Прокурор Закарпаття Юрій Бенца: "Найбільше закарпатці скаржаться на дії правоохоронців і суддів."

Нещодавно на розширеному засіданні колегії прокуратури Закарпатської області було підбито підсумки роботи цього наглядового відомства у минулому році, що і стало приводом для розмови з прокурором Закарпатської області Юрієм Бенцою.

Прокурор Закарпаття Юрій Бенца: "Найбільше закарпатці скаржаться на дії правоохоронців і суддів."

- Юрію Юрійовичу, як би Ви в цілому охарактеризували нинішню криміногенну ситуацію на Закарпатті? Що Вас – як прокурора області – найбільше непокоїть?..

- Насамперед хотів би звернути увагу на те, що заходи, які протягом 2009 року вживали органи прокуратури, МВС, СБУ, податкової міліції щодо протидії злочинності і розкриття злочинів, не були даремними.

Торік не допущено зростання кількості тяжких тілесних ушкоджень, у тому числі й тих, які викликали смерть. Поменшало злочинів скоєних неповнолітніми. Розкриття цих злочинів перевищило 74%.

Але як прокурора області мене турбує ріст рівня злочинності  у нашому краї.  Зокрема, збільшилася кількість майнових злочинів та рецидивних. Ймовірно, таке зростання злочинності, насамперед, обумовлене економічною і соціальною ситуацією в країні , а також внесеними цього року змінами до кодексу про адміністративні правопорушення і кримінального кодексу щодо посилення відповідальності за викрадення чужого майна. Торік в області скоєно 35 вбивств, що на 12 більше ніж у 2008 році. Зросло число тяжких та особливо тяжких злочинів, збільшилася кількість  вимагань, крадіжок приватного майна, грабежів, шахрайств тощо. Та навряд чи може втішити потерпілого від злочину громадянина те, що в світі вирує фінансово-економічна криза, тому я  на усіх координаційних та  міжвідомчих нарадах звертаю увагу керівників  правоохоронних органів на низький рівень профілактичної роботи.

- А як ви оцінюєте діяльність підпорядкованих вам прокурорів у минулому році?
    
- Практично на  всіх напрямах прокурорсько-слідчої роботи ми спрацювали краще за попередній рік. Торік слідчі органів прокуратури області займалися розслідуванням більше 750 справ, із яких понад 450 було направлено до суду. Навантаження на слідчого прокуратури області — 1,5 справи на місяць. Це є непоганим показником, враховуючи той факт, що наші слідчі розслідували найскладніші справи про злочини. Правда, не можу змиритися з тим, що на додаткове розслідування судами нам було повернуто кілька справ. Тому поліпшувати якість слідства - актуальне для нас завдання на цей рік.

- Навряд чи можна вважати якісною роботу правоохоронців, якщо нерозкритими залишились більше 1700 злочинів?

- Власне, ці проблеми стали предметом розгляду кількох  координаційних нарад з керівниками органами МВС, СБУ, податкової міліції, які провела обласна прокуратура. Мною було  висунуто вимоги суворого дотримання законів при проведенні оперативно-розшукової діяльності, дізнання та  досудового слідства. Також було проведено координаційну нараду щодо протидії хабарництву і корупції. У свою чергу міськрайонні прокурори вже провели ряд координаційних та міжвідомчих нарад з цих питань. Звісно, головне – це не кількість нарад, а їх зміст. Намагаємося, щоб розмова була предметною, щоб прокурори були своєрідними координаторами спільних дій. Адже для покращення ситуації   набагато ефективніше мали б працювати спецпідрозділи УМВС та УСБУ, особливо у сфері економіки. Хоча, треба сказати, правоохоронні органи області у минулому році активніше виявляли факти корупційних правопорушень адміністративного характеру. Складено 157 протоколів, з яких 33 - органами прокуратури, 69 - органами внутрішніх справ, 50 - УСБУ та 5 - ДПА. Кількість є, а ось якість... Більше третини адмінсправ судами закрито.

Виходить, згадані показники — не що інше, як видимість боротьби з корупцією.
 
Маємо деякі плюси і в роботі слідчих міліції. Але знову ж, їм на додаткове розслідування судами повернуто 34 кримінальні справи, а прокурорами  - 48. Крім того, нами скасовано 101 незаконних постанов про порушення кримінальних справ.
 
За допущені порушення вимог закону при провадженні досудового слідства та дізнання в минулому році до дисциплінарної відповідальності притягнуто ряд працівників органів внутрішніх справ.

- Прокуратура області під Вашим керівництвом набагато активніше почала боротися із земельними аферами. Як, за яким схемами на Закарпатті частіше всього скоюють такі злочини? Чи не могли б Ви назвати найбільш гучні справи? 
         
- Для нашої області це надзвичайно актуальна проблема. Найбільше вона загострилася перед початком фінансової кризи, коли ціни на привабливі землі виросли до божевільних. Насамперед, це земельні ділянки на території Хустського, Салявського, Мукачавського , Тячівського та Рахівського районів. Взагалі на Закарпатті дефіцит землі, тому такі ділянки останнім часом постійно зазнають рейдерських атак з боку спритних ділків. Вироблено і обкатано цілі схеми. Найбільш розповсюджений, як кажуть, „відкритий” спосіб заволодіння державною власністю – підроблення посадовими особами органів місцевого самоврядування рішень ради про нібито виділення землі.
        
Минулого року, наприклад, я особисто порушив кримінальну справу стосовно сільського голови с. Келечин Міжгірського району та секретаря цієї сільради, які за хабар у 16 тис. грн. підробили рішення сільської ради і передали у приватну власність підприємцю земельну ділянку в урочищі Дике Поле площею 0,25 га.
Також порушив справу проти першого заступника голови Ужгородської РДА за вимагання та одержання хабара у 1000 дол. США за сприяння в отриманні земельної ділянки площею 4 га на території Ужгородського району. Тоді  правоохоронці взяли його „на гарячому” прямо на робочому місці. Так само, як і голову Тисаашванської сільської ради, яка вимагала 800 тисяч гривень хабара за земельну ділянку площею 1,6 га. А за хабар в особливо великому розмірі - 900 тис. грн., спіймали голову сільської ради с. Березники Свалявського району. Його також взяли „на гарячому” під час одержання грошей в місцевій кав’ярні. Війт вимагав й отримав гроші за сприяння у виділенні земельної ділянки у 3 га.

- За інформаціями, які з”являється у пресі, можна зробити висновок, що прокуратура стала приділяти більше уваги захисту прав дітей.

- Ми завжди приділяли цьому напрямку особливу увагу.  У 2009 році було проведено більше ефективних перевірок з питань охорони життя і здоров’я дітей. У результаті  -  за втручання прокурорів поновлено права понад 4,5 тис. неповнолітніх. Нами припинено злочині дії батьків, які використовували малолітніх дітей для заняття жебрацтвом чи примушували до жебракування, злісно не виконували обов’язки щодо їх виховання та утримання. Відносно таких горе-батьків порушено 56 кримінальних справ. Також  ми принципово реагували на порушення прав дітей на якісне та безпечне харчування у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах. Завдячуючи прокуроріам місцевими державними адміністраціями збільшено видатки з харчування на 150 тис. грн. та забезпечено безкоштовними обідами більше 1,3 тис. учнів. Припинено також реалізацію у шкільних їдальнях прострочених продуктів, із штучними домішками. Понад 20 керівників закладів освіти притягнуто до дисциплінарної відповідальності.
 
- До речі, коли проводите особистий прийом громадян, та на що найчастіше скаржаться закарпатці?

- На дії правоохоронців і рішення судів та дії суддів. Не можу зрозуміти, як можна було в нашій державі приймати закон про призначення суддів на посаду пожиттєво? Чому прокурор не може затримати і заарештувати суддю, якого взяли „на гарячому” під час отримання хабара, без дозволу Верховної Ради, яка не завжди регулярно працює?

Або стосовно надання суду права зупиняти слідство, скасовувати постанови про порушення кримінальних справ і відмовляти в порушенні кримінальних справ, що фактично паралізувало боротьбу з економічною злочинністю та корупцією. Хоч, звісно, мої претензії не стосуються всіх без винятку суддів, більшість з яких є люди чесні, порядні і висококваліфіковані.

- Що вже зробили прокурори, аби усунути виявлені порушення конституційних прав і свобод громадян?
         
- Органам управління, керівникам підприємств, установ і організацій внесено більше двох тисяч  приписів, подань та протестів на незаконні правові та нормативні акти. За документами прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 2844 посадових осіб, які допустили порушення конституційних прав і свобод громадян.

З ініціативи прокурорів відшкодовано понад 42 млн. грн. завданої шкоди, а громадянам понад 21 млн.грн. За фактами грубих порушень цих прав і свобод було порушено 123 кримінальні справи. Особлива увага приділялась нагляду за додержанням прав і свобод у сфері трудових правовідносин. Коли йдеться про оплату праці, то прокурорами порушено 33  кримінальні справи, усі вони вже направлені до суду.
 З питань несвоєчасної оплати праці розглянуто 230 подань та приписів, за документами реагування притягнуті до відповідальності майже 200 посадові особи. За документами прокурорського реагування людям виплачено більше 15 млн.грн.

- Тобто, загалом ви задоволені результатами роботи прокуратури у минулому році? 
    
- Я би так не сказав. Хоча прокурори працювали активно і домоглися позитивних результатів, але я, як керівник, зосереджую більше уваги на негативних моментах, аби з”'ясувати причини їх виникнення і зробити все, аби недоліків було менше. Досить зазначити, що підсумкова колегія тривала майже чотири години. Ми критично оцінили роботу кожного прокурора та їхніх заступників, керівників структурних підрозділів обласного апарату. Набагато активніше треба реагувати прокурорам і на порушення при використанні лісових ресурсів. Поки що не всі працівники усвідомили, що підтримання державного обвинувачення є найбільш публічним виявом діяльності органів прокуратури, тому вимагає високого професіоналізму. При наявності значних сум заборгованості перед бюджетом та фондами соціального спрямування окремі прокурори не заявляли позови про стягнення збитків. Одним словом, працювати є над чим. На це й націлюємо кожного прокурорсько-слідчого працівника.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області
01 лютого 2010р.

Теги: прокурор, Юрій Бенца, правоохоронний, кримінальний, суд, хабар

Коментарі

ЮРИСТ 2010-03-18 / 19:31:00
ПОЗОР ПР.О.................................

МОНИЧ 2010-03-18 / 19:30:00
ПРОКУРАТУРА НА СЕБЕ РОБИТ МАШИНЫ ДОМА ВИЛЛЫ ЗАГРАН ОТДЫХИ Т. П.................

бама 2010-03-18 / 19:26:00
Бенца поздно начал правду говорит

c 2010-03-13 / 14:21:00

Интересно, знаменитый ворюга и коррупционер на содержании Гисема, обладатель дворцов в Ужгороде и Мукачево борется с коррупцией!

Mukola 2010-02-11 / 13:15:00
Meni spodobalos sho stattya rozmishchena pid rozdilom "KRUMINAL".Garnuj natyak na prokyrora.

Вася 2010-02-06 / 18:05:00
Цікаво.

BANGLADESH- PRO PAVLA 2010-02-02 / 13:44:00
POVNOSTJU I Z VAMY SOHLASNYJ. A ZA ,,JEVRO,, NA 100%

Павло Білецький 2010-02-02 / 12:56:00
Прокурорів би позбавити хоча б половини повноважень, тоді б вони відносно чесно виконували свої обов'язки. А так, аби туди пробитися лише помічником, потрібно 10 штуцерів євро вдути. От вам і проза бенцівського життя. Все інше брехня й прикриванки

Юрий 2010-02-01 / 23:39:00
Я би додав: "і закарпатці найбільше скаржаться на дії правоохоронців і суддів а також прокурорів та інших чиновників, які своє службове становище використовують у власних цілях, а службові обов'язки занедбали"

BANGLADESH 2010-02-01 / 19:56:00
,,KOLJADNYCJKA,, BOLJACTHKA NAKAZLYVA. TREBA PYTY PALYNKU, JISTY PIKNYCI I SHOVDARJ!! INSHAK ,,KOLJADNYKAM,, NE VULICTHYTYSA: NA OKTEMA !!!!

НОВИНИ: Кримінал

22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
» Всі новини