Закарпатська облрада офіційно затвердила сепаратизм русинським гімном

Сьогодні, 22 грудня, на сесії Закарпатської обласної ради було прийнято рішення щодо визначення офіційного гімну Закарпатської області.

Закарпатська облрада офіційно затвердила сепаратизм русинським гімном

Ним став писаний "язичієм" музичний твір в обробці М Керецмана на слова Олександра Духновича, що починається словами “Подкарпатские русины…”  і говорить про "русский народ".

“Подкапратские русины…” є офіційним гімном русинів Закарпаття, яких, за даними останнього перепису, на Закарпатті нараховується менше 1 відсотка від всього населення краю.

Сам вірш було створено ще всередині ХІХ століття і, за словами професора УжНУ, історика Сергія Федаки, наразі наукою не доведено, що текст належить Духновичу, хоч така думка побутує у літературі. Сам Духнович був русофілом.

Рішення було прийнято без попереднього обговорення питання в депутатських комісіях. Не зважаючи на це кнопку  “за” натиснула мінімально необхідна в такому випадку кількість депутатів - 46 із 76 присутніх на сесії. "Проти" проголосували п'ятеро, серед яких голова закарпатського осередку Всеукраїнського товариства "Просвіта" Володимир Піпаш, ректор Ужгородського національного університету Микола Вегеш та редактор обласної газети "Новини Закарпаття" Віталій Ящищак. Частина депутатів утрималися, а фракція БЮТ не брала участь в голосуванні, ще до того покинувши сесійну залу.

На вимогу ряду депутатів провести поіменне голосування, більшість депкорпусу відповіла відмовою.

Перед тим на 26-й сесії депутати більшістю голосів виключили з порядку денного питання затвердження затвердженого спеціальною конкурсною комісією тексту гімну на слова Василя Гренджі-Донського "Тобі, рідний краю".

В порядку денному сесії стояло також питання про самоврядність Закарпаття, однак його перенесли на наступне засідання.

Не важко передбачити, що прийняття таких непродуманих рішень буде радикально різко зустрінуте українською більшістю Закарпаття і виллеться у відповідні заяви і акції збоку ряду громадських організацій. політичних партій та навіть окремих органів місцевого самоврядування.

Вірш О. Духновича "Подкарпатские русины..."

Подкарпатские русины,
Оставте глубокий сон.
Народный голос зовет вас:
Не забудьте о своем!
Наш народ любимый
да будет свободный
От него да отдалится
неприятелей буря
да посетит справедливость
уж и русское племя!
Желание русских вождь:
Русский да живет народ!
Просим Бога Вышняго
да поддержит русскаго
и даст века лучшаго!

22 грудня 2009р.

Теги: гімн, Духнович, сепаратизм, русини

Коментарі

Микола Староста (Жалива) 2010-01-17 / 16:39:00

Для чого дублювати однакові пости по всьому сайту? Адмін

KK 2010-01-17 / 00:32:00
Образиватель - ґратулюю тобі за те що ти сповняєш свойю функцію в житті, як спрявжним образиватилєм для русинського руху. Скоро русинська партійна організація буде тебе величати. А я поправив

твій власний клич, і відібрав тих ординських присмаків якій тобі

так не сподобалось. Думаю що тобі краще буде подобатись!

Хай Образиватель - всі приголосували -за REX RHUTHENORUM буде!





Обозриватиль 2010-01-17 / 00:02:00
Дякуву Вам пан КК же йсте путтвердили моє скоріше названня Вас як ККК. С Вашим имям КК немавим проблеми, ци читавим як "кака" ци як "какаК", бо усе то самоє виходило.

KK 2010-01-16 / 23:36:00
А я думаю що 'Обозриватель' треба більш акуратно перемінити на 'Образіватель, тому що більш нічого не клиється йому у тій вузькі прирві в голові чим всякі образи!

Обозриватиль 2010-01-16 / 23:24:00
Н-слово "Н...о" ся употребляло ККК в США и є образливе; Найдуть ся американці для яких "Н...о", не є образливим; Слово "Ж...д" ся стало образливим на Західній Україні (Галич, Волинь), де СС айнсазгруппен с українськими гілф-поліцаями з группи Бандера-Лебідь-Шухевич постріляли майже 1 500 000 євреїв и називали іх не Єреями але "Ж...дами". З тих часів є "Ж...д" названня на Україні образливе. В Чехії назва "Ж...д" не є образливе и многі євреі в Чехії суть горди на то же ся називавуть "жідове". Для русинів, які знавуть о Сталінськой насильственной українізації русинів на українців на Подкарпатськой Русі в рокох 1945-1947 слово русин-українець є образливим. А усе боли квіслінги які ся гордили чи уж з Гітлеровим, чи уж Сталіновим насильством.

Князь Корятович 2010-01-16 / 22:45:00
Не знаю чому коментар в низу вважає що ідендифікат русин-українець є образливим. Я, наприклад, себе уважаю як сподкоємнцим цього звання, і гордо чуюся коли мене хтось питає 'з якого ти походження?', я відповідаю 'русинсько-українського' Я уважаю що це моє споконвічне право так себе звати!

2010-01-16 / 22:24:00

Честованный пан адмін,



Незнавим, што на слово "х....л" є заборонене чинним законодавством України, бо в статьях печатанных в "Українській правді" як напримір

"Героїчно-трагічні етюди про захисників Вітчизни: УПА" http://www.pravda.com.ua/articles/4b1a9cbb34dbe/;

"Прощавай, Росія!" http://www.pravda.com.ua/articles/4b1a9c1c5bb7c/; "Чого ми варті, або Роздуми, навіяні москалями." http://www.pravda.com.ua/news/4b1a991534fa1/; ся слово "х...л" во варіаціях ся употребляв.



Подля мене є розумно заборонити употребленіє такых слов я "х....л" намісто українці; "мос...лі" намісто росіян чи москвічі; "русини-укр....ці", на місто русини, які офіціально суть признани напримір на Словакії, Чехії, чи в США як русини, а не як "украйинці чи русини-укр....ці". Так само називати дакого "ж...д", коли вун є єврей. На употребленіє слова "ж...д" заборонy ужe давно дали. Што пак запутає читача украйинських новинок є то, што людина яка употрбляє дерогативні слова (на англійском ся тому говорить " N-words " може офіціально кандидовати на президента Украйины, як мер Ужгорода пан Ратушняк.



Я соглашавусь, што такі н-слова (N-words) забороненни, як "х....л", "ж....д", "русин-укр...ць" "мос...ль" и ся немавуть употребляты, особенно на Украйині, бо ай так в Украйинськом обшестві є много ненависті и нетолерантності, а то для Украйинської держави не є добре. Вчора нардеп Ляшко - недоторканний зірвав виступ Президента Украйини. Мало таких "демократичних" держав є на світі де ся плює ай на Президентський ураяд держави! Надію ся, што ровнакі правила ся будуть додержовати для вшитких контрібуторов и читачув ваших новинок.



С пошанов,



Обозриватиль


Незнання не звільняє від відповідальності. Читайте тут: http://www.zakarpattya.net.ua/ua_news_50962.html.


Крім вживання заборонених українськими законами слів ви також часто допускаєте образу своїх співрозмовників. Бережіться, бо моє терпіння не безмежне. Винуватити потім будете самого себе. Адмін

Микола Староста (Жалива) 2010-01-16 / 21:20:00
Нема в тексті " русских" ...

Микола Староста (Жалива) 2010-01-16 / 21:18:00
Не можу кинути комен на статтю про гім

... дає помилку 505... прошу адміна змінити текст, в залоловкови, оригінал тексту який принятий обларадов даю ниже.

Микола Староста (Жалива) 2010-01-16 / 21:16:00
Подкарпатскіи русины,

Оставте глубокий сон.

Народный голос зовет вас:

Не забудьте о своем!

Наш народ любимый

да живет свободный

От него да отддалится

неприятелей буря

да согрієт справедливость

вже и руськое племя!

Желаніє руських вот:

Руський да живет народ!

Просим Бога Вышняго

да подержит руського

и даст віка лучшого!

KK 2010-01-14 / 21:19:00
Ви чомусь ПОЧАЛИ висловлюватись образливо і даремно порівняли пана orange до комуністичних істориків 'Ваші реакціі orange суть дуже типічні для советських коммуністів, коли СССР розцвітав.' А тепер Ви мене якось хочети звязувати з расистами ККК??? У Вас справді фантазії у голові дуже розвинуті і на мій погляд я би Вас зхарактеризував як повно важним параноїком, що тільки опирається на бутафорських підставах.

Обозриватиль 2010-01-14 / 20:41:00

Лем КК рішає, што є образливе, як то робило ККК. Ясно, што пан КК не видить, што я лен одповідаву на образливий коммент пана orange. То не є образливе, што пан orange пише?

"Власне, вса, русинів, як окремий народ і придумали в 90-х роках комуністичні спецслужби. А тепер спецслужби Росії вас пробують приживити на закарпатському грунті, але нічого з того не виходить. І не вийде..."



******** культура є частиною Української культури и стосується лем до частини українців. Я неображаву Украйинську націю. Пан orange ображає вшиткіх Русинів Світа, бо то што пан orange пише стосуеться до вшитких русинів, як в Європі так и в США, Канади и Аустраліі.


Читайте попередження до вашого коментаря нижче. Адмін

KK 2010-01-14 / 20:08:00
До адмін: будучи спадкоємцем русино/української походження, мені образливо коли хтось принизує моє походження: 'Ваша хохляцька українська культутра,' прошу цйого 'цивилізовано русина' попередити про Ваші правила поведінки: використовувати ненормативну лексику, допускати образи інших учасників дискусії



Обозриватиль 2010-01-14 / 19:47:00

Писавим, што Одоакер бов корольом РУТЕНОВ, ГЕПІДОВ, ГОТОВ итд. Слово РУТЕН походить з Захiду и употребляло ся и употребляє ся означення РУТЕН . До днешнього дня на означеня РУСИНІВ ай в говоровом мадярськом и німецьком язиках ся употребляє означеня РУТЕН. В істіріографіі написанном по латинські, лем РУТЕН ся употребляло на означення РУСИНІВ. Русинський історик Лучкай в 5 томной Історіі Русинів написано латинськи употребляв слово РУТЕН.



Які докази маєте ош св. Володимир не бов вікінг (варяг), а бов славянин? А о том, ош бов українець, лем фанатики українці можуть говорити.



Як скоро вилізе з вас ********* натура, кідь не маєте аргументи и факта. Як колись з Нікіти Хрущова во вишиванці, коли кричав о "Догнать і перегнать США!" и о том як похоронить Захід.

КК и orange топанки, або черевички держіть в руках, убо йсте могли "товчи правду" як Нікіта Хрущов с топанков в ООН. То є Ваша ********** українська культутра, а хочете до цівілізованної Європи! Га-га!



Через вікенд буду мати часу, так Вам дам джерела о місіі св. Кирила и Мефодія. Ленже НЕ на основі Закартаської територіі витворенном Сталіном для окупаційного моста, яку назвали Закарпатська обл., удкідь Сталін и його наслідники танки посилали в 50-Х И 60-Х рокох до Мадяртшьини и Чехословакії.

Лучкай и Духнович писали о видуманих русинах! Правду говорите orange, як Нікіта Хрущов о коммунізме!


Вам попередження за порушення "Правил поведінки у рубриці коментарів". Будете продовжувати у тому ж плані - буду, для початку, вилучати усі ваші образливі для співрозмовників коментарі. Далі можу і взагалі забанити. 


Вживання слова "хохол", до вашого відома, віднедавна заборонене чинним законодавством України. Так що, використовуючи його ви порушуєте не лише наші правила, але й закони України.


Тому візьміть себе у руки і поверніться у русло цивілізованої дискусії.  Адмін

KK 2010-01-14 / 19:41:00
'Маєте лем то, што летопісець Нестор 90 років пізніше пописав о Хрещенії Русі.' Для твого відома, пане Обозриватиль, те що літописець Нестор писав 'Літопис' це рахується як 'джерело' прямого сорту! Чи ти колись не мислив що якшо Нестор писав про хрешчення Русі, то можливо і що він писав про країну яка називалася 'Русь' а ті люди що жили в цій державі називалися 'русинами'. Чи така можливість ніколи тобі не снилося?



orange 2010-01-14 / 18:54:00
Обозриватилю, нещастячко, ви хоч сам можете пояснити, яке відношенння, крім ваших хворобливих уявлень, я маю до комуністів? Якраз ви і є типовим комуністом - за способом мислення, викладу "думок", здатністю до фальшування історії і маніпулювання історичними фактами. Думаю, ви і самі це добре розумієте, а тому і пробуєте скинути свої проблеми на інших.



Власне, вса, русинів, як окремий народ і придумали в 90-х роках комуністичні спецслужби. А тепер спецслужби Росії вас пробують приживити на закарпатському грунті, але нічого з того не виходить. І не вийде...

KK 2010-01-14 / 18:53:00
Звідки ти це взяв? про які 'русинів які того часу на Україні записані як українці'говориш? просто якісь ти фантазії тут плетиш???

orange 2010-01-14 / 18:42:00
Обозриватиль знову з"їхав з запитань. Його запитували, які докази приналежності Одоакра до русинів, крім співзвучності племінного імені, і де докази хрещення русинів Кирилом і Мефодієм. Але, оскільки таких доказів не існує в природі, сись челядник бочком-бочком сповз на білорусів...:)

Обозриватиль 2010-01-14 / 18:30:00
Пан КК не знуву яку Історію України од П.Р. Магочі-го йсте читали, але в туй книзі о Історії України яку на коледжах США, Канади употреблявуть є тато:

Paul Robert Magocsi: A History of Ukraine, University of Toronto Press, 1998



Table 48.1 Nationality composition of Soviet Ukraine, 1959 (рage 643)

Table 48.2 Ukrainians beyond Soviet Ukraine

Оба Таблиці на кінці Магочі-го книги ( ст.643) яку йсте пану Жаливі ви говорили указувуть офіціальну штатистику СССР з року 1959. Як могли боти в офіціальній штатистиці СССР русинський язик и русинська національність в 1959 році? Недуріть туй людей, котрі не мавуть приступ к орігінальним роботам. А ви пан Жалива учіться німецький и англійскі язики, убо свідомі "оранги (orange) " вас не дурили.



Вспоминали йсте пан КК русина який ся став украйинським націоналістом пана Маркуса. На кінці Магочі-го книги ст. 641 ся дочитаєте сесе:

"Historian Vasyl Markus (participant) ". a kind of interim constitutional act for Transcarpathian Ukraine until its reunification with Ukraine." ( рage 641)"



Історик Василь Маркус (участник) о "возєднані" написав "... якийсь друг тимчасового конштітуціонального аку (документу) до часу коли ся стане возєднання с Украйинов."



Окрем тогто документу яка ся робила "о нас, а без нас" ай без Радянської Украйини, Украйинська держава не має ниякий документ и де юре Закарпатська обл. не є частинов Украйини. То каже ай пан Маркус!



Далше там є попис як в Кінотетрі Перемога в Мукачові мер города товарищ Драгула дав голосовати и послав телеграм о "Возєднані Подкарпатской Русі з СССР" товаріщу Сталіну. Туй є англійски читайте:

Comrade Dragula (mayor of Mukachevo): "We have gathered here together for a very important purpose; we want to break away from bourgeois Czechoslovakia and unite Subcarpathian Rus' in the framework of a great country, the Soviet Union, with its peace loving capital Moscow. Whoever is for this, raise your hand."

The hall was stunned. And since it was so quiet, the mayor said: "Comrades, silence means approval. We have unanimously adopted the manifesto for the union of Transcarpathia with the Soviet Union. We will address a telegram to that effect to comrade Stalin."



Пан orange, не переживайте орігінальніих документов о місіі св. Кирила и Мефодія в Тисо-Дунайском регіоні є много. Треба ми час убох вибрав. О Хрещеніі Русі не маєте орігінальних документів! Маєте лем то, што летопісець Нестор 90 років пізніше пописав о Хрещенії Русі.



Ваші реакціі orange суть дуже типічні для советських коммуністів, коли СССР розцвітав, а Захід гнив од бідноти, безработіци, голода і ніщети.

Обозриватиль 2010-01-14 / 18:09:00
Одповідь на ваш вопрос КК:

Українські історики сконцентровали ся лем на русинів які того часу на Україні записані як українці и випустили білорусів які ся також числили між русинів і велику чать росіян які ся також числили за русинів. Між Карпатськими русинами і українцями суть великі діференції так як між білорусами и українцями чи росіянами. А туй українські історики употреблявуть тоталітарний подход з часів Сталіна. Ужем о том говорив Вам, лем йсте то ігноровали як усе, што вам говорив.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини