Президент ознайомився на Закарпатті з ходом робіт щодо протипаводкового захисту області

Президент України Віктор Ющенко побував на Закарпатті і ознайомився з ходом робіт щодо протипаводкового захисту області

Президент України Віктор Ющенко і міністр МНС Віктор Балога в Чопі
Президент України Віктор Ющенко і міністр МНС Віктор Балога в Чопі
Від трьох до восьми разів протягом року на Закарпатті трапляються повені. Аби нарешті убезпечити край від постійної загрози затоплення, цього року відкоригована „Програма комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса у Закарпатській області на 2002 – 2006 роки та прогноз до 2015 року”. Майже 71 мільйон гривень буде виділено з Дербюджету-2006 на її реалізацію. Загальна ж вартість передбачених Програмою заходів на 2002-2015 роки становить 1 млрд. 433, 5 млн. гривень. Перебуваючи цієї п’ятниці на Закарпатті з одноденним робочим візитом, Президент України Віктор Ющенко ознайомився з ходом реалізації заходів у рамках протипаводкової програми „Тиса”. Президент побував на водозахисній дамбі та насосній станції біля Чопа, де була проведена нарада з керівниками структур, що мають стосунок до протипаводкового захисту, а також відвідав автомобілебудівний завод „Єврокар”, розташований неподалік цього прикордонного містечка.

Закарпаття за географічним положенням та кліматичними умовами належить до зони розвинутої зливової діяльності – паводки тут не рідкість. Останні два – листопаду 1998 і березня 2001 років – за своїми масштабами були катастрофічними. Область зазнала збитків більш ніж на 1,1 мільярда гривень. Не обійшлось і без людських жертв. Сумарні ж збитки від паводків у післявоєнний період в актуалізованих цінах становлять майже 4 млрд. гривень.

Незважаючи на те, що боротьба з повенями ведеться вже понад 100 років, край досі не захищений від стихії. Аналіз стану виконання Програми з початку її реалізації (2002 рік) свідчить, що станом на 1 січня 2006 року вона профінансована лише на 13 відсотків від необхідних обсягів. Навіть при такому мінімальному фінансуванні у попередні роки кошти використовувались, м’яко кажучи, нераціонально. За 46 мільйонів гривень, виділених за 3 роки, було нарощено „аж” 650 метрів дамби в районі Чопа. Виходить, тут же підрахував Президент, що на 1 метр дамби використали близько 10 тисяч гривень!

Зараз використання державних коштів буде під суворим контролем, і підуть ці мільйони, запевнив В. Ющенко, не на утримання апаратів багатьох відомств та управлінь, що мають стосунок до протипаводкової програми, а безпосередньо на протипаводковий захист. Відкоригована цього року протипаводкова програма „Тиса” враховуватиме світовий досвід протипаводкового захисту, основаного на регулюванні та управлінні паводковим стоком за допомогою спеціально створених паводкорегулюючих ємностей, польдерів і гідротехнічних споруд. Разом з тим, Програма передбачає копмлекс заходів щодо прогнозування паводків і зон затоплення, оперативне оповіщення всіх учасників водогосподарського комплексу басейну р. Тиса про загрозу виникнення та проходження паводків, а головне – управління ними, чого досі не передбачала жодна протипаводкова програма по Закарпатській області.
Віктор Ющенко підкреслив, що самотужки Україні не справитися зі всім комплексом протипаводкового захисту. Тому до цього мають долучитися всі країни басейну річки Тиса. Принципово нові технічні рішення Програми вже схвалені сусідніми країнами – учасницями Водного форуму басейну р. Тиса.

Що важливо, протипаводкові кошти не розпорошуватимуть. Зосередяться наразі на захисті прикордонного Чопа, який є найбільш паводково вразливим. Тут до кінця року укріплять 6,4 км дамби, на що витратять 8,4 мільйона гривень. Це убезпечить не тільки Чоп, а ще 6 населених пунктів, у яких загалом проживає 16 тисяч чоловік.

Оскільки погода дозволяє, роботи почнуть, не відкладаючи. Присутній на нараді міністр транспорту і зв’язку Віктор Бондар повідомив, що вже в понеділок на Закарпаття прибудуть залізничні війська зі всією необхідною технікою – вони допоможуть закарпатцям.

Щоб роботи проводились системно, за дорученням Президента України створено оперативний штаб під егідою Державного комітету України з водного господарства та МНС, який координуватиме роботу всіх міністерств і відомств, що займатимуться виконанням протипаводкової програми
07 квітня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини