Національний природний парк "Синевир" видає газету "Синій Вир"

Серед ряду заходів, які здійснює національний природний парк "Синевир" (Закарпаття) у напрямку еколого-освітньої діяльності важливу роль відіграє співпраця із ЗМІ. Головною трибуною з цього приводу виступає регіональна еколого-освітня газета "Синій Вир".

Національний природний парк "Синевир" видає газету "Синій Вир"

Часопис заснований 21 березня 2001 року і з того часу на своїх сторінках друкує інформаційні та аналітичні матеріали екологічної тематики. Видання виходить двічі на місяць на чотирьох сторінках тиражем 500 примірників. Загальна кількість номерів, що побачили світ, становить 196 (станом на 29 серпня 2009 року). Особлива увага приділяється висвітленню діяльності НПП "Синевир" - установи, котра покликана охороняти і відтворювати природні екосистеми регіону, досліджувати природу краю. Науково-технічні ради, конференції, інтерв’ю з природоохоронцями – усе, що відбувається або пов’язане з діяльністю НПП "Синевир" стає об’єктом уваги журналістів "Синього Виру".

Статті про такі природоохоронні заходи як облік тварин, посадка лісу, охорона нересту риби, токовищ глухарів, реву оленів, про екологічні акції "День довкілля", "День Землі", "Пролісок", "Ялинка", "Птах року" тощо завжди викликають цікавість читачів. Через подібні матеріали громадяни не лише отримують інформацію про роботу національного парку, але через це відбувається формування позитивного іміджу установи і заповідної справи загалом. Це дуже важливо, коли природно-заповідна установа користується авторитетом серед громади. Читачі чудово розуміють, що діяльність парку спрямована на боротьбу з браконьєрством, охорону і відтворення лісів – це ніщо інше, як та важлива справа, яка здійснюється не лише заради самої природи, але й для людей, передусім це все лежить у площині інтересів місцевого населення.

Еколого-освітню діяльність важко уявити без роботи із молоддю. Працівники НПП "Синевир" нерідко відвідують навчальні заклади краю, зустрічаються із студентами. Природоохоронці розповідають молоді про визначні місця природи НПП "Синевир", історико-культурну спадщину регіону, обговорюють екологічні проблеми. Усі заходи, що здійснює національний парк із залученням молоді висвітлюються на сторінках газети "Синій Вир" у рубриці "Сторінка для юних натуралістів". Це традиційна рубрика, якій майже у кожному номері відводиться ціла газетна сторінка, також подає для молоді цікаві матеріали, які іноді можуть стати для них одним із джерел написання рефератів з біології чи географії. Крім того, газета "Синій Вир" проводила творчий конкурс для школярів "Подих природи". Молодь регіону надсилала у редакцію свої твори на теми охорони довкілля, кращі з яких друкувалися на сторінках часопису. Переможці конкурсу нагороджувались почесними грамотами і цінними подарунками. Подібні конкурси видання планує проводити й надалі.

Проблеми екології продовжують загострюватись, вони стають відчутні для кожного з нас, тож "Синій Вир" у своїх матеріалах порушує питання проблем відходів, зміни клімату, забруднення води, всихання лісів, браконьєрства тощо. Газета активно висвітлює головні події в Україні та світі, що стосуються екології і заповідної справи, наприклад, такі як нарада Президента України з керівниками природно-заповідних установ країни, створення нових національних парків і заповідників, Саміт "великої вісімки" 2009 року, Світовий форум води тощо.

2009 рік для НПП "Синевир" ознаменувався ювілейною датою – 20-річчям створення установи. Цій події на сторінках "Синього Виру" присвячено ряд статей про національний парк, його історію, процес становлення, кадровий потенціал установи, унікальну природу, перспективи тощо. Авторами матеріалів були працівники НПП "Синевир", які займають різні посади, в тому числі й директор національного парку, редактор газети "Синій Вир" Іван Дербак. Керівник видання майже у кожному номері звертається до читачів з нагоди того чи іншого свята екологічного календаря. І не лише. Свої звернення та привітання до читачів керівник присвячує й таким датам календаря, які для громадян мають важливе значення, зокрема, День Незалежності України, День Перемоги, гздво Христове, Паска. Ці ж привітання друкуються і в Міжгірській районній газеті "Верховина". "Районка" також охоче друкує статті працівників НПП "Синевир" на теми охорони довкілля, висвітлює події з діяльності установи. Отже, тісна співпраця між національним парком і газетою "Верховина" дозволяє здійснювати екологічну просвіту на просторі усього району і зміцнювати позиції НПП "Синевир" як провідної природно-заповідної установи. Крім того, національний парк подає до друку статті й у закарпатську обласну пресу. Про діяльність установи нерідко пишуть такі провідні часописи як "Новини Закарпаття", "Старий Замок", "Срібна Земля Фест", розповідають телеканали "Рада" і "Тиса-1".

Працівники НПП "Синевир" для розширення своєї еколого-освітньої діяльності також "освоюють" Інтернет простір. На сайті громадянської журналістики "ХайВей" за останні два роки опубліковано понад 50 статей, мета яких показати читачам добрі приклади у справі охорони довкілля, залучити їх до армії екологічно свідомих громадян, привернути увагу громадськості до проблем, що виникають у результаті відносин між сучасною людиною і природою.

Преса є впливовим фактором, адже з прочитаного у газеті чи почутого по телебаченню читач неодмінно зробить певні висновки. Видання часопису "Синій Вир" і співпраця НПП "Синевир" зі ЗМІ, у комплексі з іншими еколого-освітніми заходами сприяють забезпеченню підтримки заповідної справи широкими верствами населення, формують у громадян краю сучасні уявлення про роль заповідних територій у справі збереження біологічного різноманіття, яке є підґрунтям стабільності біосфери.

Юрій Бабічин
25 грудня 2009р.

Теги: природний парк, «Синевир», газета, «Синій Вир»

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини