На Закарпатті на новорічно-різдвяні свята розкупили понад дві третини місць у готелях та санаторіях

Незважаючи на економічну кризу та попередження про нову хвилю епідемії грипу, на Закарпатті розкупили понад дві третини місць у готелях та санаторіях на новорічно-різдвяні свята. Це констатують місцеві представники туристичного бізнесу. Чи спостерігається зимовий туристичний бум в інших регіонах України?

На Закарпатті на новорічно-різдвяні свята розкупили понад дві третини місць у готелях та санаторіях

Закарпатський туризм

Закарпатські турорператори і власники баз відпочинку даремно побоювалися фінансової кризи та карантину – охочих покататися на лижах та зустріти Новий рік у горах вдосталь. Хоча левова частка цих охочих – не з України, розповіла кореспондентка Радіо Свобода на Закарпатті Надія Петрів.

Від Різдва католицького до Різдва православного в Закарпатті не знайти жодного вільного місця на турбазах та в санаторіях, каже керівник туристично-інформаційного центру Закарпаття Олександр Коваль. А завдяки закордонним туристам, українці можуть взагалі залишитися без відпочинку в зимових Карпатах на новорічно-різдвяні свята 2010 року.

Відпочивати до Закарпаття їдуть, бо, порівняно з Європою, ціни тут певною мірою нижчі, а краєвиди не гірші. Сервіс певною мірою шкутильгає, але й у цьому плані в області позитивні зрушення, стверджує завідуючий кафедрою туризму ужгородського національного університету Федір Шандор. Він каже, закарпатці швидко вчаться, як опанувати мистецтво залучення туристів, бо розуміють, що область може заробити лише на цьому. Відповідно, започатковують нові фестивалі, атракції, розробили низку цікавих туристичних маршрутів.

"Започатковані кафедрою туризму та Закарпатським туристично-інформаційним центром військовий туристичний шлях, шлях "Мінеральні води Закарпаття", гастрономічний та винний туристичний шляхи. Вони дали вже перші економічні прибутки – такі як збільшення дегустаційних залів, розширення зони винних фестивалів, тобто більше людей почали на них їздити. Незабаром Закарпаття і Україна отримають чудовий подарунок — перший в в Україні Музей меду, який стане початком медового туристичного шляху", - зазначив Шандор.

Зменшення клієнтів

Натомість представниця однієї із турагенцій у Києві Лідія Королюк констатує різке зменшення попиту на новорічно-різдвяні мандрівки в межах України. "У чому причина, я не знаю. Можливо, грип. За минулорічний січень ми відправили у відпочинок по Україні десь 150 чоловік. За цей місяць у нас один клієнт по Україні". Така тенденція тим більше є дивною, що закордонні новорічні тури – набагато дорожчі, зауважує представниця турагенції. "Європа дорожча, звичайно, ніж Україна. У нас новорічний тур з 30 грудня по 4 січня з 2 банкетами та екскурсіями кожного дня може коштувати 2700 гривень".

Речник Державної служби туризму і курортів Леонід Медяний переконує, що рівень туристичного сервісу в Україні зростає і різниця між якістю відпочинку на вітчизняних турбазах та за кордоном з року в рік скорочується. Щоправда, скоротилася цього року і кількість охочих відпочити саме на українських курортах. "Наприклад, Буковель, Сонячна Долина - там робляться нові спуски, будуються готелі, туди вкладаються гроші. Але люди, які можуть витратити значну суму грошей, як завжди, їдуть в Австрію, Фінляндію, Францію – на зарубіжні курорти. Ті, хто має не дуже великі статки їздять до нас".

Бажаючих відпочити в Україні все ж немало. Але українські залізничники переконують, що з квитками на новорічно-різдвяні свята проблем не виникне, і охочі подорожувати Україною в черзі біля кас не стоятимуть. Начальник пасажирської служби Південно-Західної залізниці Олександр Болдов повідомив, що Південно-Західна залізниця призначила 9 додаткових потягів на 42 рейси (це майже двісті вагонів). Крім того, півсотні вагонів додадуть до складу поїздів, які курсують за графіком. "Це напрямки до Ужгорода, Сімферополя, Чопа. Розумієте – що я вам можу порадити... Передусім – заздалегідь планувати свої поїздки. І у нас передбачаються найбільш виїзні дати – 29-те, 30–те грудня. Тому купуйте попередньо квитки. Вже зараз ви можете звернутися до кас і в будь-якому напрямку взяти собі квитки. Вільні місця є у всіх напрямках".

Зимовий відпочинок мешканців країн Євросоюзу

Зимовий туристичний сезон громадяни Австрії, Італії, Франції або Швейцарії здебільшого проводять вдома. Особливо це стосується тих, хто так чи інакше пов’язаний із туристичним бізнесом, адже навала любителів зимового відпочинку з усієї Європи - найкраща нагода поліпшити свої комерційні справи, говорить кореспондент Радіо Свобода у державах ЄС Віталій Єреміца.

Як прокоментував Радо Свобода Жан-Луі Дельвінь, директор бельгійської турфірми, що спеціалізується на зимовому відпочинку, італійці найчастіше проводять різдвяні відпустки у своїх, так би мовити, "домашніх" Альпах. Особливо це спостерігається з тих часів, коли внаслідок переходу на євро, купівельна спроможність людей значно впала. Тому, переважна більшість з них дозволити собі дорогі подорожі до інших країн не має можливості.

Водночас, для значної частини мешканців гірських районів відпустка насамперед асоціюється із сонцем та морським узбережжям. Через це, зимового відпочинку вони спеціально не планують. Цікаво, що останніми роками чималі прибутки італійські чи французькі туристичні оператори отримують завдяки відпочивальникам із центру та сходу Європи. Готелі та гірськолижні бази щороку заповнені словаками, чехами чи поляками. А от щодо іспанців чи французів, які мешкають на берегах Середземномор’я, то свої відпустки вони намагаються проводити на лоні природи. Для цього чимало сімей вирушають до північної частини Франції чи Італії. Або ж, як пояснив Радіо Свобода адміністратор одного із ресторанів курортного острова Майорка, свою відпустку в міжсезоння він щороку проводить або у Англії, або у Голландії.

Що ж до українських цін, то нинішнього сезону в Криму середні ціни для туристів піднялися на 10%, а на Заході України вони не змінилися, констатують у Державній службі туризму та курортів. Обсяг туристичної індустрії в Україні - 15 мільярдів гривень. Як зазначають експерти, за ефективнішого підходу, така цифра могла б зрости мінімум удвічі.

Радіо Свобода
21 грудня 2009р.

Теги: Карпати, туризм, санаторій, новорічно-різдвяні

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини