Ужгород: Підсумки прокурорсько-слідчої діяльності органів прокуратури Закарпатської області за 2006 рік

Протягом 2006 р. на території Закарпатської області рівень злочинності помітно знизився, зареєстровано 5426 злочинів проти 6536 у 2005 році або на 17 % менше.

Зокрема, не зареєстровано жодного факту бандитизму, знизилась кількість вбивств, вимагательств, крадіжок приватного майна, грабежів, шахрайств, злочинів у сфері обігу наркотиків. Спостерігається зниження тяжких та особливо тяжких злочинів. Знешкоджено 11 організованих злочинних груп.

Нерозкритими залишились 1712 злочинів, рівень їх розкриття в цілому по області склав 70 %.

Органами прокуратури Закарпатської області порушено та прийнято до провадження 46 кримінальних справ про хабарництво та злочини з ознаками корупційних діянь. Із вказаної кількості порушених кримінальних справ, до суду направлено 31 справу стосовно 31 особи, з них - 3 з ознаками корупційних діянь.

В минулому році органами внутрішніх справ області виявлено 840 злочинів у сфері економіки. Значно активізовано роботу по викриттю злочинів у бюджетній сфері, де зареєстровано 233 кримінальні діяння.

Внаслідок вчинення злочинів у сфері економічних відносин завдано матеріальних збитків на загальну суму 9,7 млн. грн., з яких відшкодовано майже 7 млн.грн.

Складено 134 протоколи про вчинення корупційних діянь та інших правопорушень, пов"язаних з корупцією, з яких 26 - органами прокуратури, 55 - органами внутрішніх справ, 44 - УСБУ, 9 - ДПА.

У провадженні слідчих органів внутрішніх справ області перебувало 4 708 кримінальних справ, з яких закінчено провадженням 2716, із них направлено до суду з обвинувальними висновками 2 428, в т.ч. у сфері економіки 93 закрито провадженням 158, направлено до суду для вирішення питання про звільнення від відповідальності - 113. На додаткове розслідування судами повернуто - 54 кримінальні справи, прокурорами - 59.

При здійсненні наглядової діяльності органами прокуратури області скасовано 89 незаконних постанов про порушення кримінальних справ, 785- про зупинення слідства, 170 - про закриття кримінальних справ. За допущені порушення вимог закону при провадженні досудового слідства та дізнання, в минулому році до дисциплінарної відповідальності притягнуто 257 працівників органів внутрішніх справ.

За результатами проведених прокурорських перевірок оперативно-розшукової діяльності, провадження досудового слідства, виконання вимог закону щодо приймання, реєстрацію і вирішення заяв та повідомлень про вчинені або ті, що готуються злочини, скасовано 15 незаконних постанов про закриття та заведення оперативно-розшукових справ. За наслідками розгляду документів прокурорського реагування 35 посадових осіб спецпідрозділів правоохоронних органів притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Слідчими податкової міліції направлено до суду 30 кримінальних справ, для вирішення питання про звільнення осіб від кримінальної відповідальності - 8, закрито провадженням 7 справ, зупинено - 13. На додаткове розслідування органами прокуратури повернуто 3 кримінальні справи.

Слідчими УСБУ направлено до суду 55 кримінальних справ.

Проблемними для правоохоронних органів області питаннями залишаються боротьба з організацією незаконного переправлення осіб через кордон та контрабандою.

За 2006 рік прикордонною охороною області затримано 5688 порушників законодавства про державний кордон, із них 1781 особа була передана на територію України правоохоронними органами суміжних держав. За вчинення адміністративних правопорушень співробітниками Чопського та Мукачівського прикордонних загонів складено 3372 протоколів.

За фактами вчинення організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України правоохоронними органами області порушено 59 кримінальних справ, органами Державної митної служби - 22 кримінальні справи про контрабанду. За документами прокурорського реагування органів прокуратури області до дисциплінарної відповідальності притягнуто 4 працівники митниць та порушено стосовно них 3 кримінальні справи, 1 з яких розглянута судом з винесенням обвинувального вироку.

НАГЛЯД ЗА РОЗСЛІДУВАННЯМ КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВ СЛІДЧИМИ ОРГАНАМИ ПРОКУРАТУРИ

У 2006 році слідчими органів прокуратури області прийнято до провадження 723 кримінальні справи, закінчено розслідуванням 500. Направлено до суду 93,6% кримінальних справ від закінчених розслідуванням. Навантаження на слідчого прокуратури області складає 1,5 справи на місяць.

На 44,9% зменшилась кількість кримінальних справ закінчених у строки понад два місяці.
Затримано у справах, що розслідуються слідчими прокуратури, 72 особи, з яких звільнено 13. Мав місце один факт звільнення затриманого у зв'язку з відмовою прокурора підтримати клопотання про взяття під варту.

На додаткове розслідування судами повернуто 14 кримінальних справ.

До суду направлено 1 справу про злочини вчинені організованими злочинними групами, а про злочини з ознаками корупційних діянь - 50.

Всього про злочини скоєні у сфері економіки у 2006 році закінчено та направлено до суду 244 справи. З них про банки та банківську діяльність - 6 ), про зовнішньоекономічну діяльність - 5, про приватизацію - 19, про агропромисловий комплекс - 20 , про енергозбереження - 5.

Щодо запобігання і протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом направлено до суду з обвинувальним висновком 1 кримінальну справу.
По закінчених розслідуванням слідчими прокуратури у 2006 році кримінальних справах встановлено 9,7 млн.. грн. збитків, із яких відшкодовано 6,1 млн. грн. та накладено арешт на майно на суму понад 2 млн. грн. У сфері економіки винним особам пред'явлено обвинувачення на суму більше 8 млн. грн., відшкодовано під час слідства 5,32 млн. грн. та накладено арешт на майно на суму майже 2 млн. грн.

У 2006 році на території області зареєстровано 40 умисних вбивств, із них 9 скоєні при обтяжуючих обставинах. На 1січня 2007р. нерозкритими залишаються 4. На даний час слідством вживаються заходи щодо розкриття вказаних злочинів. Хід розслідування контролюється прокуратурою області.

В минулому році до суду з обвинувальним висновком направлено 40 кримінальних справ про умисні вбивства , з необережності - 5 справ.

НАГЛЯД ЗА ДОДЕРЖАННЯМ ПРАВ І СВОБОД ГРОМАДЯН ТА ІНТЕРЕСІВ ДЕРЖАВИ

Захист конституційних прав і свобод громадян
Для усунення виявлених порушень конституційних прав і свобод громадян, а також причин та умов, що їм сприяли, прокурорами внесено органам управління і керівникам підприємств, установ і організацій 656 приписів та подань, які розглянуті. Принесено також 724 протести на незаконні правові та нормативні акти. За актами прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 949 посадових осіб, які допустили порушення конституційних прав і свобод громадян, в тому числі до адміністративної - 386 осіб.

Внаслідок вжитих заходів за документами реагування відшкодована шкода, нанесена інтересам громадян, на суму понад 8,8 млн. грн. За фактами грубих порушень цих прав і свобод прокурори порушили 107 кримінальних справ, із яких 90 розслідуванням закінчено і направлено для розгляду в суди.

Особлива увага приділялась нагляду за додержанням прав і свобод громадян в галузі трудових правовідносин. З огляду на те, що з початку року в області спостерігався ріст заборгованості з виплати заробітної плати на ряді підприємств, в тому числі державної та комунальної власності, а також на економічно неактивних, органами прокуратури у співпраці з органами державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, а також контролюючими органами на підставі аналізу даних про невиплату грошової винагороди своєчасно вживались відповідні заходи щодо посадових осіб, з вини яких допускались ці порушення.

За подання недостовірної інформації про заборговану заробітну плату 12 працівників органів праці та 5 - податкової служби притягнуто до дисциплінарної відповідальності.
У сфері оплати праці прокурорами порушено 24 кримінальні справи, із яких 19 закінчено розслідуванням і направлено на розгляд судів. Зокрема Берегівським міжрайонним прокурором 8 грудня 2006 року порушена кримінальна справа по факту невиплати заробітної плати 359 працівникам ТОВ "Закарпатполіметали" за жовтень 2006 року в сумі 287,9 тис. грн. Ця заборгованість керівництвом товариства також не була показана у статистичних звітах. По справі проводиться досудове слідство.

З питань несвоєчасної оплати праці розглянуто 213 подань та приписів, задоволено 48 протестів, за документами реагування притягнуті до відповідальності 163 посадові особи, в тому числі до адміністративної 74. На вимогу прокурорів відшкодовано та погашена заборгованість по зарплаті в сумі 6,4 млн.грн.
За фактами нещасних випадків на виробництві прокурорами порушено 9 кримінальних справ, з яких 7 вже надіслані на розгляд судів. У минулому році опротестовано 18 незаконних правових акти проти 12, до відповідальності за документами прокурорського реагування притягнуто 116 посадових осіб, на усунення порушень законодавства про охорону праці прокурорами внесено 61 припис і подання, відшкодовано 263 тис. грн.

Дещо поліпшено нагляд за додержанням законодавства у сфері соціального страхування. Торік за документами прокурорського реагування відшкодовано 765 тис.грн., до відповідальності притягнуто 40 осіб. Аналогічним чином активізовано нагляд щодо соціального захисту пільгових категорій громадян. До відповідальності притягнуто 75 службових осіб винних у порушеннях прав таких громадян, за документами прокурорського реагування відшкодовано 750 тис.грн.

У 2006 році опротестовано 477 незаконних постанов про притягнення громадян до адміністративної відповідальності, за актами прокурорського реагування притягнуто до відповідальності 214 посадових осіб, збільшилася сума відшкодованих до бюджету коштів.

НАГЛЯД ЗА ДОДЕРЖАННЯМ ПРИРОДООХОРОННОГО ЗАКОНОДАВСТВА

За наслідками прокурорських перевірок в порядку нагляду за додержанням та застосуванням законів порушено 60 кримінальних справ, з яких 31 вже направлено на розгляд суду. У минулому році з метою усунення виявлених наглядовими перевірками порушень законодавства про охорону навколишнього природного середовища , внесено 382 протести, приписи і подання. За актами прокурорського реагування притягнуто до відповідальності 651 посадову особу, у тому числі 230 - до адміністративної відповідальності.

Збільшилася кількість діянь кримінально-карного характеру виявлених у сфері нагляду: за додержанням законів при поводженні з відходами - 5; за додержанням законодавства щодо раціонального використання та охорони надр - 7; за додержанням земельного законодавства - 14. Протягом минулого року порушено 2 кримінальні справи щодо порушення законодавства про охорону тваринного світу.

В області набули поширеного характеру порушення, пов'язані із незаконним облаштуванням сміттєзвалищ за рахунок земель сільськогосподарського призначення. За такими фактами Берегівською міжрайонною прокуратурою порушено кримінальну справу стосовно службових осіб Чомської сільської ради, діями яких про виділення земельної ділянки для облаштування сміттєзвалища заподіяно збитки на суму 305 тис. грн. На даний час справа скерована до суду. Аналогічні кримінальні справи порушили прокурори Виноградівського та Міжгірського районів.
Прокурорськими перевірками було виявлено ряд порушень вимог земельного законодавства, допущених місцевими радами при прийнятті рішень про вилучення та надання земельних ділянок, а також законодавства щодо раціонального використання та охорони надр, як органами місцевого самоврядування, так і суб'єктами підприємницької діяльності.

НАГЛЯД ЗА ДОДЕРЖАННЯМ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО ПРАВА НЕПОВНОЛІТНІХ

Активізовано роботу щодо вжиття кримінально-правового впливу до тих, хто нехтував правами неповнолітніх, порушено 61 кримінальну справу. Значна увага приділялась виконанню батьками обов'язків щодо належного утримання, виховання та навчання своїх дітей, викорінення випадків злочинного втягнення їх у бродяжництво та жебракування.

Проведено перевірки додержання вимог законодавства, спрямованого на захист житлових та майнових прав неповнолітніх. Встановлені непоодинокі порушення в процесі приватизації житла, укладення угод з відчуження квартир та будівель, де є частка прав неповнолітніх.

Внаслідок незаконних дій батьків, родичів, опікунів, службових осіб органів виконавчої влади, підлітки позбавлялись житла, бродяжили та жебракували. Посадовими особами інтернатних закладів тривалий час не вирішувались питання надання відповідного статусу та призначення пенсій дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, внаслідок чого їм не проводились державні соціальні виплати. Не усі діти названої категорії, які навчаються у загальноосвітніх закладах, забезпечувались безплатним харчування, шкільною і спортивною формами. Не проводились виплати одноразової допомоги після досягнення ними 18-річного віку. За наслідками цих перевірок внесено 23 подань та приписів, принесено 14 протестів, порушено 5 дисциплінарних проваджень, в інтересах неповнолітніх до суду заявлено 16 позовів, за втручанням прокурорів проведено виплату понад 130 тис.грн. соціальних допомог.

Усього за результатами проведених у 2006 році наглядових перевірок додержання законодавства про права та свободи неповнолітніх органами прокуратури області порушено 61 кримінальну справу, 52 з яких скеровано до суду, внесено 259 подань, приписів та протестів , за актами прокурорського реагування до дисциплінарної та адміністративної відповідальності притягнено 217 посадових осіб, відшкодовано 561 тис.грн.

Вжиті заходи до певної міри позитивно вплинули на криміногенну ситуацію у молодіжному середовищі. Кількість вчинених неповнолітніми злочинів у порівнянні з 2005 роком скоротилась більше ніж на третину.

РОБОТА З ПИТАНЬ РОЗГЛЯДУ ЛИСТІВ ТА ПРИЙОМУ ГРОМАДЯН

За результатами проведених перевірок з питань додержання вимог Закону "Про звернення громадян" органам виконавчої влади та місцевого самоврядування, органам державного контролю, підприємствам, установам та організаціям незалежно від форм власності та підпорядкування. Внесено 184 протести,приписи і подання, притягнуто 50 посадових осіб до відповідальності, порушено 12 кримінальних справ, відшкодовано 69 тис. грн.
Поліпшилася якість перевірок, гострота реагування на виявлені порушення закону, зменшилось число обґрунтованих звернень в органи прокуратури.

Протягом 2006 року до органів прокуратури області надійшло 10663 звернення громадян. Вирішено 6579 звернень громадян, із них виявилися обґрунтованими 740, що також дозволило поновити в правах значну частину громадян.

ДІЯЛЬНІСТЬ У КРИМІНАЛЬНОМУ СУДОЧИНСТВІ

Розглянуто з участю оперативних працівників прокуратури 2129 кримінальних справ з постановленням вироків. Особисто керівниками міжміськрайпрокуратур підтримано державне обвинувачення за цей період по 403 справах.
Внаслідок вжитих заходів протягом 2006 року порівняно з аналогічним періодом минулого року зріс рівень апеляційного реагування прокурорів на неправосудні судові рішення у кримінальних справах - з 75,5 % до 85 %.

Працівниками прокуратури області внесено 32 касаційні подання стосовно 34 осіб до Верховного Суду України. Ним переглянуті за касаційними поданнями прокуратури області судові рішення стосовно 22 осіб.

ДІЯЛЬНІСТЬ З ПРЕДСТАВНИЦТВА ПРОКУРОРОМ У СУДІ ІНТЕРЕСІВ ГРОМАДЯНИНА АБО ДЕРЖАВИ ТА ЇХ ЗАХИСТУ ПРИ ВИКОНАННІ СУДОВИХ РІШЕНЬ

Загалом при здійсненні представницьких повноважень у цивільному судочинстві в минулому році в інтересах громадян та держави направлено до суду 1590 позовів. З них : на захист прав громадян, у тому числі заяв в порядку наказного провадження - 1086. Судом розглянуто та задоволено 948 позовів та заяв в порядку наказного провадження на загальну суму 816 тис грн. Провадження у 38 таких справах судом було припинено через добровільне відшкодування відповідачами збитків на суму 108 тис. грн. Збільшилася кількість позовів направлених до суду інтересах неповнолітніх, як найменш захищеної верстви населення - до 148-ми.
На захист інтересів держави направлено в порядку цивільного судочинства - 503 позови, у тому числі: з питань земельних відносин - 41, навколишнього природного середовища - 71, на відшкодування шкоди заподіяної злочинами 197 позовів, на відшкодування збитків і усунення порушень, пов'язаних з корупційними діяннями - 24.

Всього з зазначеної категорії судом розглянуто та задоволено 1252 позови на загальну суму 1,3 млн. грн., у тому числі до бюджету 190 тис. грн. Добровільно відшкодовано відповідачами у 78 справах 187 тис. грн.

В порядку господарського судочинства заявлено 523 позови, з них з питань оподаткування, стягнення сум до бюджету - 138 , у банках і банківській сфері - 4 , земельних відносин - 61,охорони навколишнього природного середовища - 33, органи і фонди соціальної спрямованості - 62. Судом розглянуто та задоволено 291 позов прокурора на загальну суму 3,9 млн. грн., у т.ч. до бюджету 3,4 млн. грн. Добровільно відшкодовано відповідачами 676 тис. грн.

у порядку адміністративного судочинства до суду направлено 272 позови, за результатами розгляду 143 таких справ стягнуто 931 тис. грн., у т.ч. до бюджету - 231 тис. грн.

Органами прокуратури області у поточному році на предмет скасування рішень суду першої інстанції внесено в порядку цивільного судочинства - 25 апеляційних скарг, з яких судом розглянуто та задоволено 16, в господарському - 3 подання , в порядку адміністративного судочинства - 9.

До Верховного Суду України направлено 8 касаційних скарг. В порядку адміністративного судочинства внесено 3 скарги та господарського - 1 касаційне подання.

На усунення порушень законодавства, допущених органами державної виконавчої служби при виконанні судових рішень, прокурорами порушено 4 кримінальні справи, внесено 85 протестів, приписів і подань, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 17 державних виконавців.

Реальне виконання судових рішень складає 5,2 млн. грн. або 84,4%, в т.ч. до бюджету 1,2 млн. грн.

НАГЛЯД ЗА ДОДЕРЖАННЯМ ЗАКОНІВ ПРИ ВИКОНАННІ СУДОВИХ РІШЕНЬ У КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ, А ТАКОЖ ПРИ ЗАСТОСУВАННІ ІНШИХ ЗАХОДІВ ПИМУСОВОГО ХАРАКТЕРУ, ПОВ'ЯЗАНИХ З ОБМЕЖЕННЯМ ОСОБИСТОЇ СВОБОДИ ГРОМАДЯН

При здійсненні нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов'язаних з обмеженням особистої свободи громадян, особлива увага приділялась питанням додержання законів щодо режиму та умов тримання громадян у ізоляторах тимчасового тримання, кімнатах для доставлених чергових частин, приймальнику-розподільнику УМВСУ, а також в пунктах тимчасового тримання іноземців та осіб без громадянства Мукачівського та Чопського прикордонних загонів.

Протягом 2006 року розглянуто 103 документи прокурорського реагування, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 120 службових осіб Не вирішено питання передачі пункту тимчасового тримання іноземців та осіб без громадянства Мукачівського прикордонного загону "Павшино" Міністерству внутрішніх справ, а також приведення пункту у відповідність з вимогами відповідної Постанови Кабміну України.

Діяльність органів прокуратури на транспорті
Активізовано нагляд за додержанням та застосуванням законів на транспорті Ужгородською та Чопською транспортними прокуратурами.

В порядку нагляду порушено 22 кримінальні справи, з яких всі направлено до суду.Значно збільшилось кількість розглянутих із вжиттям відповідних заходів подань та приписів.
Суттєво зросли розміри сум, відшкодованих органами прокуратури до бюджету,- до 109 тис. грн.

Загалом Ужгородською та Чопською транспортною прокуратурою у минулому році закінчено 29 кримінальних справ, з них направлено до суду з обвинувальним висновком - 27.

***

Днями відбудеться засідання колегії прокуратури Закарпатської області, на якому буде об’єктивно оцінено доробок кожного прокурорського працівника у минулому році. Загалом майже на всіх напрямах прокурорсько-слідчої діяльності кількісні та якісні показники у 2006 році покращилися. Однак сьогодні до органів прокуратури державою і суспільством ставляться якісно нові зрослі вимоги. Насамперед це - захист конституційних прав і свобод людини і громадянина, інтересів держави прокурорськими засобами впливу. Цьому завданню і буде підпорядкована діяльність прокуратури області у 2007 році.
Прес-служба прокуратури Закарпатської області.
25 січня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

20:56
/ 1
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 5
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
» Всі новини