На Закарпатті, попри зростання безробіття, роботу знайти таки можна

Пошук професії, відтак роботи був актуальним в усі часи. Навіть у "благополучному" Союзі не завжди можна було знайти місце під сонцем, яке б гріло. Нині ж, у період економічної кризи, пошук роботи для багатьох співвітчизників став не просто проблемою, а засобом для виживання.

На Закарпатті,  попри зростання  безробіття,  роботу знайти таки можна

Коли слід шукати роботу, як знайти перший найм або ж зайнятися оплачуваною працею під 50 і який заробіток пропонують нині закарпатцям, ми намагалися з'ясувати, досліджуючи тему

Кожен десятий закарпатець - безробітний

- Цьогоріч ситуація на ринку праці області, у порівнянні з торішньою, не змінилася, - повідомила начальник відділу статистики, моніторингу та прогнозування Закарпатського обласного центру зайнятості Ольга Данчевська. - У січні 2010-го за допомогою працевлаштування в центри зайнятості звернулося 2,5 тис. осіб, що на рівні листопада та грудня минулого року. Всього ж у цій держустанові отримували послуги 15,6 тис. осіб. Чисельність зайнятого населення у віці 15-70 років у Закарпатській області за січень-жовтень 2010-го становила 528,1 тис. осіб. У порівнянні з відповід­ним періодом 2008-го вона знизилась на 32,2 тис. осіб. Тож, рівень зайнятості населення зменшився до 57,3 % (в Україні - 58,2%).

Безробіття серед економічно активного населення області в січні-вересні 2009 року зросло на 4,4 % і становило 9,9 % (середній по Україні - 8,6 %). Підприємства області активно застосовують режим неповної зайнятості. За даними Держкомстату України, в грудні минулого року на Закарпатті у відпустках із дозволу та ініціативи адміністрації перебувало 4,6 тис. працівників, у режимі неповного робочого дня (тижня) трудилося 17,4 тис. осіб.

На січень 2010-го підприємства області планували вивільнення 387 працівників. Однак, найгірші прогнози не здійснилися. Фактично з початку року було звільнено 73 особи.

Добре, що, попри кризу, в нас продовжують створювати нові робочі місця. За даними Головного управління праці та соці­ального захисту населення облдержад­міністрації, в області упродовж минулого року створено таких 1,5 тисячі.

Час настав

Фахівці з працевлаштування стверджують, що запис у трудовій про тривале перебування людини на одній посаді не завжди є позитивною ознакою. Це може свідчити про професійний застій і те, що вас не цікавить розвиток у своїй галузі. Водночас і надто часта зміна праці насторожує.

То коли ж змінювати роботу і як визначити, що час настав?

Найперше, якщо ви втратили інтерес до своєї професії і не бачите перспектив кар'єрного росту. Приміром, працюєте в невеликій компанії, а ваш відділ складається з двох-трьох осіб. Ви відчуваєте, що готові до кар'єр­ного росту, що впораєтеся з більшим обсягом роботи, та ніхто з вашого керівництва звільнятися не збирається. Тоді час збиратися вам. Важливо також це зробити, якщо на роботі немає стабіль­ності. І мова не про світле майбутнє, а хоча б міцне сьогодення.
Чи не найпоширенішим стимулом для зміни місця праці є зарплата. Якщо людина не ображена грошима, то готова миритися з багатьма мінусами своєї професії, натомість голодний співробітник із часом усе ж почне шукати "хлібніший" заробіток. Для багатьох також важливим є клімат у колективі. Особливо для тих, хто ходить на роботу не заради грошей, а щоб поспілкуватися.

Тож, якщо ви щось подібне відчуваєте у себе на роботі - починайте шукати інше місце праці. Та найкраще і найзручніше це робити... на своїй же фірмі чи підприємстві. По-перше, вам не потрібно буде "заморочуватися" коштами для прожиття, а по-друге, матимете більше можливостей і статусу для таких пошуків.

Cпроба перша і... остання

Як би там не було, а рішення міняти місце роботи завжди дається важко. І кожен перед цим зважує всі "за" і "проти". Однак, що робити, коли ти шукаєш свою першу працю?

Як правило, у нас цим зазвичай займаються батьки і рідні молодої людини. Наприклад, мою знайому прилаштував по закінченні вузу на роботу чоловік. Благо, він мав для цього достатньо впливових знайомих. До речі, чимало майбутніх журналістів, ще навчаючись, уже працюють - попит на професію, благо, є.

На загал, способів знайти першу роботу безліч - від знайомств батьків до пропозицій керівної посади президентом якоїсь компанії. Однак варто й самому замислитися над пошуком свого першого заробітку.

Утім, ще важче, ніж першу, знайти пристойну роботу після 45-ти. Однак впадати у відчай не варто. Досвідчені працівники мають конкурентну перевагу. Роботодавці стверджують, що вік кандидата не відіграє вирішальної ролі при працевлаштуванні. Існують три класичні критерії, за якими слід оцінювати кандидатів. По-перше, наскільки він за своїми професійними навичками відповідає позиції, по-друге, чи здатний вписатися в команду і чи мотивований він виконувати доручену йому роботу.

Інша справа, що кандидатів старше 40 років роботодавці не надто охоче розглядають на початкові позиції. Справа в тому, що для початківців робота - можливість отримати нові знання, навички, досвід. Якщо ж на стартову посаду претендує людина у віці 35-40 років, роботодавець починає замислюватися про його успішність і профпридатність.

Один мій 50-річний знайомий, коли втратив роботу, кілька місяців не міг знайти застосування своїм умінням. Не тому, що був непрофесіоналом або ж вимагав особливих умов. Якраз навпаки, та й пропозицій вистачало. Однак не влаштовувало ставлення роботодавців і рівень оплати праці.

Не пишіть заяви на звільнення

Нині в Україні рівень працевлаштування становить близько 45 %. Це за статистикою Державного центру зайнятості. Простіше кажучи, роботу отримує кожен другий бажаючий. Однак рівень працевлаштування після професійного перенавчання, яке організує ця державна структура, складає понад 75 %. Досягається це багатьма шляхами. За словами директора Державного центру зайнятості Володимира Галицького, працедавцям, наприклад, надають дотації - протягом року компенсують частину витрат на утримання робітника. Однак за умови, що наступний рік ця людина гарантовано працюватиме на цій посаді. Також за рахунок коштів страхового Фонду на випадок безробіття організовують професійне навчання за найбільш затребуваними нині спеціальностями під замовлення роботодавців. Також існує допомога з часткового безробіття, яке дозволяє не знижувати зайнятість і не переводити працівника в розряд безробітних.

Маємо й недобросовісних безробітних. Це люди, які розраховують отримати допомогу, фактично працюючи. Таких, як виявилось, у країні не менше 300 тисяч. За даними Держкомстату, за дев'ять місяців 2009 року, порівняно з 2008-им, чисельність зайнятого населення скоротилася на 886,6 тисячі чоловік, а от кількість безробітних зросла на 573 тисячі.

Ще одне принципове питання - як краще звільнятися, аби швидше знайти роботу: за угодою сторін, власним бажанням чи скороченням?Фахівці переконують, що найправильніше звільнятися за законом. Якщо на підприємстві або в компанії йде скорочення, то не варто вестися на умови роботодавця і писати заяву "за власним бажанням". Людину, яку звільняють за скороченням штату, роботодавець зобов'язаний за два місяці письмово попередити, і водночас повідомити центр зайнятості. Більше того, при звільненні видається середньомісячна вихідна допомога. Простіше кажучи, у людини є гроші на прожиття. Якщо ж працівник написав заяву за власним бажанням, він починає одержувати допомогу лише через три місяці після реєстрації у службі зайнятості як безробітний. Звільняючись за згодою сторін, людина отримує допомогу з восьмого дня, але не протягом 12 місяців, а дев'яти.

Найближчими роками, прогнозують спеціалісти, найбільш затребуваними будуть представники робітничих професій: газоелектрозварювальник, водій, інженер-механік, інженер-будівельник, продавець продовольчих і непродовольчих товарів, медсестра, вчитель, лікар. Не зменшиться попит і на кваліфікованих економістів, бухгалтерів, юристів.

Нині потрібні

Тож, попри всі негаразди, нині знайти роботу можна. Інша справа - яку і за яку зарплату. Відділ організаційної роботи, зв'язків із громадськістю та відповідні ЗМІ, зокрема, пропонують вашій увазі перелік актуальних вакансій. Зауважимо, що посад топ-керівників чи директорів ви там не знайдете. Натомість є попит на інженерів, менеджерів, заступників керівників. Та, переважно, працедавці шукають рядових робітників. Рівень зарплати - 800-1900 гривень.

Тож, якщо ви залишилися без заробіт­ку або ж бажаєте змінити місце роботи, можете звернутися до приватної кадрової агенції або ж Закарпатського обласного центру зайнятості. А якщо завітали туди вперше, зверніться до диспетчера-консультанта. Він пояснить, як користуватися інформаційними матеріалами і технічними засобами або ж спрямує до спеціаліста з працевлаштування, який допоможе підібрати підходящу роботу з урахуванням ваших кваліфікаційних характеристик і побажань.

Також усю інформацію ви можете отримати на сайті ЗЦЗ http://www.dcz.gov.ua/control/uk/index

Петро Поліха, "Старий Замок "Паланок
11 березня 2010р.

Теги: робота, зайнятість

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини