину  наших краян, котрі перебувають у розшуку, становлять  заробітчани.  Так, свого часу житель Виноградіщини, 41-річний Василь, виїхав на сезонні роботи в столицю,  але  додому не повернувся. Будь-які спроби  дружини відшукати свого чоловіка не увінчалися успіхом.  Тоді жінці довелося звернутися по допомогу до правоохоронців.  А  32-річна (на той час) ужгородка Маргарита виїхала в Чехію на заробітки ще у 2005 році.  Спочатку молодиця кілька разів телефонувала батькам,  згодом зв’язок з нею обірвався. У 2007 році туди ж у  Чехію поїхала шукати кращу долю й  жителька Великого Березного, 37-річна (на той час) Світлана. Її донька залишилася з батьками. Один раз, правда, жінка зателефонувала з-за кордону. Потім  не давала про себе знати.  Самотужки розшукати жінок їхнім рідним не вдалося, тож подалися в міліцію. Адреси обох заробітчанок  встановили аж через Інтерпол та Міністерство закордонних справ.

Свого часу за убивство солдата 35-річний ужгородець Валерій потрапив на "зону".  Відбувши  покарання, вийшов на волю і став працювати таксистом.  В якийсь день  Валерій загадково зник. Рідні заявили в правоохоронні органи,  і  чоловіка  оголосили в розшук як  безвісти зниклого. Знайшли розшукуваного тільки   через півроку. З невідомих причин Валерій засунув  голову  в петлю...

Під час проведення оперативно-пошукових заходів працівники міліції виявили та затримали 42-річного жителя Тячівщини.  Цей чоловік   знаходився в розшуку за скоєння злочину. У  сильця правоохоронців потрапляють й інші порушники закону, котрі намагаються уникнути відповідальності за  протиправні вчинки.

Як розповів начальник управління карного розшуку ГУМВС полковник міліції Володимир Шелепець, протягом минулого року працівники очолюваного ним підрозділу розшукали 341 злочинця, з  них  по лінії карного розшуку --  293. І затриманих 168 були оголошені в розшук у попередні роки: це  двоє  убивць, дев’ять  осіб, котрі скоїли розбійний напад,  троє  – за  тяжкі  тілесні ушкодження,  стільки ж   – за згвалтування, 19 – за скоєння пограбунків.

Цьогоріч   оперативники розшукали та затримали 60 осіб за вчинення різних злодіянь і шість, які знаходилися у розшуку як безвісти зниклі.

А за 2009 рік  правоохоронцям вдалося знайти  115 безвісти зниклих. Загалом торік у  міськрайвідділи області надійшло 177 заяв та повідомлень про  таких  громадян.

Іван Ладжун, ВЗГ ГУ МВС України в Закарпатській області
13 березня 2010р.

Теги: карний розшук, злочин, безвісти зниклий, убивці

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини