На Закарпатті нараховується 1466 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Сьогодні в Ужгородському прес-клубі відбулося засідання на тему «Перспективи національного усиновлення». Із журналістами зустрілися керівник Служби у справах неповнолітніх ОДА Світлана Якімеліна та директор Чинадіївського дитячого будинку Світлана Софілканич.

На Закарпатті нараховується 1466 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклуванняВони розповіли про особливості усиновлення дітей в Україні загалом і на Закарпатті зокрема і про те, що чекає сімейну пару, яка збирається найближчим часом усиновити дитину..

Донедавна питаннями усиновлення дітей позбавлених батьківського піклування займалося Міністерство освіти України, а відповідно і управління з питань освіти та науки. Починаючи з минулого року були внесені зміни до відповідного законодавства України і ці функції було передано Службі у справах неповнолітніх на місцевих рівнях, а на загальнодержавному рівні було створено новий урядовий орган — Державний департамент з усиновлення і захисту прав дитини.

За словами Світлани Якімеліної, станом на 1 січня 2007 року на обліку Служби у справах неповнолітніх Закарпатської ОДА перебуває 1466 дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. Водночас, на Закарпатті за минулий рік було усиновлено 30 дітей, з яких 2-є були усиновленими громадянами зарубіжних країн.

До слова, до 1 вересня 2006 року в Україні діяв мораторій на усиновлення дітей іноземцями через те, що тривав процес передачі документів із Міністерства освіти — новоствореному департаменту. Також за минулий рік відбулося 30 внутрішньо-сімейних усиновлення, коли хтось із подружжя, приміром, при повторному шлюбі хоче усиновити дитину іншого члена подружжя.

Щорічне опитування громадян України (доросле населення), свідчить про наявність певного потенціалу до збільшення кількості громадян, які готові взяти на виховання дитину, що залишилася без піклування батьків, або всиновити її. Понад 12% опитаних засвідчили, що обговорювали можливість взяти на виховання або усиновити дитину. Близько 9% висловили свою готовність до такого кроку. Натомість кількість тих, хто вже виховує усиновлену дитину, дорівнює наразі лише одному відсотку опитаних.

Основні соціально-демографічні характеристики тих, хто висловлює бажання усиновити або взяти на виховання дитину-сироту такі: переважно це люди двох вікових категорій 18-28 років (35%), та 29-39 років (27%). У цій групі майже однаково представлене сільське та міське населення. Більшість з них не мають дітей (60%) або мають одну дитину (32%). Працюючі громадяни складають 64% цієї групи і стільки ж (64%) з них перебувають у зареєстрованому шлюбі, 37% мають вищу освіту, 11% незакінчену вищу і 33% опитаних цієї групи мають середню спеціальну освіту. Матеріальне становище потенційні усиновителі окреслили таким чином: „Вистачає на харчування та придбання необхідних недорогих речей” (26%), „загалом на життя вистачає, але придбання речей довготривалого використання складає певні проблеми” (44%), „живемо забезпечено, але зробити деякі великі покупки, наприклад, квартиру, наразі важко” (15%). Опитані, які обговорювали можливість усиновлення у своїй сім’ї і прийшли до негативного висновку, загалом, мають менші статки і нижчий, порівняно з першою групою, рівень освіти.

Цікавою є ще одна закономірність: майже 50% тих, хто готовий стати усиновителем, мають друзів або знайомих, які усиновили дитину. Серед тих, хто не допускає такої можливості, цей показник помітно нижчий – 21%. Це може свідчити про те, що особистий приклад, особисте знайомство з усиновителями та родинами, які виховують прийомну дитину, може бути серйозним аргументом на користь позитивного рішення про усиновлення дитини або створення прийомної сім’ї.
01 лютого 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини