Якщо для киян 1 квадратний метр опалюваної площі коштує 2,2 грн., то для споживачів м.Ужгорода — 5,1 грн.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова направила подання Прем'єр-міністрові України Вікторові Януковичу "Про порушення конституційних прав громадян на належний рівень життя у зв'язку зі зростанням цін і тарифів на житлово-комунальні послуги", повідомила Укрінформу прес-служба Омбудсмана.

Якщо для киян 1 квадратний метр опалюваної площі коштує 2,2 грн., то для споживачів м.Ужгорода — 5,1 грн.Уповноважений змушена констатувати, що державного регулювання цін і тарифів на житлово-комунальні послуги, як того вимагає чинне законодавство, досі не забезпечено. Передусім це стосується вимог Закону "Про житлово-комунальні послуги" щодо випереджання зростання доходів населення над зростанням цін і тарифів на житлово-комунальні послуги.

Йдеться також про необхідність запровадження місцевими радами єдиних підходів щодо прийняття рішень з цього найважливішого на сьогодні соціального питання, з врахуванням рівня соціально-економічного розвитку кожного населеного пункту, а також забезпечення рівних можливостей доступу до отримання послуг споживачів з різних верств населення.

На практиці у більшості випадків стало відчутним випереджання зростання цін і тарифів на житлово-комунальні послуги над зростанням доходів населення, що суперечить законодавству України, зокрема ст.30 згаданого Закону.

До того ж, залежно від регіону проживання, людям доводиться за однакові обсяги і якість послуг сплачувати суми, що різняться в кілька разів. Уповноважений підтверджує це конкретними прикладами по різних регіонах України, зокрема - по Луганській, Львівській, Житомирській, Харківській, Дніпропетровській, Чернігівській і Закарпатській областях.

Так, у м. Луганську тариф за 1 кв. м житлової площі встановлено в розмірі 4,5 грн, а в райцентрі Станично-Луганське - аж 9,9 грн - в два з лишком рази більше. У 5 і більше разів різняться розміри оплати за послуги водопостачання і водовідведення в населених пунктах Житомирщини.

Є й інші приклади. Для мешканців столиці 1 кв. м опалюваної площі коштує 2,2 грн, а для споживачів обласного центру Закарпаття м.УЖГОРОД - 5,1 грн. За кубометр холодної води киянам і ужгородцям доводиться сплачувати відповідно 1,6 і 3,4 грн. І це при тому, що в листопаді - грудні 2006 року середня заробітна плата в м.Києві майже вдвічі перевищувала рівень зарплат мешканців Ужгорода.

Наведені факти свідчать про порушення конституційного принципу рівності прав громадян за ознакою місця проживання, встановлений ст.24 Конституції України, і можуть розцінюватися як дискримінація за цензом осілості, робить висновок Омбудсман.

Уповноважений також звертає увагу на недостатність урядових заходів на місцях у цій сфері. Не всюди відбулися і громадські слухання, як того вимагає ст.11 Закону "Про житлово-комунальні послуги".

На переконання Уповноваженого, потребують також перегляду підходи до формування об'єктивного місячного прожиткового мінімуму з врахуванням реального рівня цін на життєво необхідні товари й послуги.

Не розв'язує наявних проблем і механізм призначення субсидій. Наприклад, одинокі громадяни похилого віку, які втратили рідних і близьких, фактично позбавлені права на субсидії, якщо площа житла, в якому вони мешкали все своє життя, перевищує нормативи на одну особу. Залишити ж своє помешкання або обміняти його на менше за площею - для таких людей може стати справжньою трагедією.

Аналіз численних звернень громадян, підсумовує Уповноважений з прав людини, свідчить про масове брутальне порушення в Україні невід'ємних прав людини на належні умови проживання, здоров'я, гідний рівень життя. За таких умов люди мають сьогодні всі підстави реалізувати свої права на судовий захист. Ця гостра соціальна проблема вимагає негайного і дійовішого реагування органів державної влади.

Ситуація, що склалася, надає правові підстави Омбудсману вимагати від уряду здійснення у всіх регіонах України ретельної перевірки прийнятих місцевими радами рішень про підвищення тарифів на предмет їх відповідності чинному законодавству; внесення до Верховної Ради України пропозицій щодо законодавчого врегулювання всього комплексу питань, пов'язаних з наданням населенню житлово-комунальних послуг; вжиття додаткових заходів щодо підвищення доходів населення, які мають випереджати зростання цін і тарифів на житлово-комунальні послуги.
Укрінформ.
27 січня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
» Всі новини