Ужгород: Перспективи розвитку інноваційної 21-ї школи обговорили на "круглому столі"

Минулого тижня предметом обговорення за "круглим столом" у міськвиконкомі за участю заступника міського голови Федора Апшая, генерального консула Словацької Республіки в м. Ужгороді Маріана Сладечека, голови культурно-освітньої організації "Матіца словенска" Йосипа Гайніша стали зініційовані міським управлінням освіти питання діяльності спеціалізованої ЗОШ № 21 з українською та словацькою мовами навчання.

Ужгород: Перспективи розвитку інноваційної 21-ї школи обговорили на "круглому столі"

Річ у тім, що школа подібної моделі, де навчання в початковій ланці здійснюється словацькою мовою, далі - українською, а словацька викладається як предмет, є єдиною в Україні. Причому тут, відповідно до програми співробітництва між освітянськими міністерствами України та Словаччини працюють учителі зі СР: 4-ро викладають у молодших класах і 1 - навчає словацької середніх та старших школярів. Тож заклад під пильною увагою як української, так і словацької сторін. До того ж щороку на прохання Міністерства освіти сусідньої країни наші освітяни дають оцінку педагогічної діяльності колег з-за кордону, а водночас роблять запит на потрібних спеціалістів. З цього, власне, і почалася розмова за “круглим столом”.

Роботу вчителів зі Словаччини коротко охарактеризувала заступник директора з навчально-виховної роботи ЗОШ № 21 Маргарита Герзанич. У свою чергу, Світлана Фесенко, начальник відділу шкіл та дошкільних закладів міського управління освіти, зазначила, що вони беруть участь в усіх методичних заходах, конкурсах та фестивалях згідно з планами роботи управління освіти Ужгородської міської ради та навчального закладу. При цьому виявляють належну результативність навчально-виховної та позакласної роботи. Окрім засвідчення поваги й задоволення роботою цих учителів, ужгородські освітяни зауважили, що Словацька Республіка вимогливо підходить до добору кандидатур, усі відряджені педагоги - це компетентні, фахові спеціалісти, доброзичливі, комунікабельні, добре спрацьовуються з колегами. Тому міське управління освіти підтвердило потребу й на наступний, 2010-2011 навчальний рік у 5-х викладачах: трьом попросило продовжити термін відрядження і прислати 2-х замість тих, у кого сплив максимальний (4-річний) безперервний термін роботи за кордоном.

У ході розмови виникло питання доцільності відрядження ряду вчителів з інших предметів. Зокрема представник “Матіци словенскої” наполягав, що необхідно було б запросити природничника для старших класів. “Наша позиція має бути державницькою, - зауважив Володимир Огар, начальник управління освіти. - Насамперед ми готуємо випускників для вступу у вітчизняні вузи, а отже, їхні знання повинні відповідати нашій програмі, відповідно до якої складаються завдання ЗНО”. Тому вирішено, що модель цієї школи зберігатиметься такою, яка є нині: навчання словацькою в 1-4 класах (тож опанувати мову діти мають можливість уже на цьому етапі), а в 5-11-х її викладання як предмета. Поглиблене ж вивчення словацьких мови, літератури, культури здійснюватиметься за рахунок варіативної складової. Таке бачення відповідає Положенню про білінгвальні класи, затверджене цього навчального року МОН. “У перспективі ж плануємо створити умови для вивчення словацької мови дошкільнятами, які згодом стануть учнями 21-ї школи”, - додав Володимир Іванович. Принагідно заступник міського голови Федір Апшай закцентував на необхідності прийняття перспективного плану розвитку цього навчального закладу для формування моделі його конкурентоспроможного випускника, а також повідомив про перемовини зі словацькими партнерами щодо нала-годження зв’язків із Братиславським університетом для подальшої співпраці.

Навзаєм учителі-словаки подякували українській стороні за створені для них умови для роботи і проживання, а консул висловив схвалення дій громадськості та освітян Ужгорода, спрямованих на пропаганду і розвиток словацької мови та культури в нашому місті.

Олена Макара, "Ужгород"
29 січня 2010р.

Теги: Ужгород, словацька, вчителі, школа

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини