Розходилась наша Галя. Рецепти щастя від закарпатської письменниці

Щороку Галина Малик дивує нас, повертаючись новою гранню свого таланту. 2009-й став письменницьким рекордом - її книжки вийшли у чотирьох видавництвах: у Києві, Львові, Вінниці, Ужгороді. Звідки стільки натхнення? "Для того, щоб писати для дітей, треба просто бути щасливою людиною... Адже звідки, як не з себе, можна дістати весь той прекрасний казковий світ, якого в реальності не існує?" - пояснює письменниця.

Розходилась наша Галя. Рецепти щастя від закарпатської письменниці

Бути щасливим у земному вимірі — вже мистецтво (або й подвиг!). Треба бути або святим, або божевільним, юродивим. Проте можна стати творцем (за "образом і подобієм"): створювати власний світ, заселяти його персонажами, оточувати себе (та їх) потрібними й приємними речами та ще й обнести той світ чарівним колом, яке захищатиме від вторгнення чужинців.

Галина Малик ліпить своє щастя, вибудовуючи казковий світ, куди запрошує дітлахів і... дорослих, які не втратили дитячої щирості, чесності, свободи у фантазіях, багатокольорового бачення буття. Адже у добу інформаційного прагматизму і цинізму легко втратити віру не лише у Святого Миколая, а й у казку взагалі, в її магічний вплив на нашу долю, у її здатність відновлювати творчі сили. А відтак — просто проґавити своє щастя. Як це могло статися з дівчинкою Мішеллю, коли б вона вчасно не потрапила у країну Гріфаїну, де зустріла прекрасного, мудрого й відважного короля, а сама перетворилася на принцесу (Галина МАЛИК. Принцеса Мішель і король Гріфаїни. Казкова історія. — К.:Книжковий хмарочос)

Звичайно, крім добра, є ще й зло. Куди ж без нього! І як же письменниця пропонує боротися з ним? Своїх героїв Галина Малик озброює блискучим гумором, дотепами і всілякими оригінальними винаходами. Як–от, дражнилки: "Мико–, Мико–, Микола не вмивається ніколи! Лиш на свято Миколая очі пальцем протирає"; або: "Боря—Борис хитрий як лис. Накрав грушок, сховав у мішок". Ними списані спіралеподібні стрічки, що прикрашають форзаци видання для менших дітлахів (Галина МАЛИК. Незвичайна книжка. — Ужгород: Карпати)

А от інструмент, винайдений письменницею для боротьби з дорослим хам­ством (у тій самій книжці):

"Отак починається казка:

було королівство Будьласка.

Сусіда — король

з королівства Ану

почав з ним

підступну таємну війну...

... А далі, як мовиться в казці,

забили тривогу будьласці.

Вони невідомих осіб

ловили чотирнадцять діб!

А потім ще місяців два

учили казати слова:

ПРОБАЧТЕ,

СПАСИБІ,

БУДЬ ЛАСКА..."

Чим гірше від "садо–мазохістської" методики Чуковського, який наслав горобця на страшне чудовисько Тараканища? Щоправда той хотів звірячих діточок на обід! Та Галина Малик й у подібному випадку пропонує пацифістські інструменти...

Львівське видавництво "Аверс" надрукувало симпатичну книжечку у зворушливому квазі–коміксовому художньому оформленні Юрія Крукевича: Галина МАЛИК. Мандри і подвиги хитромудрого переможця дванадцятиголового змія Лицаря Горчика, його банконосця Третього Зайвого та Красуні Каролі. Тут хитромудрий Горчик переміг багатоголового Змія–маніяка (що смакував красунями на сніданок) за допомогою скотчу! А зграю клонів–людожерчиків розділив на дві команди й запропонував змагання: хто кого швидше з’їсть. Внаслідок Бабу Ягу в джинсах, із пірсінгом і татуюванням перетворив на ніжну й турботливу маму... І ще багато інших подвигів утнув. Власне, по всій книжці розсипані дотепні натяки, які втішать не лише малечу, а й батьків. Наприклад Блакитно–Помаранчеве королівство, де відбуваються вибори, а за головну зброю прихильників кандидатів правлять воронячі яйця. І таке на кожній сторінці.

Пригоди дівчинки Алі вінницьке видавництво "Теза" надрукувало вже у третьому томі: Галина МАЛИК. Третя подорож Алі. А до книжки додали аудіо–диски з іграми (розробка студії "РУМБАМБАР" у Львові), що дозволяють юному читачеві брати участь у подіях. На вересневому Форумі видавців у Львові німецькі видавці цмокали язиками і казали, що якраз думають над тим, як подати на електронних носіях їхню літературу для дітей, аби не просто стрілялки, — а ви, мовляв, уже придумали.

Кожного року Закарпаття чим далі посуває регіональних лідерів українського книжкового ринку — Харків, Львів, Одесу. Росте список авторів, чиї твори отримують відзнаки "Книжки року". Одна Галина Малик чого варта — власноруч заповнює проблемні ніші у секторі видань для дітей, які вона сама й окреслила: "У минулорічному репертуарі мало українських авторів. Натомість — переклади. Особливо не вистачає книжок для підлітків, адаптаційної літератури. Сатири взагалі немає". Ще один закарпатець, наш експерт і письменник Олександр Гаврош, перевагу у кількості перекладних книжок пояснює так: "Знаю, як важко видавцеві наважитися друкувати сучасного українського автора. Брак розкрутки. Якщо видавець видасть "Гаррі Поттера", він гарантовано матиме прибуток. А друкуючи вітчизняного та ще й маловідомого автора, видавець ризикує отримати на виході самі збитки..."

Проте й Гаврош, і Малик власною творчістю довели, що вітчизняним видавцям варто ризикувати. Бо тоді вони мають шанс відкрити широкому світові українських Марків Твенів та Льюїсів Керролів.

Галина Родіна, "Україна молода"
16 січня 2010р.

Теги: Галина Малик, Гаврош, видавництво, казковий

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини