Досягнення і проблеми ринку алкогольних напоїв Закарпаття

Відомо, що найбільш криміналізованою і “тіньовою” є сфера виробництва та обігу алкогольних напоїв. Торік лише по Закарпатській області податковими міліціонерами було виявлено і припинено 38 злочинів, виявлено 12 підпільних цехів по виготовленню фальсифікованих горілки та коньяку.

З незаконного обігу вилучено спирту та алкогольних напоїв на суму понад 350 тис.грн. Цим самим податківці сприяли розвитку легального ринку цієї продукції, підвищенню рентабельності його учасників і збільшенню платежів до бюджетів усіх рівнів.

Про це зазначила голова ДПА у Закарпатській області Тетяна Шаповалова, відкриваючи у вівторок зустріч з керівниками підприємств та підприємцями, які здійснюють виробництво та оптову реалізацію алкогольної продукції. У зустрічі взяли участь також заступник голови Закарпатської ОДА Володимир Гоблик, перший заступник голови-начальник УПМ ДПА у Закарпатсьбкій області Іван Швед та начальник регіонального управління ДААК ДПА України у Закарпатській області Богдан Ліуш, інші відповідальні працівники ДПА у Закарпатській області.

Як засвідчує аналіз, у надходженнях акцизного збору та інших податків від цих платників намітилася стійка тенденція до зростання, що також показує позитивний розвиток цієї галузі.

Так, торік лише акцизного збору від виробників алкогольної продукції надійшло до Державного бюджету 15,9 млн. грн., що на 1,2 млн. грн. більше ніж у попередньому році. За питомою вагою у надходженнях до держбюджету по області акцизний збір посів третє місце.

На 47 відсотків або на 3,7 млн.грн. перевиконано бюджетні призначення по платі за ліцензії на виробництво та оптову торгівлю алкогольною продукцією.

В той же час, як у виробництві алкогольної продукції, так і обігу лікеро-горілчаних виробів, є чимало проблем, внаслідок чого окремі платники зменшили сплату податкових платежів до бюджету. Проведеними перевірками виявлено численні факти порушення законодавства з цього питання.

Основним законом, який визначає засади державної політики у сфері контролю за виробництвом та обігом підакцизних товарів, адміністрування акцизного збору, регулювання експорту імпорту, оптової та роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, є Закон України “Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів”. Минулого року до нього внесено ряд суттєвих змін. Цим самим держава визначилася з акцизною політикою на 2007 рік.

Начальник РУ ДААК ДПА України у Закарпатській області Богдан Ліуш проінформував присутніх, що Законом України “ Про внесення змін до деяких Законів України щодо плати за ліцензії та акцизного збору на виробництво спиртів, алкогольних напоїв та тютюнових виробів” від 17.11.06 № 374-V, який вступив в дію з 01.01.2007 року, внесено зміни, що стосуються плати за ліцензію на виробництво, оптову торгівлю, ставок акцизного збору на спирт етиловий, алкогольні напої та тютюнові вироби.

Внесеними змінами встановлено однаковий розмір щорічної плати за ліцензії на право виробництва спирту та алкогольних напоїв, тютюнових виробів та первинного виноробства, а саме - 780 грн.

У такому ж розмірі встановлено річну плату за ліцензії на право експорту, імпорту спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Крім того, Законом №374-V визначено, що ліцензії видаються терміном на п’ять років, а плата за них справляється щорічно. Плата за ліцензії справляється до початку виробництва зазначеної продукції органом, що видає ліцензії, у розмірах встановлених цим Законом, і зараховується до державного бюджету.

Також внесеними змінами встановлено, що річна плата за ліцензії на право оптової торгівлі спиртом, алкогольними напоями та тютюновими виробами становить 500 тис.грн. При цьому СПД, які отримали ліцензії на виробництво або імпорт алкогольних напоїв чи тютюнових виробів, здійснюють поставку цієї продукції підприємствам оптової та роздрібної торгівлі та іншим українським споживачам за наявності ліцензії на оптову торгівлю.

Водночас, що стосується підприємств первинного виноробства, то вони здійснюють поставку виноматеріалів підприємствам вторинного виноробства без ліцензії на оптову торгівлю.

Розміри плати за ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами залишилися без змін.

З метою компенсації втрат до бюджету у зв’язку із зменшенням надходжень від сплати за ліцензій Законом № 374 внесено зміни до Закону України “Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої” від 07.05.96 №178/96-ВР, зокрема збільшено ставки акцизного збору на спирт та спиртові напої з 17 грн до 19 грн. за 1л. 100% спирту, на коньяк і бренді - з 6 до 7 грн. за 1л. 100% спирту, що в переводі на пляшку ємністю 0,5 л та міцністю 40 % буде складати 3,8 грн. для горілки (було 3,4 грн) та 1,4 грн. для коньяку (було 1,2 грн.).

Слід відмітити, що зазначені ставки набирають чинності з 1 липня 2007 року.

Тимчасово з 1 січня 2007 року до 1 липня 2007 року діятимуть ставки акцизного збору на спирт та спиртові напої 18 грн. за 1 л 100% спирту, а на коньяк – 6,5 грн. за 1 л. 100% спирту, що в переводі на пляшку ємністю 0,5 л та міцністю 40 % буде складати 3,6 грн. для горілки (було 3,4 грн) та 1,3 грн. для коньяку (було 1,2 грн.).

Внесено також зміни до Закону України “Про ставки акцизного збору і ввізного мита на деякі товари (продукцію)” від 11.07.96 №313/96-ВР –чим підвищено ставки акцизного збору на пиво – з 0,27 коп. за 1л. до 0,31 коп. за 1л.

Необхідність змін продиктована гармонізацією українського законодавства до вимог і норм СОТ.

Станом на 01 січня 2007 року тільки 6 підприємств мають право на розлив готової винопродукції: ОП «Ужгородський коньячний завод», ЗАТ «Скілур»,ЗАТ СП «Котнар», СП «Айсберг», ВАТ «Агропромислова група «Закарпатський сад», ТОВ «Нідан+». 7 підприємств через непридбання ліцензії припинили розлив вина -радгоспи “Великолазівський” , “Ужгородський” , “Виноградівський” , “Іршавськийзавод продтоварів”, АПТП “Бобовище” , АГП радгосп-завод “Руськополівський” , АТП р-з “Мукачівський”.

В цілому виробниками області у 2006 році виготовлено вина 2269,2 тис. дал, що на 11,2 відсотка, або на 228,7 тис.дал більше, ніж у 2005 році.

Виготовлення коньяку в області протягом 2005-2006 років проводили 2 підприємства - ОП «Ужгородський коньячний завод» та ВАТ «Агропромислова група «Закарпатський сад».

На ринку оптової торгівлі алкогольними напоями станом на 1 січня 2007 року в області зареєстровано 17 ліцензій , в тому числі 6 ліцензій придбали виробники цієї продукції. Оптовою торгівлею тютюновими виробами займаються 4 суб'єкти господарювання. Ці суб’єкти зареєстрували на території області 70 місць зберігання оптових партій, в тому числі – 47 алкогольних напоїв та 23 – тютюнових виробів.

Крім того, на території області зареєстровано 10 місць зберігання оптових партій алкогольних напоїв 8 СПД, які за юридичними адресами зареєстровані в інших областях та м.Києві.

Крім того, 14 СПД у 2006 році припинили діяльність з оптової торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами.

В ході зустрічі аналізувалися показники податкового навантаження як виробників, так і операторів ринку алкогольної продукції. А воно не у всіх є позитивне. У зв’язку з цим податкові органи будуть і надалі проводити відповідну контрольно-перевірочну роботу щодо дотримання податкового законодавства та вимог державного регулювання виробництва і обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Адже торік у ході проведених працівниками РУ ДААК перевірок підприємств оптової та роздрібної торгівлі виявлено 34 факти здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами без наявності відповідних ліцензій, 7 фактів зберігання та реалізації фальсифікованих алкогольних напоїв з підробленими марками акцизного збору, ряд інших порушень. В ході спільних з УПМ заходів у 6 випадках вилучено з роздрібної мережі алкогольних напоїв на суму 28,2 тис.грн. з марками акцизного збору невстановленого зразка.

Питання боротьби з тіньовим обігом алкогольної продукції порушив у своєму виступі перший заступник голови-начальник УПМ ДПА у області Іван Швед. Начальник управління контрольно-перевірочної роботи ДПА Тетяна Чубірко навела типові порушення податкового законодавства та схеми мінімізації сплати податків окремими виробниками та операторами алкогольної продукції.

На думку заступника начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Степана Нодя, внесені зміни аж ніяк не сприятимуть розвитку виноградарства на Закарпатті, оскільки зменшують можливість історичних виробників закарпатських вин випускати готову продукцію. Адже для її реалізації необхідно придбавати ліцензію на оптову торгівлю, вартість якої непосильна для більшості підприємств виноградарства.

Це питання уже поставлено перед Президентом України Віктором Ющенком під час його відвідання фестивалю вина у м.Мукачеві. За переконанням більшості учасників зустрічі, необхідно законодавчо створити можливості і для невеликих виробників. Інакше ми загубимо наші історичні винні підвали. З цього питання вирішено направити відповідні пропозиції Мінфіну та Мінекономіки України.

Директор ПП “Марина” Василь Лашкай вважає, що підвищення вартості ліцензії на оптову торгівлю алкогольними напоями призведе до монополізації ринку цих товарів, зменшення кількості операторів на ньому. Отож варто внести пропозиції про встановлення вартості ліцензії в залежності від обсягу продажу.

Свої проблеми і у виробників винопродукції, які займаються обробкою виноматеріалів на давальницьких умовах, про що з тривогою говорив директор СП “Котнар” Володимир Маргітич.

Як запевнила присутніх голова облДПА Тетяна Шаповалова, ці зауваження і пропозиції будуть проаналізовані і для відповідного реагування надіслані до компетентних центральних органів виконавчої влади.
Офіційний сайт Закарпатської ОДА
02 лютого 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини