Закарпатці протестують проти відкриття в області нового табору для нелегалів

У четвер, 11 березня, кілька сотень мешканців сіл Форнош та Дерцен Мукачівського району зібралися поблизу колишнього військового містечка, який уряд Тимошенко планував передати під табір для нелегалів. Люди в першу чергу блокували дії представників Міністерства оборони та Міністерства внутрішніх справ, що намагалися оформити акт прийому-передачі об'єкта на баланс головного управління МВС України в Закарпатській області.Про це Закарпаття онлайн повідомили в Управлінні інформації та зв'язків із громадськістю облдержадміністрації.

Закарпатці протестують проти відкриття в області нового табору для нелегалів

Як відомо, нині вже колишній уряд і особисто екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко активно лобіювали розміщення на Закарпатті центру з тимчасового утримання іноземних громадян і осіб без громадянства. Нагадаємо, що ще наприкінці жовтня минулого року пан Луценко, перебуваючи на Закарпатті, заявив, що тут доцільно відродити табір нелегалів. Замість закритого внаслідок тривалих протестів закарпатців, обласної влади пункту тимчасового утримання нелегалів у Павшині керівники міліції планували відкрити новий – на базі колишнього військового містечка поблизу села Дерцен Мукачівського району. Уряд Тимошенко активно взявся за реалізацію плану. Так, напередодні Різдва розпорядженням Кабміну було передано майновий комплекс військового містечка у сферу управління Міністерства внутрішніх справ України.

Мешканці Дерцена та навколишніх сіл дуже стурбовані можливістю будівництва нового табору. Селяни насамперед побоюються появи разом із нелегалами нових інфекційних хвороб. Крім того, табір планують будувати між селами, а старшокласники з Форноша щодня ходять пішки і їздять на велосипедах у Дерценську школу. Тож батьки переживають за безпеку своїх дітей. Зрештою, людей обурює сам факт, що на їхній землі щось зібралися будувати, не те що не порадившись із ними, а навіть нічого їм не повідомивши. Тому вони налаштовані боротися проти будівництва табору рішуче і до кінця – в цих селах планують провести референдум з цього питання.

Під час мітингу люди блокували роботу представників міністерств оборони та внутрішніх справ, які цього дня мали намір поставити крапку в передачі об’єкта. Врешті-решт, під тиском громадськості чиновники були змушені покинути військове містечко. Мешканці сіл налаштовані рішуче – обіцяють і надалі перешкоджати будь-яким намірам влаштувати тут табір нелегалів. Також селяни прийняли текст звернення до Президента України, Кабінету Міністрів та Верховної Ради заборонити розміщення пункту тимчасового розміщення іноземців на території Мукачівського району. До нового уряду мешканці сіл звернулися з проханням відмінити рішення Кабміну Тимошенко про передачу об’єкта на баланс МВС.
 
Мешканців сіл цілковито підтримують представники влади – районної та обласної. Аргументи більш ніж вагомі. Свого часу обласна влада домоглася закриття сумнозвісного табору нелегалів поблизу Павшина. Є кілька свідчень тому, що такий крок пішов на користь регіону. Суттєво зменшилася кількість спроб незаконного перетину кордону. Минулоріч на території Чопського та Мукачівського прикордонних загонів затримано  удвічі менше  незаконних мігрантів, ніж у 2008-ому. Також зменшився ризик розповсюдження небезпечних хвороб. У тому, що нелегали загрожують поширенням інфекцій, закарпатці переконалися, коли на Перечинщині саме через них стався спалах черевного тифу, який мав азійське походження. Медики не приховували, що з точки зору медицини "Павшино" було пороховою бочкою. Саме тому голова облдержадміністрації Олег Гаваші вважає, що закарпатці і надалі рішуче протестуватимуть проти відкриття подібних закладів на території Закарпаття.

– Розміщення табору нелегалів в туристичному краї, який межує з чотирма країнами Європи, є однозначно хибним рішенням. Тому категорично виступав і виступаю проти розташування табору нелегалів на Закарпатті, – констатує Олег Гаваші. – Ми доклали значних зусиль, щоби наприкінці 2008-го року був закритий пункт у Павшині. Так само рішуче відстоюватимемо позицію щодо неможливості відкриття в майбутньому такого об’єкта. Тим більше, що попередній уряд і не мав наміру узгоджувати це питання з органами місцевого самоврядування. Обласна влада підтримує громаду, яка не бажає жити поруч з небезпекою.

11 березня 2010р.

Теги: нелегали, мітинг, протест, табір, Гаваші

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини