Місцеві бюджети Закарпаття за підсумками минулого року заробили понад 22 мільйони додаткових коштів

Рік, що минув, пройшов для України під знаком фінансової кризи. У багатьох сферах не вдалося, на жаль, реалізувати чимало запланованих проектів. Як завершила рік наша область, що вдалося, а що ні - у розмові з начальником головного управління фінансів Закарпатської обласної державної адміністрації Петром Лазарем.

Місцеві бюджети Закарпаття за підсумками минулого року заробили понад 22 мільйони додаткових коштів

– Петре Даниловичу, як Закарпаття завершило фінансовий рік?

– Зважаючи на економічну кризу, яка тривала весь 2009-й, ми вже в першому півріччі прогнозували, що не зможемо на сто відсотків виконати як державний, так і місцеві бюджети. Державний, справді, вдалося виконати тільки на 54,2 відсотка. Так, до державної казни на території області не надійшло 876,2 мільйона гривень. Минулого року податкові органи забезпечили надходження на 87 відсотків (не надійшло до запланованих 68 мільйонів гривень). Гірша ситуація по платежах, які контролюють митні органи. Так, останні перерахували до держбюджету трохи більше 40 відсотків від запланованого (бюджет недоотримав  796,7 мільйона гривень). Це пов’язано, очевидно, зі значним зменшенням обсягів імпортно-експортних операцій. Тим паче, що торік знизилося виробництво на деяких потужних заводах області. І тут також позначилася криза. А ось місцеві бюджети в цілому по області навіть перевиконали (101%). Якщо дивитися по районах та містах, то не сповна виконали бюджет лише у містах Ужгороді, Мукачеві та Чопі. За оперативними даними, тільки по обласному бюджету понад план за підсумками року вдалось заробити 7,2 мільйона гривень. Загалом же всі місцеві бюджети області перевиконали заплановані надходження більш як на 22 мільйони гривень. Якби був прийнятий бюджет, ми вже могли їх розподілити на капітальні видатки, тобто на будівництво і реконструкцію соціальних об’єктів тощо. До речі, і в січні цього року область виконала планові показники на 118,4 відсотка, зібравши у порівнянні з січнем 2009 року коштів більше на 2,2 мільйона гривень. Отож стартували ми теж непогано.

– Як ви оцінюєте торішню ситуацію із нестачею коштів на єдиному казначейському рахунку?

– Наприкінці року виникли проблеми із проплатою по незахищених статтях бюджету. Фінансування тоді здійснювалося дуже сутужно. І навіть, незважаючи на те, що на рахунках місцевих бюджетів були наявні кошти, а всі документи вчасно здані до держказначейства, ми не змогли профінансувати видатки місцевих бюджетів більш як на 44 мільйони гривень та видатки держбюджету більш як на 26 мільйонів гривень. Така ситуація склалася не тільки в Закарпатті, а й в цілому по Україні. Причина одна – відсутність „живих коштів” на єдиному казначейському рахунку. Якщо розібратися по видатках, то ми не змогли у грудні заплатити зокрема за придбання пального, за проведені капітальні ремонти, реконструкції тощо. Серед іншого, не змогли розрахуватися за ремонтні роботи на об’єктах соціально-культурної сфери області, а це, між іншим, 27 мільйонів гривень. Ці суми ляжуть у кредиторську заборгованість і, очевидно, будуть фінансуватися вже з нового, цьогорічного, бюджету. І ця ситуація, я вважаю, була найбільшою фінансовою проблемою минулого року.
 
– Як в умовах кризи тривало будівництво шкіл, лікарень? Адже торік в області було здано чимало об’єктів.

– В цілому на будівництво об’єктів освіти та медицини зі Стабілізаційного фонду державного бюджету на 2009 рік було передбачено 24,8 мільйона гривень. Та отримали ми із державної казни тільки 17,8 мільйона, а реально освоїли лише 13 мільйонів. Решту ж – 4,8 млн. грн. – було повернуто до держбюджету через те, що вони надійшли в останні дні року і їх просто вже неможливо було освоїти. На єдиному державному казначейському рахунку в кінці року були відсутні реальні гроші і не проводились навіть кошти місцевих бюджетів. Таким чином не вдалось завершити цілу низку дуже важливих соціальних об’єктів, які ми планували здати в експлуатацію наприкінці року: зокрема хірургічний корпус обласної лікарні, школи у Дротинцях Виноградівського та Сокирниці Хустського району, Новоселиці на Тячівщині. Таким чином наприкінці минулого року із п’яти ввідних об’єктів освіти введено в експлуатацію лише дві школи в с. Мала Добронь Ужгородського (ІІ черга) та в  с. Негровець Міжгірського району.

Але, незважаючи на такі серйозні фінансові проблеми, торік в області вдалось зробити чимало – передусім завдяки чіткому плануванню і тому, що ми зуміли створити непоганий фінансовий ресурс – як в обласному, так і місцевих бюджетах. Кошти надходили передусім від продажу землі, об’єктів комунального майна – зокрема готелю "Дружба" надійшло близько 13 млн. гривень, тощо. До речі, завдяки об’єднанню двох вузів у Мукачеві в один Мукачівський державний університет вдалось зекономити понад 10 мільйонів гривень. Всі ці кошти спрямовувались на капітальне будівництво і реконструкцію соціальних об’єктів, зокрема і на ті, що мали фінансуватись з держбюджету.

– Петре Даниловичу, поки і Україна, і Закарпаття зокрема живуть без головних фінансових документів. Як наразі здійснюється фінансування в Закарпатті і коли буде прийнято бюджет області?

– Бюджет депутати обласної ради зможуть прийняти тільки тоді, коли їхні колеги у Верховній Раді приймуть державний бюджет на 2010 рік. Гадаю, це станеться вже після другого туру президентських виборів. До того часу, ми повинні працювати, як зазначено у відповідній статті Бюджетного кодексу України, за тимчасовим помісячним розписом доходів і видатків. Згідно з ним, маємо право використовувати щомісяця не більше однієї дванадцятої частини бюджету на попередній, 2009 рік. Та фінансувати можемо тільки заробітну плату, плату за енергоносії, медикаменти, харчування та решту поточних видатків. А ось здійснювати капітальні видатки – реконструкції, ремонти, будівництво – під час дії тимчасового помісячного розпису Бюджетний кодекс забороняє. Цих грошей, які ми маємо згідно із розписом, вистачає, щоб профінансувати основні статті. Навіть при тому, що із жовтня минулого року збільшено заробітну плату працівникам культури, з листопада – працівникам освіти, з січня – медичним працівникам.

– Незважаючи на те, що бюджет на 2010 рік ще не прийнятий, усе ж, на які об’єкти плануєте цього року зосередити фінансову увагу?

– Упродовж 2010 року плануємо профінансувати завершення будівництва декількох нових шкіл, дитсадків, об’єктів житлово-комунальної сфери. Якщо узагальнити, то це мають бути п’ять шкіл на 1682 учнівські місця, стільки ж дитячих садків, два заклади охорони здоров’я, три об’єкти житлово-комунального призначення. Усього на добудову цих об’єктів треба 79,7 мільйона гривень. Якщо вдасться реалізувати програму, то до кінця цього року свої двері відчинять, наприклад, нові школи у Новоселиці на Тячівщині, Сокирниці на Хустщині, Дротинцях Виноградівського, Лукові Іршавського, дитсадки у Дубриничах на Перечинщині, Глибокому Потоці та Калинах на Тячівщині, Часлівцях та Холмцях на Ужгородщині і так далі. Це ті, які увійшли у план соціально-економічного розвитку області на 2010 рік.

Сніжана Русин
05 лютого 2010р.

Теги: фінанси, бюджет, криза, освіта, медицина, видатки

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини