На Закарпатті за будівництво гідроелектростанцій взялися французи

У найближчі 5-6 років на Великоберезнянщині запрацюють три міні-гідроелектростанції.Кошти на реалізацію даного проекту інвестує Франція.

На Закарпатті за будівництво гідроелектростанцій взялися французи

Як повідомили Закарпаття онлайн у Прес-службі Великоберезнянської РДА, таку перспективу отримав цей гірський район за підсумками дводенної зустрічі представників обласної влади та французьких компаній з проектування, будівництва й експлуатації малих гідроелектростанцій. Захід відбувся у рамках меморандуму, підписаного у травні минулого року головним управлінням з питань європейської інтеграції і зовнішньоекономічних зв’язків Закарпатської ОДА французькою фірмою "Бетен Інтернешел", Закарпатським обласним агентством із залучення інвестицій та Карпатським регіонональним центром інноваційного розвитку. Інтерес щодо здійснення проектів зумовлюється передусім природоохоронними спонуками, оскільки гідростанції є екологічно безпечними, та перспективами соціального розвитку регіону. Важливо також, що іноземні компанії вкладуть у справу власні інвестиції. Така потрійна доцільність і вигідність знайшла і зацікавленість, і одностайну підтримку владних структур району.

Звичайно, гідроелектростанції – не остання новинка сучасної енергетичної техніки. Адже лише на Закарпатті до 1955 року діяли 30 невеличких ГЕС, які великою мірою задовільняли попит краю у електроенергії. За підрахукнами фахівців, сотня таких станції могла б і сьогодні справитися із таким завданням стосовно усього господарського та побутового комплексу області. До того ж, Україна має у своєму розпорядженні значний парк міні-ГЕС потужністю від декількох КВт до 20 МВт. Велика кількість їх простоює через недостатнє технічне обслуговування та застаріле обладнання.

Зацікавленість повороту у минуле виробництва електроенергії зумовлене екологічними міркуваннями, загостренням проблем видобутку газу і ін. У розвинутих країнах у другій половині минулого століття зроблено багато щодо зміни напрямку виробництва електроенергії з залученням можливостей річок та потоків. Тепер доцільним вважають таку орієнтацію і в Україні.

Закарпаття, окрім перерахованих переваг, має ще й потужний потенціал гірських річок, який дозволяє з мінімальними ресурсами споруджувати невеличкі гідростанції. Тому у 2006 році регіоном зацікавилися іноземні інвестори з пропозицією спроектувати і спорудити каскад з чотирьох міні-ГЕС на Тересві. Станом на сьогодні усі підготовчі справи завершено перший об’єкт біля Добрянського на Тячівщині уже будуватимуть найближчим часом. А діє гідроелектростанція у селі Білин на Рахівщині.

До речі, запроваджується згадана електродобувна інновація не без участі різних наукових інституцій та громадськості, які висловлюють свої побажання, пропозиції, побоювання. Усе зводиться не лише до технічної та екологічної вигідності. Але й конкретних соціальних перспектив територій поблизу міні-ГЕС.

Ще минулого року обласне агентство, яке займається реалізацією проектів із залучення інвестицій у будівництво міні-ГЕС направило матеріали на погодження щодо розміщення на території нашого району трьох малих гідроелектростанцій у смт. Великий Березний на річці Уж та на річці Лютянка за межами сіл Люта і Чорноголова.

Матеріали було винесено на обговорення районної комісії з розгляду матеріалів попереднього погодження розміщення на території району нових, реконструкції та розширення діючих об’єктів усіх форм власності, яку очолює перший заступник голови РДА Юрій Костик.

Беручи до уваги, що прямі інвестиції щодо цих об’єктів складають до 18 млн. доларів США і гарантовано буде створено не менше 15-ти робочих місць вищезгадана комісія прийняла позитивне рішення щодо попереднього погодження місць розташування міні-ГЕС.

Окрім всього, водосховища створять великі запаси питної води, а прилеглі до них території відкриють нові можливості для рекреації, що сприятиме туристичній привабливості району. Йдеться також про можливе використання електроенергії, виробленої цими електростанціями, для населення та підприємств району.

Словом, усі попередні висновки та підрахунки доводять, що повертатися у минуле з виробництва електроенергії означає сьогодні - розумно проектувати майбутнє.

10 березня 2010р.

Теги: ГЕС, будівництво, французи, інвестори

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини