На Закарпатті таки створять пункт прийому нелегальних мігрантів

Підписання 18 липня 2007 року між Україною і Євросоюзом угоди про реадмісію в частині реадмісії громадян третіх країн і осіб без громадянства набуде чинності 1 січня 2010 року.

На Закарпатті таки створять пункт прийому нелегальних мігрантів

Вона передбачає повернення з країн ЄС до України нелегальних мігрантів, які прибули до Євросоюзу через територію України, після чого Україна повинна самостійно переправляти мігрантів в країни, громадянами яких вони є.

У переддень набуття чинності закону заступник міністра внутрішніх справ Василь Мармазов розповів журналістам про готовність України реалізувати цю угоду.

За його словами, нововведення торкнеться вихідців з будь-якої країни, з якою в ЄС немає окремої угоди про реадмісію: "Якщо така угода є, нелегальні мігранти переправлятимуться безпосередньо в країну походження". Він також зазначив, що дія угоди не поширюється на нелегалів, які бажають добровільно повернутися на батьківщину.

В МВС прогнозують, що за цією угодою з 2010 року з ЄС до України надходитиме додатково від 100 до 200 іноземних громадян на рік.

За інформацією Василя Мармазова, за 11 місяців, два центри з тимчасового утримання іноземних громадян і осіб без громадянства, що діють у Волинській і Чернігівській областях, були завантажені на 70% - в них перебувало близько 900 осіб. Зазначимо, що утримання одного нелегального мігранта щодня обходиться державі в 2-2,5 євро.

Однак, не дивлячись на такі оптимістичні прогнози, для виконання угоди з ЄС впродовж 2010-2011 років МВС планує побудувати в Україні ще три центри тимчасового утримання нелегалів.

Вони будуть розташовані на базі колишніх військових містечок, вже переданих в розпорядження МВС, в Донецькій, Одеській і Закарпатській областях. "Таким чином, у нас будуть охоплені всі прикордонні регіони", - вважає пан Мармазов. Фінансувати будівництво передбачається за рахунок 30 млн євро, виділених європейською стороною "на імплементацію угоди про реадмісію".

"30 млн євро, про які йдеться, виділені вже давно, незабаром після підписання угоди з ЄС. Проте вони до цих пір не надійшли", - розповіла директор департаменту міграційної служби Держкомітету у справах національностей і релігій Наталя Науменко. Вона також зазначила, що військові містечка, передані МВС, не використовувалися довгі роки, у зв'язку з чим вимагають проведення повної реконструкції.

Прогнозована МВС кількість нелегальних мігрантів, яких ЄС щороку переправлятиме до України, пані Науменко вважає заниженою.

З нею погодився і заступник голови парламентського комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Іван Попеску (Партія регіонів), який вважає, що їх буде "на декілька порядків більше".

Як розповіла співробітниця Національного інституту проблем міжнародної безпеки при Раді нацбезпеки та оборони Олена Малиновська, одна з найбільш поширених методик підрахунку передбачає, що на кожних трьох затриманих нелегалів припадає один, який успішно проник в країну. "Навіть зі всіма натяжками ми отримаємо тисячу на рік, з яких приблизно половина - громадяни країн СНД. А вони не утримуватимуться в Україні, негайно вирушаючи на батьківщину", - пояснила пані Малиновська.



 

"Коммерсантъ"
25 грудня 2009р.

Теги: Закарпаття, Василь Мармазов, нелегали, пункт прийому

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини