Французькі сільгоспвиробники переконані, що закарпатські селяни мають великий потенціал

"У ці десять днів, які я провів на Закарпатті, я наче потрапив у часи своєї юності, - напівжартома-напівсерйозно каже сивовусий Патріс Мене, статечний дядечко-фермер із департаменту Високий Прованс на півдні Франції.

Французькі сільгоспвиробники переконані, що закарпатські селяни мають великий потенціал

– Повірте, саме таким було наше сільське господарство після Другої світової війни. Кажу це не з іронією, а з легкою заздрістю. Франція тоді зробила ставку на індустріальне сільське господарство, промучилася півстоліття, і зараз знову повертається до дрібного, органічного фермерства".

У них не все так добре

Мсьє Патріс – керівник делегації французьких фермерів, котрі впродовж десяти днів ознайомлювалися з господарюванням по-закарпатськи. Зо два десятки "петі фермйи" (дрібних фермерів) з Асоціації "PaїsAlp" їздили краєм, дивилися, як працюють їхні закарпатські колеги, цмокали язиком, інколи присвистували і казали: "Це дуже цікаво".

Нинішнє французьке сільське господарство, попри гарний імідж, виявляється, має купу проблем. Насамперед економічного й екологічного характеру. Французькі фермери скаржаться, що їх давить глобалізація, і борються з власниками супермаркетів, закликаючи своїх громадян купувати сільськогосподарську продукцію на ринках і ярмарках. Не на життя, а на смерть воюють із великотоварними виробниками, котрі заради прибутків впроваджують у виробництво генетично-модифіковану продукцію. І не знають, як позбутися нажитого за півстоліття головного болю.

Ветеринар Поль Поліс, до прикладу, не приховує, що сьогодні у Франції дуже мало якісного молока. За його словами, на те, що продають у супермаркетах, мають алергію вже сорок відсотків населення країни. Подібна ситуація і з іншими продуктами харчування – м’ясом, овочами, фруктами, сирами. Фермери, які вирощують свиней, годуючи їх небезпечною хімією, для своєї родини купують "органічних" поросят від колег-сусідів, які не мають великих обсягів виробництва, проте гарантують безпечність і якість своєї продукції.

Очевидно, усвідомивши всі ризики і небезпеки індустріального господарювання на селі, французька держава сприяє розвитку органічного фермерства, підтримує саме дрібних виробників, котрі вирощують екологічно чисту продукцію. Найцікавіше, що вони не мають дуже багато землі й великих виробничих потужностей. Проте отримують від своєї роботи непогані прибутки.

До прикладу, у Патріса Мене 12 гектарів ріллі, приблизно стільки ж пасовищ і невеликий сад. Він спеціалізується на виробництві козячого сиру, хоча стадо має ніби й незначне – 30 голів. Проте у підсумку тільки з продажу продукції отримує 30 тисяч євро прибутку за рік. Це не враховуючи додаткових грошей, виручених від реалізації овочів і фруктів. Патріс трудиться з дружиною і лише в найгарячіші періоди наймає одного-двох працівників. Зайве й казати, що необхідною сільгосптехнікою він забезпечений завдяки пільговим кредитним програмам. Нашим дрібним фермерам таке життя поки що тільки сниться...

...а в нас не все погано

Французи зізнавалися, що на Закарпатті їм довелося багато чому дивуватися. З одного боку – складному становищу дрібних фермерів і селян, котрі намагаються заробляти реалізацією продукції, вирощеної власними руками. З іншого – потужним сільгосппідприємствам, котрі працюють за сучасними європейськими технологіями і мають дуже масштабне виробництво. Особливо раділи гості, коли натрапляли в нашому краї на французький слід.

Приміром, на свинокомплексі в селі Чопівці Мукачівського району зараз вирощують 15 тисяч тварин. Маточне поголів’я сюди завезли з Франції і тамтешній зоотехнік, відповідно до укладеної угоди, навчає наших спеціалістів технології годівлі й догляду за тваринами. Коли начальник управління сільського господарства ОДА Іван Паук повідомив про цей факт, гості одразу ж оживилися. І навіть не полінувалися вдягти захисні комбінезони (режимний об’єкт вимагає протиепізоотичних заходів), аби подивитися, яких же свиней вирощують на Україні. З того, як завзято фермери конспектували слова пана Паука і як часто звучало експресивне "о ла-ла!", можна робити висновок, що вони були вражені.

Крім свинокомплексу, побували гості й на молочній фермі СТОВ "Завидівське" у Новоселиці. Тут тільки розпочинається робота. І хоча високопродуктивних молочних корів завезли зі Словаччини не так давно, у хлівах уже перші телята. Господарство самотужки практично повністю забезпечуватиме кормову базу, а молоко планує переробляти у власному цеху. Ферма, за розрахунками господарів, зможе постачати на переробку 4 тонни молока щодня. Цей процес уже налагоджується. Нині з молока виробляють кефір, сметану, масло і творог. Реалізують продукцію переважно на ринках і закладам громадського харчування. Однак наразі обсяги ще незначні, поки що детально відпрацьовується технологія виробництва. Потужний вихід на ринок тільки в планах.

Відвідали фермери також комбікормовий завод у Ракошині, фермерське господарство "Орос" у селі Іза Хустського району, яке вирощує курей, кілька невеликих господарств на Хустщині. І, звичайно, вже знамениту "Селиську сироварню" у Нижньому Селищі, звідки повезли до Провансу з півсотні кружалець сиру. Приємно відзначити, що його сиролюби оцінили дуже високо, зауваживши, що 5 євро за кілограм такого делікатесу – одна з небагатьох приємних українських реалій...

Звичайно, французи дуже дивувалися зі слабкої допомоги Української держави сільському господарству, з тих невеликих доплат нашим фермерам, які вони час від часу отримують. Хвалили започатковану обласною владою практику підтримки виробників із регіонального бюджету. І настійливо радили: краще виробляти (і заробляти) менше, але орієнтуватися на якісну і безпечну продукцію.

Ярослав Світлик, "Старий Замок "Паланок"
30 січня 2010р.

Теги: фермерство, сільське господарство, французи

НОВИНИ: Економіка

17:57
З початку року найбільший товарообіг, за інформацією Закарпатської митниці, здійснювався з Німеччиною, Італією, Угорщиною, Чехією та Словаччиною
13:40
Завершено монтаж зернових елеваторів сухого порту "Термінал Чорнотисів" на Закарпатті
01:35
Чеський приватний перевізник RegioJet готовий інвестувати в електрифікацію євроколії на ділянках Чоп-Мукачево і Чоп-Ужгород
01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
» Всі новини