Українське Закарпаття - чеська Височіна: співробітництво урізноманітнюється, поглиблюється

Співробітництво Закарпаття з краєм Височіна Чеської Республіки набуває розмаху і доброї ділової динаміки. Протягом 2008-2009 років відбулося ряд взаємних візитів представників органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, бізнесових структур для налагодження співробітництва у різних сферах діяльності, реалізовано ряд спільних проектів у сфері освіти, соціального захисту населення, культури, екології та туризму на загальну суму майже 5 мільйонів гривень.

Українське Закарпаття - чеська Височіна: співробітництво урізноманітнюється, поглиблюється

У бюджеті на 2010 рік крайові депутати знову виділили 5 млн. чеських крон (2,2 млн. грн.) для реалізації спільних проектів щодо співпраці з Закарпатською областю.

Обласна влада зі свого боку передала чеським партнерам проект програми співпраці на 2010 рік, де охвачено ряд соціальних проектів щодо реконструкції закладів освіти, охорони здоров’я, соціального забезпечення тощо.

Сьогодні в рамках спів робітництва на Закарпаття прибула з робочою поїзкою делегація краю Височіна на чолі з директором крайової адміністрації, головою благодійного фонду VISA Зденеком Кадлецом.

У складі поважної делегації Генеральний консул Чеської Республіки у Львові Давід Павліта та його дружина Мартіна Павлітова, член Постійної конференції, член благодійного фонду Visa Йозеф Недвед, координатор благодійного фонду Visa Василь Самандрула, начальник відділу канцелярії гетьмана краю Катерина Недведова, прес-радник гетьмана Ян Калета, а також заступник мера м. Їглави Петро Поспіхал і депутат міської ради Зденек Ярош.

Під головуванням заступника голови облради Василя Брензовича відбулися офіційні перемовини, у ході яких сторони обговорили подальші кроки двосторонніх відносин між нашими краями.

У переговорах взяли участь: представник Міністерства закордонних справ України в м. Ужгороді Галина Гороховська, начальник головного управління з питань євро інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму Ернест Нусер, заступник начальника управління охорони здоров’я ОДА Володимир Брич, заступник начальника управління освіти і науки Марія Павлюк, заступник керуючого виконавчого апарату облради Михайло Пригара та ін.

Вітаючи поважних гостей, Василь Брензович зазначив, що за час співпраці край Височіна став для багатьох закарпатців близьким і дорогим їх серцю. А у Ваших особах, – далі вів промовець, – ми набули справжніх друзів, побратимів. Це ще раз було доказано не тільки реалізацією спільних соціальних проектів, але й безкорисливою допомогою під час епідемії грипу в Україні. Тоді виділена через благодійний фонд "ВІЗА" допомога була як ніколи на часі.

Так, завдяки цій співпраці торік вдалося реалізувати чотири спільні соціальні інвестиційні проекти загальною кошторисною вартістю більше 3 млн. грн, зокрема з реконструкції та переведення системи опалення шкіл у селах Стримба та Лазещина Рахівського району на електричне джерело, Тячівського філіалу Вільшанського будинку-інтернату для дітей-інвалідів, а також створення Інформаційного "Центру Європи" в Карпатському біосферному заповіднику, які були передані в експлуатацію під час робочого візиту до Закарпаття делегації краю Височіна на чолі з гетьманом краю Іржі Бєгоунеком 11-13 вересня 2009 р.

У нинішньому році співробітництво між нашими регіонами набуває нових перспектив, нових можливостей розвитку, охоплює ширше коло регіонів та контактів між суб’єктами підприємництва та іншими державними і приватними структурами, розширенню культурних зв’язків, розвитку туризму і спорту, взаємному збагаченню досвідом у сфері освіти, охорони здоров’я тощо. У планах – реалізація 15 проектів щодо реконструкції та капітального ремонту бюджетних установ Закарпаття Великоберезнянського, Міжгірського, Мукачівського Тячівського, Рахівського та Виноградівського районів, а також двох громадських соціально-культурних об’єктів.

То ж ця поїздка на Закарпаття дасть змогу нашим добрим сусідам переконатися у необхідності об’єднання зусиль. Буде здійснено і ряд культурно-освітніх проектів.

Щодо фінансового забезпечення проектів бюджетної сфери, то з нашого боку всі вони відповідно до погодженого списку будуть забезпечені коштами обласного та районних бюджетів.

Користуючись нагодою, Василь Брензович привітав і представників влади міста їглава Петра Поспіхала- заступника мера та Зденека Яроша - депутата міської ради, які вперше приїхали на Закарпаття з такою благородною з місією. І було б дуже добре, - підкреслив він, - щоб обласні центри наших двох країв встановили тісні побратимські зв’язки , які допоможуть вирішити спільно багато корисних для обох громад справ.

Зденек Кадлєц подякував за теплий прийом і плідну співпрацю, зазначивши, що делегація з числа підприємців, яка побувала осіннню 2009 р. на Закарпатті, відзначила високий рівень перемовин, чималі можливості налагодження співробітництва із підприємцями Закарпаття, над чим сьогодні й працюють учасники тодішньої зустрічі. Водночас він акцентував увагу на перспективах подальшої співпраці, яка, на його переконання, повинна охопити не тільки різні сфери, а й усі регіони Закарпаття.

Заступник мера Їглави розповів про місто та про те, що воно плідно співпрацює з багатьма країнами Європи, зокрема, Голландією, Німеччиною, має напрацьований досвід, який можна втілити в майбутній проект стосовно співпраці із містом Ужгородом.

Під кінець перемовин гості запросили представників Закарпаття до участі в міжнародній конференції, яка відбудеться незабаром в м. Їглаві, де йтиметься про співпрацю із Закарпаттям, а також про перспективи співробітництва з іншими країнами світу.

Не відкладаючи, делегація зустрілася з представниками влади міста Ужгорода та чеського товариства, що в обласному центрі. Побували поважні гості і на відкритті чеської виставки в УжНУ.

Впродовж наступних двох днів вони відвідають окремі соціальні заклади В.Березнянщини, Мукачівщини, Виноградівщини та Тячівщини. І, звісно, не обійдуть стороною Рахівський район, де вони завжди бажані гості. Адже саме звідси й бере витоки співпраця між нашими двома карями, плоди якої радують і додають оптимізму.

Іван Діус та Анна Романенчук, прес-служба Закарпатської облради
25 лютого 2010р.

Теги: Височіна, Чеська Республіка, делегація, співпраця

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини