Віктор Смерековський. Кольори Верховини на полотні

Завітавши в цей зимовий час у будинок Смерековських у Міжгір'ї, гість може романтично відчути себе за будь-якої пори року. Та ще на лоні природи, яка божевільно зачаровує вродою диво-видноколів! Ніжно п'янить душу золотава лісова осінь, солодко пестить серце лагідне літо в горах, а потічок, що в'юнко і гомінко кривуляє, пробуджуючи сонну після зими землю, навіює весну-красу. Калейдоскоп змін сезонів споглядається на стінах кімнат, де розвішані картини господаря оселі. Що не полотно, то захоплює різноманіттям штрихів поезії природи, митті якої в мистецькому екстазі пензлем оспівує 58-річний Віктор Смерековський.

Віктор Смерековський. Кольори Верховини на полотні

Його творча вдача визрівала з дитинства, яке починалося за нелегкої долі. Народився у Нижніх Воротах на Воловеччині і майже з пелюшок наймолодшим з трьох братів кохався і виховувався у Скотарському під опікою бабусі. Потреба в мистецтві формувалася в нутрі хлопчини за сукупності обставин. Приміром, за пастушення мав нагоду милуватися ліпотою польових квіток, смерекових синьогір… Тітка Віра — за фахом вихователь — часто брала з собою у Гукливий у дитсадок, де його передусім магнітом тягнуло до малюнків малечі. І особливо добрим словом відгукується про вчительку малювання Марію Миколаївну Зененець, котра щиро і талановито вміла дітворі прищепити любов до прекрасного. До всього, село Скотарське славне своїми художниками-аматорами. З поміж них є і колоритна постать — Василь Беца, відомий живописець не лиш в одному Закарпатті… Строката суміш чинників і спонукала Віктора серйозно взятися за олівець, гуаш, пензель…

Віктор Смерековський. Кольори Верховини на полотні

В Ужгородське училище прикладного мистецтва пощастило поступити лише після 9 класу. Навчання перервала служба в армії, натомість після демобілізації завершив науку на відділенні художньої обробки металу, а не живописному, яке встигли скасувати. За споминів про мистецький храм радо відзначає знайомство з міжгірчанами Михайлом Беленем, Михайлом Покорбою, Володимиром Глебою, Василем Шиндрою, Іваном Вегешом, Михайлом Бундзяком. Бо долею відтак судилося жити йому в краї, звідки родом колеги-друзі.

Щоправда, працювати в Міжгір’ї довелося за перекваліфікації. Закінчивши в Москві вищу школу профспілкового руху ім. М.М. Шверника (економічний факультет) — тепер Академія праці і соціально-економічних відносин— добросовісно трудився у податковій інспекції, пройшовши щабелі від ревізора до начальника відділу, а останні 11 років — у контрольно-ревізійному відділі у Міжгірському районі на посаді провідного контролера-ревізора.

Але це не значить, що за нової спеціальності розлучився з образотворчістю. Зізнається, що, буває, із-за перевантаженості роботою місяцями не бере мольберт, але відтак за першого шансу дозвілля просто прикипає до малювання, вояжуючи за ескізами по верховинських крутосхилах. Звісно, дає про себе знати і воля настрою. Інколи годен день і ніч творити, щоб втілити у реальність задум. Наводить і курйозний випадок. Цими днями, знайшовши на горищі ще студентський, 36-річної давності, попередній начерк картини, всього за півдня зумів його завершити. “Буду, дасть Бог, на пенсії — ось тоді дам свободу намірам”, — мрійливо ділиться заповітними думками Віктор Іванович. Як і нарешті зреалізувати ідею авторської виставки, бо після давноминулого прикрого трафунку категорично відмовився брати участь у публічному показу власних творів.

Віктор Смерековський. Кольори Верховини на полотні

Дружина Ганна Юріївна позитивно ставиться до хобі чоловіка — вона перший критик його праць. З прихильністю до опусів батька проймається і син — хірург Євген, який працює в Ужгородській міській лікарні. А 35-річна дочка Наталка — приватний нотаріус у Берегові — навіть конкурент тата, змагаючись з ним з пастеллю за художнього творива.

Для Смерековського живопис — це розвага, задоволення. Це засвідчує бодай той факт, що з власної колекції жодного полотна не продав, аби мати зиск. А подарував друзям, знайомим на згадку — хіба пригадаєш їхню кількість…

За мого “апетитного” перегляду полотен Віктор Смерековський відкривається, що найулюбленіший для нього осінній сюжет. У свою чергу я пересвідчуюся у ще одному його коронному номері — жанрі натюрморту. В цьому типі мистецтва виразно вистежується закоханість художника у квіти, які на всіх картинах суцільно рясніють яскравими і соковитими кольорами цвіту його світлої і щирої душі. У покоях його дому, як і в кабінеті на роботі, він не уявляє своє життя без чічок-косиць, за вазами, в яких вони ростуть і пестяться, Віктор Іванович так ласкаво доглядає, мов за малям. Нехай ними довгі літа розкішно квітує-буяє творча стежина живописця! Водночас з професійним святом Вас і Ваш колектив, Вікторе Івановичу, яке позавчора відзначалося.

Василь Пилипчинець, "Верховина". Фото автора.
28 січня 2010р.

Теги: Міжгір'я, Віктор Смерековський, полотно, живопис,

Коментарі

ЯЯЯ 2012-07-05 / 00:51:59

Якщо вже переходите на особистості, то, будь ласка. робіть це під власним іменем. Коментар видалено. Адмін

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини