На закарпатських річках Уж і Латориця пройшли максимальні рівні води

Державний комітет України по водному господарству (далі Держводгосп) як спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади у сфері водного господарства вживає всіх можливих заходів для попередження та ліквідації наслідків паводків на Закарпатті.

На закарпатських річках Уж і Латориця пройшли максимальні рівні водиТак, за повідомленням Кризового центру Держводгоспу України за період з 23 по 25 січня включно на території області пройшли сильні опади від 30 до 85 мм, в результаті чого в басейнах річок Уж, Латориця, Боржава і Тиса сформувався високий дощовий паводок.

Амплітуда підйому у верхів’ях річок складала 1-1,7 м, в середніх течіях до 2,5 м, в понижених місцях спостерігався вихід води на заплаву. На рр. Уж і Латориця пройшли максимальні рівні води і на даний час відбувається їхній спад.

При високому рівні води 436 см (максимальний “історичний” рівень води - 446 см) на водпосту р.Уж -Зарічево, Перечинського району відбувся перелив води на автодорогу та заплаву, внаслідок чого підтоплено 8 присадибних ділянок, які побудовані в пониженій місцевості. Станом на 12 годину 25 січня рівень води на даній ділянці знизився на 1,2 метра (безпечний рівень).

На річках Мартинка і Дусинка (басейн р. Латориця) с.Стройне Свалявського району при високих рівнях відбувся вихід води на заплаву та загроза підтоплення будинків села. Для ліквідації підтоплення працювала аварійна бригада в кількості 50 чоловік, що була сформована з місцевих жителів та працівників Мукачівського міжрайонного управління водного господарства (далі МУВГ). На данний час загроза затоплення села ліквідована.

В с. Поляна Свалявського району поверхневим стоком було підтоплено 2 підсобних господарства. Спостерігався розмив берегової лінії річки Луг на загальній довжині 50м. Для ліквідації загрозливої ситуації були задіяні 3 автомашини і 1 екскаватор Мукачівського МУВГ. Загрозу ліквідовано.

У с. Зняцево Мукачівського району місцевим стоком, через неочищені кювети підтоплено 4 присадибні ділянки. Спеціалістами Мукачівського МУВГ разом з місцевими мешканцями була організована робота по відводу поверхневого стоку та відкачці води мотопомпою.

З метою попередження затоплення с. Завадка водами р.Боржава – о 1600 24 січня сформована аварійна бригада в кількості 22 чоловік, в т.ч. з місцевих жителів-12 чоловік та працівників управління-10чоловік. Задіяна техніка – автомобіль КРАЗ, бульдозер, погрузчик. Силами аварійної бригади проводилось нарощування гребня дамби мішками з сипучими матеріалами в понижених місцях, яка знаходиться на балансі сільської ради. Були вжиті всі можливі заходи по недопущенню переливу. Але в зв’язку з підпором автодорожнього моста на р. Боржава в с. Великі Ком’яти рівень води різкого зріс і о 430 25 січня розпочався перелив через дамбу в трьох місцях на загальній довжині 80 м. В результаті цього, а також за рахунок місцевого стоку підтоплено в нижній частині с. Завадка біля 20 присадибних ділянок, які в минулих роках побудовані в зоні можливого затоплення. Державним комітетом України по водному господарству даний об’єкт у поточному році буде включено в програму комплексного протипаводкового захисту басейну річки Тиса у Закарпатській області.

Через автодорогу Сільце-Хуст біля с. Вільхівка проходив перелив шаром 15 см довжиною 200 метрів. Підтоплень будинків не спостерігалось. В даний час перелив зупинився і рух транспорту відновлено.

У нічний час прцювало 5 насосних станцій, якими було перекачано 224 тис. м3 води. Проводиться скид води з водосховищ з системи „Чорний Мочар” із загальним об’ємом 10 м3/с.

Необхідно відзначити, що завдяки будівельним роботам виконаним водогосподарськими організаціями області в минулому році по реконструкції та будівництву водозахисних дамб при наявних високих рівнях паводку ефективно спрацювали захисні споруди в с. Сімер та м. Перечин Перечинського району, м. Мукачево та смт. Чинадієво Мукачівського району, м. Ужгород тощо.

У водогосподарських організаціях області введено цілодобове чергування. Ведеться постійне спостереження за станом русел річок. Про розвиток ситуації буде проінформовано додатково.
"Урядовий портал", Мукачево.нет
25 січня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
» Всі новини