На Закарпатті обговорили проблеми регіонального врядування та розвиткуу

       На Закарпатті  обговорили проблеми регіонального врядування та розвиткуу

Вдруге з початку року в Закарпатській області проведено міжнародні заходи з питань стратегічного розвитку регіону, а саме: М і ж н а р о д н и й с е м і н а р „Стратегічне планування розвитку Закарпатської області: наступні кроки” та к р у г л и й с т і л “Сьогодення та майбутнє: обговорення сучасного стану регіонального врядування та розвитку у Закарпатській області та необхідних майбутніх кроків”.

Зустрічі організовані 31 березня 2006 року в конференц-залі готелю “Дружба” Закарпатською обласною радою, Закарпатською обласною державною адміністрацією спільно з Канадським інститутом урбаністики з метою вдосконалення системи стратегічного планування в області.

Ці міжнародні заходи стали продовженням серії семінарів, які провадяться в рамках проекту «Регіональне врядування та розвиток», що фінансується Канадським агентством з міжнародного розвитку.

В межах Проекту Канадський інститут урбаністики залучив висококваліфікованих фахівців з Канади та країн Європи до надання допомоги з підвищення спроможності відповідальних за регіональну політику та регіональний розвиток органів влади на національному та обласному рівнях щодо розробки та впровадження політики регіонального розвитку. На обласному рівні проект надає допомогу двом пілотним областям, а саме Закарпатській та Запорізькій щодо розробки та реалізації стратегічних планів розвитку регіонів.

Під час міжнародного семінару, що відбувся у перший половині 31 березня цього року, обговорені основні сторони стратегічного планування практичного спрямування, а саме:
- обговорені та визначені сильні та слабкі сторін існуючої в області практики планування розвитку, напрацьованих в рамках попереднього семінару, що відбувся 27 лютого цього року;
- визначена низка питань, які мають бути представлені в стратегічному плані розвитку області;
- обговорені питання організації процесу стратегічного планування та формування комітету зі стратегічного планування та робочих груп за основними напрямками.

Провідні експерти з Канади та Литви – Джон Гладкі, провідний експерт з Канади та Далія Бардаускіне, радник з питань стратегічного планування та регіонального розвитку міського голови міста Вільнюс – запропонували здійснити перегляд діючих підходів до планування в регіоні та акцентували увагу на важливості організації процесу стратегічного планування в Закарпатській області.

В тренінговому режимі були визначені пріоритетні напрямки розвитку Закарпатської області. Крім того, Закарпатськими експертами запропоновано моделі організаційної структури розробки та впровадження Стратегії інтегрованого розвитку Закарпатської області.

У другій половині дня відбувся к р у г л и й с т і л “Сьогодення та майбутнє: обговорення сучасного стану регіонального врядування та розвитку у Закарпатській області та необхідних майбутніх кроків”, під час якого були обговорений сучасний стан врядування та розвитку в Закарпатській області.

Учасники круглого столу ознайомилися з рекомендаціями провідного міжнародного експерту з Канади, пана Тібора Франка та радника з питань стратегічного планування та регіонального розвитку міського голови міста Вільнюс, пані Далії Бардаускіне, а також ознайомлені з результатами досліджень місцевих експертів щодо сучасного стану врядування та розвитку в Закарпатській області.

У круглому столі взяли участь Володимир Гоблик, заступник голови Закарпатської обласної державної адміністрації, Василь Пацкан, керуючий справами апарату Закарпатської обласної ради, Ернест Нусер, начальник головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних відносин та туризму, Михайло Петровці, начальник головного управління економіки, а також представники провідних громадських організацій, наукових та бізнесових кіл області, які визнають важливість створення стратегічного механізму розвитку регіону. Володимир Гоблик представив результат спільної роботи на регіональному рівні: поінформував про те, що у Закарпатській області створена наглядова рада проекту, до складу якої увійшли представники Закарпатської обласної державної адміністрації, обласної ради та провідних громадських організацій.

Провідний міжнародний експерт з Канади пан Тібор Франк поінформував, що на сьогоднішній день розробляється план заходів реалізації проекту в Закарпатській області та з метою ознайомлення представників Закарпатської та Запорізької областей з провідними методиками стратегічного планування відбудеться навчальна поїздка до Канади, яка запланована на 17 – 31 квітня 2006 року.

Всі учасники вищезазначених заходів визнали, що стратегічний підхід інтегрованого розвитку, який запропонували міжнародні експерти для Закарпаття, є інструментом вирішення соціально-економічних проблем області. Проект викликав велику зацікавленість у представників громадських організацій, представників наукових та бізнесових кіл нашої області.


За більш детальною інформацією щодо заходу просимо звертатись до:
Йосип Торпоі, регіональний координатор проекту в Ужгороді
Моб.: 8 050 689 05 43, email: tarpa@rambler.ru
Наталія Беца, координатор проекту у Києві
Моб.: 8 066 249 96 49, email: n_betsa@yahoo.com
10 квітня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 2
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини