Різдвяне послання Високопреосвященного Марка, архієпископа Хустського і Виноградівського

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ ВИСОКОПРЕОСВЯЩЕННОГО МАРКА, АРХІЄПИСКОПА ХУСТСЬКОГО І ВИНОГРАДІВСЬКОГО, БОГОЛЮБИВИМ ПАСТИРЯМ, ВСЕЧЕСНОМУ ІНОЧЕСТВУ ТА ВСІМ ВІРНИМ ЧАДАМ ХУСТСЬКОЇ ЄПАРХІЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

Різдвяне послання Високопреосвященного Марка, архієпископа Хустського і Виноградівського

"І сказав їм Ангел: не бійтесь, я сповіщаю вам велику радість, яка буде всім людям… і відразу з’явилося з Ангелом численне воїнство небесне, яке славило Бога і викликувало: слава в вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління"

(Лк. 2. 10, 13-14).


Явлення в світ Христа Спасителя було торжественно оспівано не лише Ангелами. Ця ангельська пісня була почута і людським слухом. Преподобний Роман Сладкоспівець, складаючи духовний гімн Рождеству Христовому, богодухновенно провозвістив: "Дева днесь Пресущественного рождает и земля вертеп Неприступному приносит. Ангели с пастырьми славословят, волхви же со звездою путешествуют: нас бо ради родися Отроча младо, Превечный Бог" (Кондак Рождеству Христовому).

Інший богодухновенний піснеспівець в стихирі на "Господи воззвах" в празник Навечерія Різдва Христового говорить, що все творіння принесло дарунок Богу: "Небо – зірку; Ангели – спів; пастухи – чудо (тобто щире благоговіння, віру і радість); волхви – дарунки; навіть земля, і та принесла в дарунок вертеп, а пустиня - ясла. А що ми принесли?! - питає дальше піснеспівець, - і сам же ж і відповідає за всіх нас: а ми, - подарували Діву".

Нині і ми, наслідуючи древнім мудрецям-волхвам та простим пастухам, приходячи до вертепу, де народився Богомладенець Христос, повинні б спитати себе: а що ми принесемо до ясел, які прийняли нині Невмістимого Бога?

Нехай же ж основним нашим подарунком, який ми, жертовно можемо принести до Віфлеємських ясел, буде любов – палка та незгасаюча любов і до Господа Бога і один до одного. Нехай заповідь Христова "Любіть один одного" (Ін.13.34; 15.12,17) стане для кожного із нас повсякчасним правилом, бо по тому і впізнають нас, що ми учні Христові, якщо буде між нами любов (Ін.13.35).

Другим нашим подарунком, який ми, жертовно можемо принести до Віфлеємських ясел, нехай буде тверда, непохитна і жива наша віра. Якщо перший дарунок, дарунок любові, потребує від кожного з нас жертовності та самозречення, то дар віри приноситься нами жертвою абсолютної самовідданості в руки Божі.

Таких прикладів твердої і непохитної віри на всесильну поміч Божу є надзвичайно багато. І взірцем віри являється не лише віра патріарха Авраама та Пресвятої Богородиці. Для кожного із нас яскравим прикладом віри в Бога являється і віра мудреців-волхвів і віра простих Віфлеємських пастухів. Не випадково, принести свої дарунки Новонародженому Богомладенцю Христу сподобились спочатку прості Віфлеємські пастухи, а вже потім вчені волхви. Тим самим Господь ще і ще раз стверджує, що "Жертва Богу – дух сокрушен: сердце сокрушенно и смиренно Бог не уничижит" (Пс.50). А тому, якщо Господь прийняв цей дар віри як від вчених так і від не книжних – то прийме Він його і від кожного з нас, якщо ця віра буде щирою.

Господу не потрібні ні наша гордість, ні наші матеріальні досягнення, ані навіть наша земна слава. Християнська віра – це не світогляд і не дипломи чи ордени. Християнська віра – це життя по Євангелію. І потрібно жити так, як вчить нас Євангеліє, а інакше кожне наше слово буде неправдивим. Сумним доріканням стануть для нас як наші суєтні помисли так і наше стремління возвиситись один перед одним.

Сьогодні, хоч і не зовсім вільно, але ми дійсно маємо можливість не лише сповідувати, але і проголошувати свою віру. І ми повинні бути в цій епосі сповідниками, сповідуючи Православну віру – віру в Бога, не лише вустами, не лише хитрословесною, а інколи і пустою проповіддю, - але сповідувати її життям своїм.

Ми повинні бути такими християнами, споглядаючи на яких, кожен із оточуючих нас, повинен би задатись питанням: "Звідкіля в цій людині ця велич духу?! Звідкіль в ньому сили так жити, так яскраво світити для інших?!"

І, якщо ми станемо для своїх сучасників живим запитанням звідки в нас сила духу, віри, життя і любові – ми зможемо відповісти: "Христос - моя сила, Бог і Господь" . Амінь.

Марк , архієпископ Хустський і Виноградівський

06 січня 2010р.

Теги: різдвяний, Марк,

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини