Шоколадні "скульптури" від ужгородського Валентина підкорили Україну (ФОТО)

Валентин Штефаньо мало нагадує кондитера, він більше схожий на французького кіноактора: у нього елегантна стильна зовнішність, він стрункий, галантний, ввічливий і взагалі виділяється із загальної маси молоді.

Шоколадні "скульптури" від ужгородського Валентина підкорили Україну (ФОТО)

 

Любов до солодкого у рекордсмена "Книги рекордів України", звичайно ж, родом з дитинства. Він обожнював, як усі ласуни, шоколадні цукерки, якими наїстися досхочу в юному віці у нього не було можливості, адже вони були в дефіциті, та й коштували недешево. І вже тоді Валентин вирішив, що обов'язково стане кондитером.

 - Я завжди по-особливому їв цукерку, - згадує кондитер, - розламував її навпіл, одну частину клавдо рота, а в іншій "розглядав" смак і відчував неземне блаженство.

Згодом Валентин Штефаньо разом зі своєю сестрою, отримавши освіту в Ужгородському кулінарному училищі, почав створювати не просто кондитерські вироби, а й нові смаки. Волею долі його сестра потрапила до Франції, де вона навчалася кондитерськоъ майстерності у кондитерській школі недалеко від Парижа, а зараз працює кондитером у Франції. І з тих пір Валентин буває в цій країні регулярно. Звичайно ж, щоб брати участь в національних чемпіонатах французьких, довелося підучитися, тобто пройти стажування в одній з відомих кондитерських компаній, яка спеціалізується на виробництві сировини для кондитерських виробів, а для цього потрібно було знати мову. Тому ужгородському кондитерові довелося ходити до школи, де він спеціально три місяці вивчав французьку, якою зараз володіє вільно.

Валентин працює з французьким шоколадом, оскільки він не містить стабілізаторів, консервантів, молочних жирів і інших не властивих натуральному смаку шоколаду інгредієнтів.

Найвідоміші шоколадні "скульптури Валентино" - шоколадна ялинка, пасхальна писанка, є навіть шоколадна шопка, яку кондитер зробив на замовлення на день народження.

Саме шоколадна писанка Валентина, котра важила 22,5 кг, була занесена до "Книги рекордів України". Цей виріб виставляли в Києві в "Українському домі" на великодній виставці.

А шоколадна новорічна ялинка, прикрашена шоколадними іграшками, яка важить 20 кг, досі радує око ужгородців та гостей міста в одному з кафе, яке купує найбільшу кількість кондитерських виробів Валентина.

Валентин любить дарувати близьким і рідним людям солодкі сюрпризи, дивувати їх своєю майстерністю і вважає, що людина сама повинна прикрашати своє життя, а не шукати вже готові і облаштовані місця. Саме тому він не збирається переїжджати ні в яку іншу країну.

До теми

Весільну сукню для дружини "зшив" із заварних булочок

Справжнім шедевром була весільна сукна для дружини Вікторії. Валентин зшив її із заварних булочок, покритих збитими білками з цукровою пудрою. Вона важила 15 кілограмів! Дружина, за словами Валентина, стала "заручницею" його творчого задуму. Це плаття довго потім красувалося в кафе на манекені.

- Перша сукня, яку зробив Валентин - просто розкришилася. Довелося "шити" другу. Для цього він випік 5 тисяч булочок, вибрав 1500 з них правильної форми і 2 місяці пришивав їх на под'юпник капроновоїю ниткою. Якщо ця операція була безболісного, то от з ліфом сукні все було зовсім інакше. Булочки довелося пришивати безпосередньо на дружині. І Віка не раз здригалася від уколів голкою. Все-таки чоловік - не кравець-професіонал, а любитель, хоча наряд у кондитера-кравця вийшов просто дивовижний. Недарма, коли вони йшли вінчатися, половина ужгородців супроводжувала їх по шляху прямування, не кажучи вже про те, що там же відбулася ціла фотосесія для всіх бажаючих сфотографуватися з нареченою у незвичайному вбранні. Але, окрім плаття, Валентин ще приготував для коханої і "ювелірні" прикраси у вигляді корони, сережок, а також кольє з карамелі. І це вже був просто хіт. Щоправда, обручки були справжніми, як у всіх.

Свої вироби робить за настроєм, коли є бажання зробити якийсь сюрприз, надати черговому святу яскравість і веселощі.

- Зазвичай намагаюся приготувати щось до Нового року, Різдва, Великодня, 8-го Березня, - говорить Валентин. - Я не виконую замовлення, які мені не подобаються, все має виглядати красиво. Тому роблю тільки те, що люблю.

Вдома Валентин не любить готувати, тим більше, що "десерт" він завжди приносить з кафе і балує ним і свою маленьку донечку Ванессу, і дружину Вікторію.

А взагалі-то Валентин нам зізнався, що у нього дві дружини. Перша - Робота, а друга дружина - Вікторія. Так що пріоритети у молодої людини розставлені точно і беззастережно. Можливо, тому успіх "переслідує" його по п'ятах.

ДОСЬЄ

Валентин Штефаньо народився 28 вересня 1978 року. Закінчив кулінарне училище № 20 в Ужгороді. Одружений. Разом з дружиною Вікторією виховує трирічну дочку Ванессу.

У свій 31 рік Валентин не раз перемагав на престижних конкурсах професійної майстерності міжнародного рівня:

1997 рік - навчаючись на другому курсі, зайняв перше індивідуальне місце в кондитерському конкурсі Єврокарпатського регіону між кулінарними училищами.

2004 рік - конкурс у Франції під назвою "Крокен буш", брав участь разом з сестрою. З 17 команд, які брали участь, вони зайняли 11 місце.

2007 рік - участь у національному французькому конкурсі "Крокен буш", (учасники - французи, Валентин Штефаньо був єдиним українцем) - завоював спеціальний приз журі.

2007 рік - чемпіонат світу у Франції. Відбірковий тур проходив в Україні. З України брали участь три команди. Валентин з сестрою зайняли на ньому четверте місце, розділивши його з командою з Канади.

Зараз він планує подати заявку на участь в чемпіонаті 2012 року.

ТТХ писанки

Шоколад

Висота - 110 см

Вага - 22,5 кг

ТТХ ялинки

Шоколад

Висота - 132 см

Вага - 20 кг

Шоколадні "скульптури" від ужгородського Валентина підкорили Україну

Шоколадні "скульптури" від ужгородського Валентина підкорили Україну

Шоколадні "скульптури" від ужгородського Валентина підкорили Україну

Галина Гупало, "Комсомольська правда в Україні"
29 січня 2010р.

Теги: Ужгород, Валентин Штефаньо, кондитер, шоколад

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини