Закарпатська ОДА видала путівник "Закарпаття. Зимовий відпочинок"

Своєрідним вказівником для любителів швидкісних лижних спусків стала багато ілюстрована брошура "Закарпаття. Зимовий відпочинок", випущена обласною держадміністрацією. У ній подано інформацію про всі облюбовані й апробовані туристами місця гірського краю, де можна змістовно, з користю для здоров'я провести вільний час: витяги і траси, їх тип і довжина, адреси готелів і т.д.

Закарпатська ОДА видала путівник "Закарпаття. Зимовий відпочинок"

Найбільше цих об'єктів, ясна річ, у гірській місцевості, тільки у Міжгірському районі таких центрів зимового відпочинку - близько десятка. У всій Україні відомі також гірськолижні траси с.Вишка Великоберезнянського району, селища Жденеве - Воловецького, СТК "Синяк" - Мукачівського, с.Новоселиця - Перечинського, полонини Драгобрат - Рахівського району та інші.

- Незважаючи на те, що у повітрі вже запахло весною,- розповідає начальник управління з питань євроінтеграції, туризму і курортів ОДА Олександр Марченко,- зимовий туристичний сезон на Закарпатті триває. Цьогоріч у нас було сніжно, подекуди білий покрив зберігся й досі, отож є можливість і далі кататися на лижах. Зокрема, на полонині Драгобрат. У кількох місцях задіяно снігові гармати.

"Закарпаття на теренах України по праву вважається найперспективнішим регіоном для розвитку гірськолижного туризму,- цитує брошуру "Закарпаття. Зимовий відпочинок" Олександр Марченко.- Для цього тут є всі умови. Висота снігу у горах сягає 70-80 сантиметрів, а в межах полонини Драгобрат - до 4 метрів. Стійкий сніговий покрив тримається, як правило, з середини грудня до початку березня, у високогір'ї - з жовтня до травня..."

Чому саме обласна держадміністрація видала згадану брошуру? Бо розвиток туризму в краї - один з пріоритетів у діяльності теперішньої обласної влади, пояснює Олександр Марченко. Керівництво розуміє, яким потужним туристично-рекреаційним потенціалом володіє цей край, отож намагається поставити його на службу людям: і самим закарпатцям, і їхнім гостям з інших регіонів.

Поліпшенню обслуговування гостей області служать туристично-інформаційні центри, де можна довідатися про вільні місця в готелях і на турбазах, замовити екскурсію, отримати консультацію, придбати сувеніри, буклети, карти, переглянути фільми про туристичний потенціал Закарпаття і т.д. Нині в краї діють 12 таких центрів. Їхня кількість збільшуватиметься...

Крім того, в області функціонують 328 санаторно-курортних, туристично-рекреаційних та готельних закладів, здатних одночасно прийняти близько 20 тисяч осіб. Торік в області почали роботу десять нових об'єктів туристично-рекреаційного призначення, здійснюються будівництво і реконструкція ще 27. Серед нових готельно-оздоровчих комплексів виділив би "Термал-Стар", "Карпатію", "Тису-тур", "Унгварський", "Дует-2", "Прагу", "Боржаву" та інші. Незабаром стане до ладу один з найбільших на Закарпатті санаторних комплексів - у селі Сойми Міжгірського району.

Все розраховано на те, що кількість відпочиваючих у Карпатах, у т.ч. й під час зимового туристичного сезону, з року в рік збільшуватиметься. Ці сподівання підтвердив і минулий новорічно-різдвяний період, коли майже всі місця на турбазах були завчасно розкуплені. Напливу великої кількості гостей чекаємо і на 8 березня. Вже заброньовано близько 70% місць, а Укрзалізниця виділяє навіть додатковий потяг на Закарпаття. Робимо все, щоб кризові явища не позначилися на ціні санаторно-туристичних путівок. Радимо туроператорам і керівникам туроб'єктів піднімати не ціни, а рівень обслуговування, поліпшувати умови проживання, якість харчування і т.д.

Всі туристично-рекреаційні об'єкти краю завчасно підготувалися до зимового сезону. Стали до ладу нові витяги. Прокатні пункти закупили новий інвентар - лижі, спеціальне взуття тощо. З'явилися й сноуборди. На внутрішній ринок переорієнтовується СП "Фішер-Мукачево", яке виготовляє лижі європейського класу. Біля кількох гірськолижних трас відкрилися спеціалізовані магазини із сучасним спортінвентарем.

Подбали ми і про безпеку туристів, зауважив О.Марченко. Усі об'єкти сертифіковані, у кожному районі було проведено огляди готовності до зимового сезону. Розроблені спеціальні інструкції і пам'ятки, проведено відповідні заняття. Напоготові аварійно-рятувальний загін МНС України. Словом, у нас безпечніше і надійніше, ніж, скажімо, у Єгипті, де час від часу перекидаються туристичні автобуси і гинуть мандрівники, у т.ч. й наші співвітчизники.

З огляду на все це, а також на дорожнечу закордонного відпочинку, складнощі з отриманням шенгенських віз багато українських любителів зимового катання звернули свої погляди на Карпати. Тим паче, що й сервіс подекуди тут вже не гірший, ніж у Європі. Не кажу про ціни... Приміром, середня ціна одного місця /проживання і харчування/ у наших готелях - 170-300 гривень, а в санаторіях і на турбазах - в середньому 200 грн з людини. Це значно нижче, ніж за кордоном чи навіть у Києві, підкреслив Олександр Марченко. А в сільському туризмі можна обійтися й 150-160 гривнями /сніданок і вечеря - в інший час турист катається/.

Особливо популярний серед гостей з інших регіонів відпочинок у Карпатах в новорічно-різдвяний період. У цей час можна не тільки покататися на лижах, але й познайомитися зі звичаями і традиціями гуцулів та верховинців, почути їхні коляди і щедрівки, побачити вертеп. Саме у цей період в краї відбуваються численні фестивалі колядницьких колективів, а в Мукачеві - традиційний фест "Червене вино".

Оскільки Новий рік і Різдво вже позаду, то приїжджайте до нас на 8 березня. Поспішайте, доки ще можемо порадувати снігом. Втім, навіть там, де сніг вже зійде, нудьгувати не доведеться. Карпати привабливі будь-якої пори року. Тут організовуються все нові туристичні маршрути /з допомогою кафедри туризму Ужгородського національного університету, приміром, задіяно винний, гастрономічний та військовий туристичні шляхи/.

Словом, буде сніг чи ні - приїжджайте, запрошує Олександр Марченко. Якщо не вистачить місць на турбазах, в готелях і санаторіях, то на допомогу прийде сільський /зелений/ туризм: відпочинок у селі, на свіжому повітрі, а також смакування народними стравами, цілющими мінеральними водами, домашнім вином, прогулянки мальовничими сільськими околицями пішки й верхи на конях - все це надовго запам'ятається кожному, хто обере для відпочинку зимові Карпати.

До речі, головне управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв'язків та туризму ОДА спільно з національними природними парками та громадськими організаціями розробило план заходів з розвитку екологічного туризму на 2010-2015 роки. А щодо туристичної літератури... Крім згаданої брошури "Закарпаття. Зимовий відпочинок", в останні роки видано також довідники "Відпочивайте у селах Закарпаття" і "Закарпатські страви на весь рік", путівники "Жемчужины Закарпатья" та "PRO туризм", туристичну карту Закарпаття і т.д. Виготовлено презентаційний DVD-фільм "Подорож смачним Закарпаттям". Отже, читайте і вибирайте: на Закарпатті є з чого вибрати!

Ярослав Ядловський, Укрінформ
26 лютого 2010р.

Теги: путівник, брошура, відпочинок, туризм, гірськолижний

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини