Фольклорно-етнографічний ансамбль "Верховина" із закарпатської Міжгірщини зачарував чехів

Верховина і Височіна торують шлях до розвитку побратимських взаємин.

Фольклорно-етнографічний ансамбль "Верховина" із закарпатської Міжгірщини зачарував чехів

Минулого місяця з кількаденним офіційним візитом на Закарпатті перебувала делегація підприємців краю Височіна Чеської Республіки на чолі з директором Крайової адміністрації краю, головою благодійного фонду "Височіна-Закарпаття" Зденєком Кадлецом. Йшлося про поглиблення дії угоди партнерських відносин між двома краями щодо інвестування чеського капіталу в різні сектори економіки нашої області. Оскільки на сьогодні на Закарпатті функціонує 75 спільних українсько-чеських підприємств.

На Закарпатті перебувала делегація підприємців краю Височіна на чолі з директором Крайової адміністрації краю, головою благодійного фонду

У ході візиту чеські партнери відвідали і Міжгірщину, яка також потребує інвестицій. Колочава стала не випадковим місцем зустрічі. Саме тут у 30-х роках минулого століття жив серед колочавців Іван Ольбрахт - відомий чеський письменник, який розповів світові про верховинське село над гірською річкою Теребля.

У ході перемовин з участю голови Закарпатської облради Михайла Кічковського було підписано низку протоколів попередніх намірів між підприємцями Височіни і Міжгірщини. Зокрема, у будівельній, комунально-побутовій галузях, туризмі, рекреації, екології, де верховинський район має широкий діапазон діяльності.

Гості відвідали музеї Івана Ольбрахта, „Чеської школи”, церкви Святого Духа. Особливо припав їм до душі виступ на чеській мові учнів фольклорно-етнографічного гурту „Піроскуби” місцевої ЗОШ І-ІІІ ст. №1. Після цього чеські друзі запросили самодіяльних артистів Міжгірщини взяти участь у їхньому традиційному фольклорному фестивалі, який цього разу мав відбутися у м. Прибіславі.

Фольклорно-етнографічний ансамбль „Верховина” з Міжгірщини залюбки прийняв запрошення. Ретельно добравши програму, колоритні костюми з тим, аби якомога глибше донести до братньої глядацької аудиторії українську культуру, національні традиції, зміцнити дружні та культурні зв''''''''язки між нашими краями, колектив подався в Чехію.

На концерт самодіяльних артистів „Верховини” приїхали поціновувачі народного мистецтва з багатьох міст Чеської Республіки, зокрема, Праги, Брно, Їглави. Присутні були зачаровані програмою та харизмом колективу, тому кожен його виступ супроводжували гучними оплесками.

Водночас побратими організували для міжгірців ознайомчу екскурсію по Празі, Главі та Новій Ржіші. – Найбільше припав до душі унікальний костел або монастир Петра і Павла, який заснував Марк і його дружина Вослава, зокрема, раритетна монастирська бібліотека, в якій знаходяться дивом врятовані оригінальні документи усіх часів існування лаври – понад 20 000 упорядкованих рідкісних томів, – розповідає заступник голови Міжгірської РДА Микола Тимощук.

У рамках візиту відбулася й офіційна зустріч із директором адміністрації краю Височіна, головою благодійного фонду „ВіЗа” Зденєком Кадлецом, де українську сторону представляли заступник голови РДА Микола Тимощук, начальник відділу культури і туризму РДА Олександр Шемет, Міжгірський селищний голова Василь Щур, координатор благодійного фонду „ВіЗа” на Закарпатті Борис Качур та ін.

Досягнуто попередніх домовленостей щодо поглиблення співпраці та участі кращих юних поетів, прозаїків, художників краю Височіна в 7 Міжнародному фестивалі „Рекітське сузір’я”, фольклорно-мистецькому фестивалі „На Синевир трембіти кличуть” тощо. Як інформував чеських партнерів Микола Тимощук, традиційне свято народної творчості, яке щороку у серпні проводиться у Міжгірському районі на березі мальовничого Синевирського озера, набуває все більшої популярності в нашій області, по всій Україні і в прикордонних регіонах сусідніх держав: Угорщини, Словаччини, Румунії, Польщі. Бажаними гостями цього унікального свята є і шанувальники закарпатського фольклору із Чехії, Франції, Бельгії, країн СНД. Особливо збагатило значимість свята проведення в його рамках ініційованої обласною радою і облдержадміністрацією благодійної акції „Кожній дитині – родину”. Внесені добровільні пожертвування використовуються виключно з однією метою: для поліпшення облаштування діючих на Закарпатті дитячих будинків сімейного типу, за кількістю яких Закарпаття займає одне з провідних місць в Україні.

Зденек Кадлєц подякував за запрошення і пообіцяв розглянути можливість здійснення візиту до верховинського району, який припав до душі своєю самобутністю, безцінними духовними народними перлинами.

Чи не тому сьогодні в с. Колочава Генеральне консульство Чеської Республіки у Льовові організувало фотовиставку, присвячену 20 річниці оксамитової революції, під назвою: „1989 - очима фотографів”, яка дає змогу побачити роботи талановитих чеських фотомитців.
 

Анна Романенчук
07 грудня 2009р.

Теги: фольклорно-етнографічний, "Верховина", Міжгірщина, Чехія

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини