Закарпаття ініціює відкриття нового пункту пропуску "Лубня-Волосате" на кордоні з Польщею

Вигідне географічне розташування Закарпатської області позитивно впливає на розвиток транскордонного співробітництва з прикордонними регіонами сусідніх країн, в тому числі з Підкарпатським воєводством Польщі. Але відсутність прямого сполучення між Закарпатською областю та Підкарпатським воєводством унеможливлює розвиток сталого та ефективного партнерства між органами влади та самоврядування, іншими зацікавленими у розвитку співпраці сторонами по обидва боки кордону у повноцінному використанні наявних тут природних та культурних туристично-рекреаційних ресурсів. Як наслідок, спостерігається економічний та культурний занепад цих територій, високий рівень безробіття.

Закарпаття ініціює відкриття нового пункту пропуску "Лубня-Волосате" на кордоні з Польщею

Виправити це становище у значній мірі могло б відкриття пункту пропуску "Лубня-Волосате" на українсько-польському кордоні. Про це говориться багато років, але справа не рухається з місця. У зв’язку з цим Закарпатська обласна рада виступає ініціатором розробки та реалізації проекту "Покращення соціально-економічного розвитку та привабливості прикордонних регіонів України та Польщі через розвиток інфраструктури" в рамках Програми ENPI Польща-Білорусь-Україна 2007-2013. Йде пошук належних партнерів з польського боку.

Необхідність даного проекту зумовлена, з одного боку, наявністю великого бажання органів місцевого самоврядування та існуючих потреб населення прикордонних регіонів Закарпатської області України та Підкарпатського воєводства Польщі щодо розбудови на закарпатській ділянці українсько-польського кордону пункту пропуску "Лубня-Волосате" і відсутністю протягом значного часу погодження щодо зазначеного питання профільними державними установами з іншого боку.

На переконання керівництва Закарпатської області проблема розбудови "Лубня-Волосате" може бути вирішена через проведення додаткових спільних українсько-польських досліджень, розробку рекомендацій та фінансово-економічного обґрунтування щодо визначення оптимального рішення для існування цього пункту пропуску.

Відкриття такого пункту пропуску сприяло б доступу польських громадян до значного туристично-рекреаційного ресурсу прилеглого до кордону Великоберезнянського району Закарпаття та соціально економічному розвитку його населених пунктів.

Сьогодні під керівництвом в.о. першого заступника голови обласної ради Василя Брензовича відбулося засідання робочої групи за участі експертів Міжнародної асоціації інституцій регіонального розвитку "МАІРР", представників митної служби, служби автодоріг, органів місцевого самоврядування Великоберезнянського району, на якому обговорено концепцію проекту, його основні заходи та завдання його учасників щодо підготовки відповідних документів.

Метою проекту є здійснення аналізу та інвентаризації прийнятих рішень, формування спільного підходу до вирішення проблеми сталого розвитку та доступності територій Великоберезнянського району і повіту Леско. Проектом передбачається залучення провідних експертів до участі у роботі робочих груп та експертна робота природоохоронних фахівців та провідних екологів, представників митних та прикордонних служб, дорожніх служб по обидва сторони кордону. В ході проведення дослідження відбудеться обмін досвідом, будуть проведені спільні консультації та конференції, щодо існування подібних пунктів перепуску на інших зовнішніх кордонах Європейського Союзу. По обидва боки кордону буде вивчена можливість та розроблені спільні плани дій, здійснено аналіз та підготовлено рекомендації вищим державним інстанціям обох країн щодо відкриття пункту пропуску "Лубня-Волосате", розроблено техніко-економічне обґрунтування розвитку тут прикордонної інфраструктури.

17 лютого 2010р.

Теги: транскордонне співробітництво, прикордонний, Польща, пункт пропуску, Прикарпатське воєводство

Коментарі

ember 2010-02-17 / 21:06:00
Istprija povtorajajetsja! I v Selmence otkryli granitsu i poluchili dvizhenie v odnu storonu!

К5 2010-02-17 / 18:14:00
Пункт перетину кордону "Лубня-Волосате" можливе тільки як пішохідний. Про який розвиток економіки Ви пишете? Там (у Польщі) на десятки кілометрів вглиб території розташовані національні парки. Не забуваймо також про Ужанський парк.

Тому є сенс у ППК як туристичного пішохідного маршруту. А щодо бізнесу, то наявний маршрут через Словаччину на Санок (Польща) є економічно вигіднішим ніж пропонований. Та й потім ППК не вирішить питання віз для місцевих закарпатців.

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини