В Ужгороді вручили всеукраїнську літературну премію імені Зореслава (ФОТО)

4 грудня у приміщенні Державного архіву Закарпатської області відбувся вечір вшанування пам'яті українського поета, публіциста, доктора теології та головного капелана Карпатської Січі Степана Михайловича Сабола (1909-2003), який увійшов у літературу під іменем Зореслав, а у духовних колах добре відомий як отець Севастіян Чину святого Василія Великого.

В Ужгороді вручили всеукраїнську літературну премію імені Зореслава (ФОТО)

Вечір приурочено до 100-річчя з дня народження цього співця Карпатської України, культурно-освітнього та релігійного  діяча, ім’я якого у радянські часи було під забороною. За національно-визвольну діяльність у часи Карпатської України (листопад 1938р. – березень 1939 р.) Степана Сабола було заарештовано угорською владою, а згодом видворено у Чехословаччину, де після Другої світової війни за ним полювали радянські спецслужби. У 1950 р. він змушений був емігрувати до США, де продовжив свою душпастирську, наукову та літературну працю і прожив до останніх своїх днів.

На вечорі презентували вибрані твори Зореслава, які вперше виходять в Україні. Книжка під назвою "Блакитні ескадри", що  щойно побачили світ у видавництві "Закарпаття", містить поезії, дослідження та спогади Степана Сабола.

Цікавими були виступи літературознавця Дмитра Федаки та доктора історичних наук Романа Офіцинського, які  розповіли про життєвий та творчий шлях Зореслава. Присутні також мали змогу почути поезії Зореслава у виконанні студентів Ужгородського коледжу мистецтв імені Адальберта Ерделі.

Кульмінацією ж вечора стало вручення Всеукраїнської літературної премії імені Зореслава, яка заснована у жовтні цього року Закарпатською організацією Національної спілки письменників України та народним депутатом України і письменником Станіславом Аржевітіним для збереження пам’яті про національно-визвольні змагання та про самого Зореслава. Метою  літературної нагороди  є підтримка діяльності літераторів та науковців, які популяризують творче надбання Закарпаття та сприяють духовному відродженню України. На думку співзасновників премії, вона сприятиме приверненню уваги до творчості нашого краю. Премія присуджуватиметься щороку 7 грудня - у день народження Зореслава - за патріотичні літературні твори (поезію і прозу) та наукові праці, які відкривають маловідомі сторінки української історії та культури, сприяють процесам формування і розбудови держави, досліджують літературу Закарпаття і творчу спадщину Зореслава.

Твори претендентів розглядає комісія, яка формується співзасновниками  з числа відомих письменників, науковців та представників громадськості. Очолюють комісію співголови: голова Закарпатської організації НСПУ Петро Ходанич та фундатор премії Станіслав Аржевітін. Як повідомив Петро Ходанич, вирішено, що в подальшому членами комісії будуть ті ж самі люди, що  входять до складу комісії з присудження літературної премії імені Федора Потушняка. Також схвалено, що наступного року премія буде присуджуватися одному літератору із Закарпаття та одному із-за меж області. Зазначимо, що премія є меценатською. Термін висунення творів на здобуття премії – до 1 листопада.

Отож, першими  лауреатами премії стали: у жанрі поезії – Лідія Повх за збірку віршів "Секрети словоскладання" ("Видавництво Олександри Гаркуші", 2009 р.) та у жанрі прози – Сергій Федака за історичний роман "Карпатський кросворд" (видавництво "Карпати", 2009 р.). Переможці  отримали диплом лауреата та грошову винагороду у розмірі 3500 гривень.
 
Отримуючи премію з рук Станіслава Аржевітіна,  Лідія Повх зазначила, що їй пощастило  зустрітися із Зореславом на початку 90-х років, коли він приїжджав до Ужгорода. Тоді вона навіть не думала, що колись отримає премію його імені. Сергій Федака ж запропонував вручати переможцям в майбутньому ще і нагрудний знак, що схвально було прийнято співзасновниками.

Наприкінці вечора Станіслав Михайлович, який спеціально приїхав заради цієї події з Києва, поділився своїми численними планами на наступний рік. Задумав створити Пантеон слави у Хусті – столиці Карпатської України, готує до друку двохтомник "Карпатська Україна" та організовує проект "65 років Радянській Україні" з показом стрічок 45-46-х років ХХ ст. – часу приходу радянської влади на Закарпаття. У  рідному селі Колочава планує відкрити військовий музей "Лінія Арпада", який вже нараховує близько 1000 експонатів та 34 бункера, поставити пам’ятник афганцям, у музеї-сканзені "Старе село" відкрити нові експозиції – кузню та ГЕС. Планує видати третю книжку "Школа Колочави" із задуманого 10-титомника про рідне село. Користуючись нагодою, Станіслав Аржевітін запросив всіх присутніх наступного року завітати до Колочави, де буде проходити багато культурних подій.

В Ужгороді вручили всеукраїнську літературну премію імені Зореслава

В Ужгороді вручили всеукраїнську літературну премію імені Зореслава

В Ужгороді вручили всеукраїнську літературну премію імені Зореслава

Оксана Чужа, для "Закарпаття online". Фото автора
10 грудня 2009р.

Теги: премія, Зореслав, Аржевітін, Лідія Повх, Сергій Федака

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини