Закарпаття: Тячівщина ділилась зі всією областю практикою розвитку соціальної сфери (ФОТО)

Підсумкову нараду з питань соціально-економічного розвитку краю у 2009 році цього вівторка голова облдержадміністрації провів на Тячівщині. Місце проведення вибрано не випадково, адже цьогоріч саме в цьому районі, у порівнянні з іншими регіонами області, найбільше вкладали власних коштів у розвиток медицини, освіти та культури.

Закарпаття: Тячівщина ділилась зі всією областю практикою розвитку соціальної сфери (ФОТО)

Насамперед учасники робочої поїздки – керівники області та районів, структурних підрозділів соціального блоку, депутати облради – побували в Буштинській гімназії-інтернаті. Це один із найстаріших закладів району, де навчається понад півтисячі дітей. Частина школярів – з віддалених куточків району, тому при навчальному закладі свого часу був зведений гуртожиток. Він не діяв з десяток років через те, що у 2000-ому сильними снігопадами було знищено покрівлю, а саму будівлю визнали аварійному.  І лише цього року спальний корпус після трьохрічної реконструкції було знову відкрито. Загалом оновлення обійшлося більш ніж у 4 мільйони гривень, виділених з районного бюджету. Нині в гуртожитку проживає понад сотня діток, для яких створені всі необхідні умови. Загалом корпус розрахований на 250 школярів. Керівник закладу Олена Орос розповіла, що у планах – використання приміщення та території гімназії також і під літній оздоровчий табір.
 
Тим часом вже рік працює, причому цілорічно, один із таких оздоровчих таборів у селі Вонігово. Його також відвідали учасники робочої поїздки. Комплекс "Берізка" з початку роботи прийняв понад 800 дітей. Місцева влада коштом районного бюджету облаштувала комплекс в унікальній історичній будівлі, яка майже двадцять років пустувала. Як відзначила директор "Берізки" Нінель Стойка, тут вдалося зробити чимало: кошти були витрачені на капітальний ремонт будівлі, проведено благоустрій території, минулого року перекрили дах, облаштували спортивні майданчики, спальні приміщення, проведено тепло- та водопостачання. В окремій будівлі – їдальня та ванні кімнати. У кожній табірній зміні протягом 21 дня оздоровлюватимуться не менше 60 дітей віком від 7 до 16 років, в основному це діти із соціально незахищених сімей. До речі, це вже другий подібний заклад в області, і їх мережу планують збільшити.

Дитячий оздоровчий комплекс

Дитячий оздоровчий комплекс "Берізка"

В Нижній Апші керівники області та районів ознайомилися з ходом  будівництва нового протитуберкульозного диспансеру. Незважаючи на те, що від часу закладення фундаменту минуло трохи більше місяця, будівельники вже завершують зведення нульового циклу. Протисухотна лікарня в Апші розрахована на 100 ліжок. В закладі лікуватимуть від туберкульозу мешканців не лише Тячівщини, а й  сусідніх районів. Перший заступник голови облдержадміністрації Іван Балога відзначив, що за таких темпів будівельних робіт та за стабільного фінансування наприкінці наступного року лікарня має всі шанси розпочати роботу.

Будівництво протитуберкульозної лікарні у с. Нижня Апша

Будівництво протитуберкульозної лікарні у с. Нижня Апша

 

– Така лікарня є надзвичайно необхідною для області, тому до її зведення прикута велика увага, – вважає Іван Балога. – Тут бачимо чудовий приклад ефективного використання обласних коштів. Є сподівання, що і в інших районах області наслідуватимуть Тячівщину, яка є беззаперечним лідером у плані будівництва та реконструкції лікарень, дитсадків, шкіл.
 
У Тячеві Олег Гаваші провів нараду з головами місцевих адміністрацій та органів місцевого самоврядування, керівниками обласних служб та установ, на якій йшлося про підсумки розвитку соціальної сфери області.

– Кінець року – це ще один привід проаналізувати виконану роботу і спланувати першочергові завдання на наступний рік. Якщо взяти останні роки, то бачимо, що з року в рік фінансування  галузей медицини, культури та освіти зростає. Так, видатки на охорону здоров’я протягом 2004-2009 років у нас зросли більш як у 3,5 раза, освіту і культуру – у 4,2 раза, – відзначив голова облдержадміністрації. –  Зокрема в медичній сфері слід виокремити найважливіше: після капітальної реконструкції маємо одну з кращих в Україні обласну інфекційну лікарню, новий кардіодиспансер, рівень якого дозволив минулого тижня успішно провести 2 операції на відкритому серці. Проведені капітальні ремонти в обласних онкодиспансері, психдиспансері, ОТМО "Фтизіатрія", відділеннях обласної клінічної лікарні та обласної дитячої лікарні, в багатьох обласних, районних та сільських медичних закладах.
 
Що стосується освітньої галузі, то і тут маємо непоганий заділ, – продовжив Олег Гаваші. –  Цього року фінансування освітньої галузі зросло більш як на 150 мільйонів гривень. На реалізацію 12 обласних програм з обласного бюджету на цей рік передбачено 18,6 мільйона гривень. За кількістю новобудов Закарпаття у лідерах в країні. Так, якщо у 2002-2004 роках було введено в експлуатацію 7 загальноосвітніх навчальних закладів, то вже у 2007-2008 роках – 21-ин навчальний заклад, з яких 13 – це новобудови. До початку нового 2009-2010 навчального року введено в експлуатацію 6 навчальних закладів на 482 місць.
 
Вже наступного року можливо завершити виконання  однієї з важливих освітянських програм – "Шкільний автобус". Залишається придбати ще 28 автобусів. Загалом, за період її дії для сільських шкіл краю передано 96 автобусів, з них 51 – за  кошти обласного бюджету. На жаль, у 2006, 2007 та 2009-му роках за кошти держбюджету не закуплено для Закарпаття жодного автобусу. Олег Гаваші відзначив, що уряд обіцяв на цей рік виділити для краю ще 15 шкільних автобусів, але, як і до того, обіцянку не було виконано. Натомість цьогоріч область за власні кошти придбала 10 транспортних засобів. Ще 14 автобусів отримано у вівторок за програмою, що фінансується Світовим банком.
 
Є чим похвалитися і в галузі культури, вважає керівник краю.  Цьогоріч фінансування збільшено майже на чверть.  В цій галузі діяли дві регіональні програми – підтримки культури та мистецтва та збереження пам’яток культури, для реалізації яких з обласного бюджету виділено 3 мільйони гривень. Серед основних здобутків – реконструкція меморіального парку "Красне поле" та обласного українського музично-драматичного театру, оновлення  дерев’яних церков, переведення обласних закладів культури на автономне опалення.

– Вдалося досягти б і кращих результатів, але  через недолугу політику уряду в останній місяць року ми не можемо використовувати кошти місцевих бюджетів, – констатував керівник краю. – Така ситуація виникла через проблеми з державним фінансуванням і проходженням коштів через казначейство. Тому в області не вдалось завершити цілу низку важливих об’єктів, які планували здати ще до кінця цього року. Зокрема хірургічний корпус обласної лікарні, школи в Дротинцях Виноградівського, Сокирниці Хустського і Новоселиці Тячівського районів.

Олег Гаваші відзначив, що в деяких районах завдяки правильній організації роботи вдалось суттєво поповнити місцеві бюджети. Органам місцевої влади вдалось додатково зібрати близько 22 мільйонів гривень, з яких 7,2 мільйона було спрямовано на капітальні видатки.
 
– Якщо в деяких районах сподіваються тільки на фінансування з державного та обласного бюджету, то на Тячівщині заробляють власні кошти, – констатував Олег Гаваші. –  В районі вишуковують власні резерви, завдяки чому будуються школи, дитсадки, лікарні. Тут ми бачимо показовий приклад співпраці місцевої адміністрації, райради, сільських та селищних рад, результатом чого є поліпшення добробуту мешканців району.

Про результати роботи Тячівського району доповідали начальники відділу освіти Марія Думнич, відділу охорони здоров’я Федір Яринич, відділу культури Василь Гудак, в.о. 1-го заступника голови РДА Василь Каганець.

Загалом у рейтинговій оцінці соціально-економічного розвитку район займає другу сходинку. Місцеві бюджети стабільно перевиконуються. Характеризуючи розвиток галузі в районі, Василь Каганець зазначив, що капітальні видатки в цій сфері протягом 2008-2009 років становили небачену до сих пір суму – 15 мільйонів гривень. Серед позитивів – і той факт, що цьогоріч у районі повністю виконано програму "Шкільний автобус". У 2009 році 5 автобусів придбано за кошти районного бюджету. За підтримки обласного бюджету завершується будівництво школи на 500 місць у Новоселиці. На черзі – будівництво школи у селі Нересниця. У 13-х навчальних закладах встановлено металопластикові вікна. За два наступні роки в районі сподіваються замінити стару столярку на сучасні вікна у всіх освітніх закладах району. А ще – побудувати дошкільні навчальні заклади в селах Калини та Глибокий Потік.
 
Впродовж останніх трьох років на реконструкцію медзакладів Тячівщини виділено більше грошей, ніж за попередні десять років. Так, на капітальні видатки в медичній галузі з обласного та районного бюджетів за два роки виділили близько 8,4 мільйона. Чимало зроблено в базовому медичному закладі – районній лікарні. Ще одна докорінна реформа у галузі медицини – створення комунального підприємства "Станція швидкої медичної допомоги". Раніше пункти "швидкої" були закріплені за районною лікарнею і фінансувалися з сільських бюджетів. А це означало, що не було грошей навіть на бензин. Зараз медики "швидкої" мають свою форму, новий санітарний транспорт та обладнання.
 
За два роки майже у чотири рази збільшилося фінансування галузі культури району – до 4 млн. 273 тис. грн. До прикладу, нещодавно після реконструкції відкрито дитячу школу мистецтв в Нижній Апші, в багатьох школах мистецтв проводяться реконструкції з добудовою. В Тячеві  реставровано і відкрито районний Будинок культури та кінотеатр. Відновлено кінообслуговування в шістьох сільських населених пунктах  Тячівського району.

Незважаючи на відсутність державного фінансування на газифікацію, збільшується кількість населених пунктів, які вже мають блакитне паливо.
–  Якщо в 2008 році уряд на будівництво підвідних газопроводів не дав жодної гривні, то з райбюджету ми виділили 800 тисяч гривень для газифікації шкіл, дитсадків та амбулаторій. А цьогоріч – 1,3 млн. грн. для завершення будівництва підвідного газопроводу до села Добрянське та вуличної мережі, – каже Василь Каганець. – До кінця року тут плануємо газифікувати близько тисячі житлових будинків громадян. На черзі – Нижня Апша, Солотвино, Вільхівці, Нересниця.
 
Тячівський район єдиний в області, де створено загін місцевої пожежної охорони, в який входять чотири підрозділи  – Чумальово, Нересниця, Тересва, Солотвино. На його утримання у 2008 році з районного бюджету виділено 1,7 млн. грн. Знову ж таки за кошти районного бюджету придбали для пожежників автомобілі, мотопомпи та спецавтомобіль для проведення аварійно-рятувальних робіт.
 
Серед невирішених і надзвичайно важливих проблем, які озвучив Василь Каганець, – ліквідація наслідків техногенної аварії на Солотвинському солеруднику та запобігання зсувним процесам. У Солотвині під загрозою проваль знаходяться майже три сотні будинків. У зонах активних зсувів проживає понад 150 сімей, проте грошей на їх відселення держава не виділяє, як і на відповідну державну програму. Виконувач обов’язків першого заступника голови РДА зазначив, що це проблеми загальнодержавного значення, але  уряд усунувся від їх вирішення.

Підсумовуючи нараду, голова облдержадміністрації зазначив, що 2009-ий рік був нелегким, втім, результати роботи в багатьох районах краю є оптимістичними.

– Нелегка економічна ситуація в країні далася взнаки, особливо щодо фінансування з державного бюджету. Незважаючи на це, нам багато вдалося зробити на рівні області та районів, особливо на Тячівщині. На жаль, в новий рік ми входимо без бюджету. Це означає, що капітальні видатки держава не здійснюватиме, доведеться розраховувати винятково на власні сили.

Тим не менше, область має підстави завершувати рік на  оптимістичній ноті – для цього докладали зусилля всі закарпатці, працюючи цілий рік на розвиток краю. Підтвердження цьому і визнання заслуг наших земляків на державному рівні.

Відтак Олег Гаваші вручив державні нагороди – ордени Данила Галицького Тячівському міському голові Івану Ковачу та Великодобронському сільському голові Золтану Сільваші. Орден за мужність III ступеня вручено голові Закарпатської громадської організації „Союз Чорнобиль України” Василю Угрину. Директор  Закарпатського обласного центру зайнятості  Юрій Фущич отримав посвідчення до почесного звання "Заслужений працівник соціальної сфери", а головний  інженер Мукачівського району електромереж – посвідчення до почесного звання "Заслужений енергетик". Також були вручені Почесні грамоти облдержадміністрації. Отримали гарні подарунки і 20 сільських амбулаторій – їм було вручено сертифікати на медичне обладнання, придбане за кошти обласного бюджету, на суму 120 тисяч гривень

– Вітаю всіх з наступаючим Новим роком і світлим Різдвом Христовим. Нехай 2010-ий буде для кожного роком нових звершень і удач! – сказав на завершення Олег Гаваші.

30 грудня 2009р.

Теги: Буштинська гімназія-інтернат, протитуберкульозний, Гаваші, Тячівський район

Коментарі

Тячівський 2010-01-01 / 14:34:00
Петре - скільки у румунами заселеній Діброві проживає прихильників "жовто-блакитного" кольру?Знаєш?Думаю може пару чоловік і найдется.Не більше.То для кого там його вішати?Укрптріоти хай роблять так аби на Україні жилося краще ніж за найблищими кордонами - тоді всі будуть на "жовто-блакитний" молитися.А зараз .... Поки що Україна це Верхня Вольта з АЕС.Не більше.

Петро з Тячева. 2009-12-30 / 19:05:00
Цікаво, чому у Тячеві провів Гаваші наради.У район кинули величезні кошти, успішно відмили їх, бо Йовдій - це неосвічений чоловік з банди Балоги, але відкати дає справно.

І ще одне. Чому не зауважив Гаваші румунських прапорів на сільраді у Діброві№?

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини