В Ужгороді ялинки найдорожчі на Закарпатті, але дешевші за київські

По всій країні відкрилися ялинкові базари. Міста України завалені новорічними деревами. Тепер будь-який охочий може купити пухнасту красуню для того, щоб порадувати дітлахів і створити в будинку передноворічну атмосферу.

В Ужгороді ялинки найдорожчі на Закарпатті, але дешевші за київські

Утім, про те, щоб торгівля пішла жваво, продавці поки тільки мріють. Через фінансові труднощі народ в першу чергу купує продукти і не поспішає на базар за ялинками. Хоча ціни, звичайно, дуже різняться і не лише в різних містах, а навіть на різних ринках. Якщо ви захочете купити велике дерево, наприклад, заввишки два метри, то ризикуєте витратити кругленьку суму - від 400 до 1500 гривень. Втім, вартість ялинки варіюється в залежності від якості дерева і від його довжини. А на підприємствах, що перебувають під контролем держави, розцінки на ялинки постійні. Держлісгосп пішов на поступки і продає громадянам ялинки та сосни за антикризовими торішніми цінами. А от на базарах ціни на ялинки виросли майже вдвічі.

На Закарпатті найвищі ціни на "живий" новорічний атрибут - в Ужгороді, хоча до київських їм ще дуже далеко. Якщо за ялинку висотою 2,5 метра в Ужгороді просять 250-550 грн, в столиці - як мінімум удвічі більше. А найнижчі ціни на ялинки - у Мукачевому. Навіть біля центрального ринку, на якому продавцям ялинок, на жаль, місця не знайшлося і люди змушені торгувати вздовж прилеглої вулиці, за них просять не дорого. А на оптовому ринку ГІД і того дешевше. Якщо маленька ялинка обійдеться українцеві в середньому 70-80 гривень, то конкретно жителю Мукачева - в 15-20. Величезні двометрові красуні тут продають по 200-300, а середню ялинку, яка не займе багато місця і стане справжньою окрасою квартири, можна купити за 100-120. І, як не дивно, нині деревця продають не по метрах, як це було в попередні роки, а по пухнастості.

 Чим менше днів залишається до Нового року, тим більше з'являється точок з продажу головного атрибуту цього свята. Ялинкові базари виникають майже на кожному кроці і, до речі, не завжди в спеціально призначеному для цього місці. Знавці радять йти за покупкою в середині дня, коли продавці вже трохи замерзли і готові поступитися, але при цьому ще є з чого вибрати. Житель Мукачева Василь Гомонай прийшов купувати ялинку разом зі своїм п'ятирічним онуком Артемком. "Діду, бери велике дерево, щоб на ньому вмістилися всі іграшки", - кричить маля, показуючи на сріблясту ялинку висотою близько трьох метрів.

 "Онучку, та ж ти нас без подаруночків залишиш", - нарікає пан Гомонай, дізнавшись ціну деревця.
"Ця ялина із Міжгірського району,  дерево екологічно чисте, свіжозрубане, - продавець Іван Шпилька перевертає ялина верхівкою до низу, показує зруб. - На ньому ще не застигла смола, значить, дерево зрубали днями. А сорт такий, що голочки на гілках довгі і пласкі, срібляста ялина дуже гарне дерево. Прикрасить і освіжить будь-який інтер'єр, а простоїть більше місяця. Та ви подивіться, є пухнаста ця гірська красуня, за таку і пів тисячі віддати не шкода. Але я не крахобор, женіть три сотні і дерево ваше".

Крім ялинок тут широкий асортимент сосен.

Втім, далеко не всі громадяни готові розпрощатися зі своїми кровними і витратити сотню-другу на ялинку, яку через два тижні викинуть на смітник. У багатьох просто немає грошей на купівлю головної героїні свята. Торговці також не відзначають великий попит на свій товар. А в тому, що зможуть продати всіх пухнастих красунь, впевнені лише ті, хто заздалегідь набрав замовлень. Але подібною розторопністю мало хто з нинішніх торговців може похвалитися. Більшість привезли до міста велику партію товару, і тепер погано уявляють, що з нею робити.

"Якщо в Ужгороді ялинки беруть так-сяк, у Львові, куди поїхав мій брат з дружиною, їх практично не купують, - скаржиться продавщиця Анна. - Криза! Та й проклятий грип "висмоктав" з людей стільки грошей, що і свято не в радість. Ми хотіли заробити до Нового року, закупили більше тисячі дерев, а тут як би не залишитися у збитках. Якщо до 31 грудня дерева не продам, в останній день року доведеться викинути їх на смітник! "

Втім, звідки дерева і коли їх зрубали, продавщиця говорить неохоче. Ці дані повинні бути в документах, але у більшості реалізаторів їх немає, як і клейма на зрубі. Але ж таке питання покупці задають не дарма, як відомо, ялинки на продаж зрубують приблизно за два або три тижні до Нового року. Звичайно, на морозі лісові красуні виглядають чудово, Але бувало, коли приносиш ялина додому, вона починає обсипатися наступного ж дня. Українські ялинки везуть на продаж до Росії і Молдови, говорять між собою продавці, але клейма і на цих деревах немає. Втім, якщо в країні ялинки поки не користуються шаленим попитом, за кордоном українські живі дерева розкуповують на ура.

"Гостювала в сестри в Кишиневі, так там на ринках повно українських ялинок. Їх беруть охочіше, ніж вітчизняні, адже наші лісові красуні майже в два рази дешевші, а на вигляд - набагато краще ", - розповідає Лариса Вакула.

Порушникові, який ризикне зрубати ялинку в лісі, доведеться неабияк розщедритися. У відповідність із законом "Про охорону навколишнього середовища" за незаконну вирубку фізичній особі доведеться заплатити штраф від 150 до 364 грн, посадовій - у кілька разів більше. Міліціонери спільно з екологами проводять рейди, але поки результатів немає.

23 грудня 2009р.

Теги: новорічний, ялинка, Ужгород, Мукачево

НОВИНИ: Соціо

14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
» Всі новини