Щоб відпочинок у Карпатах був безпечним

Неприродньо тепла нинішня зима не стала на заваді гірськолижному сезону в українських Карпатах. Щодня рятувальники МНС збирають „щедрий урожай”, травмованих на гірських схилах, лижварів. Уже на кінець січня ця цифра сягнула 44 (!) любителів поширяти засніженими просторами.

Щоб відпочинок у Карпатах був безпечнимОкрім того, альпіністи МНС здійснили успішну операцію з пошуку двох загублених туристів. Зважаючи на такі тривожні сигнали за коментарями та порадами довелося звернутись до начальника Головного управління МНС у Львівській області генерал-майора служби Цивільного захисту Сергія Дмитровського.

- Пане Сергію, з року в рік зростає кількість зацікавлених зимовими видами спортивного відпочинку не лише серед мешканців Львівщини, а й гостей регіону. Що можете порадити багатотисячному колективу лижварів, котрі щовихідних вирушають за черговою порцією адреналіну?

- Це дійсно так. Кожного сезону на гірськолижних трасах з’являється чимало початківців, адже таке захоплення набуває щоразу більшої популярності серед населення. Саме тому звертаюся до тих, хто захоплюється зимовим екстрімом, із проханням не наражати на небезпеку своє життя та здоров’я тих людей, котрі перебувають поруч. Дотримання найпростіших правил співіснування природи і людини допоможе уникнути критично-небезпечних ситуацій на схилах взимку.

- А саме?

- Ось лише кілька основних. Недарма мудрі кажуть „не знаючи броду, не лізь у воду” – тобто не варто самотужки освоювати досить складний вид спорту. Не соромтеся звернутися за кваліфікованою допомогою до більш досвідчених лижварів. Вони застережуть від основних помилок початківця.

Одним із найважливіших знань буде вміння правильно падати, щоб серйозно не травмуватися. Недостатня товщина сніжного покриву теж один із найвагоміших факторів травматизму, як і не вірно підібране чи не справне лижне спорядження.

- Кожен, хто хоч раз побував у Карпатах, знає про велику кількість різноманітних шинків та забігайлівок, де можна недорого та смачно попоїсти, випити чарку гарячого вина або ж чогось міцнішого і в такий спосіб поновити втрачені на свіжому повітрі сили. Як ви гадаєте чи такий вид релаксу, як незначна доза алкоголю, може суттєво вплинути на фізичний стан людини?

- Дружба з алкоголем не допоможе уникнути біди. Гори не вибачають легковажного ставлення. Стан алкогольного сп’яніння негативно впливає на орієнтацію в просторі, а також координацію рухів людини. Відтак бажання зігрітися чарчиною може коштувати кількох місяців у гіпсі (це ще у кращому випадку!).

- А що Ви можете порадити тим, хто полюбляє шукати пригод на маловивчених пересічними спортсменами маршрутах?

- Екстремалам, які вже досить впевнені у своєму вмінні підкорювати засніжені вершини, часто набридають добревкатані та безпечні траси, тому ідеї про пошук „нових напрямків”, де „жодна жива душа не каталася” раз по разу спонукають асів до дій. Небезпека полягає не лише в несподіванках, які можуть підстерігати на „дикій” трасі. Річ у тім, що якщо з лижварем трапиться біда, про неї дізнаються неодразу. У деяких випадках це може призвести до непоправного. У будь-якому разі повідомте друзів чи рятувальників про місце катання й орієнтовний час повернення. Не варто кататися наодинці. Зрештою, компанія друзів лише прикрасить відпочинок, а у деяких ситуаціях і забезпечить надійну підтримку та допомогу. Добре було б подбати про наявність засобів зв’язку для виклику допомоги. Не зайвина знати основи першої медичної допомоги при механічних травмах і гіпотермії. Однак у більшості випадків краще не втручатись, а довірити фахівцям-медикам.

- Ви згадали про фахівців, тож наступне питання стосуватиметься людей, які мають опікуватися безпекою відпочивальників на витягах. Чи існують такі спеціалісти?

- Так, зауваження цілком слушне. До складу аварійно-рятувальних підрозділів МНС у нашому регіоні входить Львівський гірський пошуково-рятувальний загін, що складається із 16 досвідчених лижварів-рятувальників. Звичайно ж, їхня кількість, як і матеріально-технічне забезпечення, залишають сподіватися на краще. На 19 витягах, а саме стільки обслуговуть рятувальники, мали б працювати щонайменше 38 чоловік.

- А який відсоток готовності канатно-крісельних доріг до експлуатації?

- Жодна з них на момент перевірки гірськолижних трас не отримала дозволу на початок роботи. На те, що склалася така ситуація, вплинула відсутність спеціальних засобів порятунку типу „АК-Я”; систем оповіщення, для інформування лижників про ситуацію на трасах; недостатня згідно норм кількість первинних засобів пожежегасіння у приміщеннях витягів; відсутні пожежні щити з відповідним інвентарем тощо.

- На яких умовах рятувальники, котрі щодня обслуговують гірськолижні траси, співпрацюють із власниками витягів?

- Механізм досить простий: організації, котрі опікуються витягами, щороку мають підписувати угоди на обслуговування із Львівським гірським пошуково-рятувальним загоном МНС. Йдеться про нормальне функціонування такої служби в сучасних умовах, адже за рахунок зароблених коштів рятувальники отримають змогу оновити обладнання та інші технічні засоби, необхідні їм у щоденній роботі, а також збільшити штат працівників. На жаль, до цього часу в нас не було чітких важелів впливу на ситуацію, однак уже навесні сподіваємось, що ситуацію вдасться змінити. Зрозумійте, це не наші особисті побажання. Завдяки таким заходам відпочивальники зможуть почувати себе більш захищеними і точно знатимуть, що допомога надійде неодмінно і вчасно.

- Але ж небезпека чатує на туриста не тільки в горах. Щороку зростає кількість приватних пансіонатів, туристичних баз і просто будинків, які можна винайняти на добу та більше. Чи такі вони безпечні для своїх пожильців?

- Саме так. Чималий шмат проблем пов’язаний із зимовим відпочинком у горах стосується пожежної безпеки житлового сектору, що на зимовий період дивовижним чином перетворюється на пансіонати готельного типу. У відповідності до законодавчої бази Державний пожежний нагляд МНС може здійснюватись на підприємствах, організаціях та установах, а що стосується приватного житлового сектора, то профілактика пожеж зводиться до усного роз’яснення правил пожбезпеки серед мешканців. Підпільні „підприємці” – господарі гостинних дворів – застосовують різноманітні хитрощі аби не відповідати за законом перед державою за свою діяльність, водночас не звертаючи увагу на безпеку тих, хто в них квартируватиме. Зазвичай, будівництво житлового будинку відбувається без розроблення та погодження проектно-кошторисної документації: без урахування необхідних протипожежних відстаней від інших будівель, межі вогнестійкості споруди, шляхів евакуації, обладнання технічними засобами протипожежного захисту. Звідси і всі негаразди – будівництво завершилося без відома контролюючих органів і жодного дозвільного документу.

Звичайно ж, додає клопоту і той факт, що у найбільшому гірському курортному містечку Славському гостро стоїть проблема водопостачання. Крім того, існує й проблема доїзду до місця, пригоди, адже складні гірські дороги, а подекуди і бездоріжжя, затримують рятувальні машини на їх шляху. Не додає оптимізму й те, що господарі будівель не виконують елементарних заходів безпеки, зокрема, дерев’яні конструкції дахів не обробляють спеціальними засобами, практично всюди відсутні системи раннього виявлення пожежі, нема вогнегасників... Це всі ті заходи, котрі можуть не тільки мінімізувати наслідки пожежі, а й у багатьох випадках запобігти їй. На жаль, рятувальники можуть вплинути на свідомість лише тих громадян, які побували у небезпечній ситуації і знають, що краще запобігти лиху, ніж потім відбудовувати згарище, котре ще кілька годин до того було прибутковим бізнесом.

- І, нарешті, побажання любителям активного зимового відпочинку?

- Пам’ятайте, що здоровий глузд і вміння зберігати спокій у будь-якій життєвій ситуації допоможуть зберегти здоров’я Вам і тим, хто Вас оточує!
Прес-служба МНС України.
01 лютого 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини