Мукачівські лижі: Від легендарних "Бескидів" до вишуканих "Фішерів"

Експозиція музею спільного українсько-австрійського підприємства "Фішер-Мукачево" постійно змінюється, оскільки регулярно оновлюються асортимент продукції, моделі виробів. Тільки один експонат залишається незмінним - лижа "Бескид", якій вже близько чверті століття.

Мукачівські лижі: Від легендарних "Бескидів" до вишуканих "Фішерів" Подряпана, зі стертою металевою окантовкою, місцями побляклою фарбою..

На її ковзному боці - напис: "Мукачівській лижній фабриці від учасників переходу СРСР- Північний полюс". І автографи семи учасників високоширотної експедиції газети "Комсомольская правда" під керівництвом Дмитра Шпаро, які за 76 днів подолали на мукачівських "Бескидах" 1500 льодових кілометрів і досягли-таки "маківки" землі. Мукачівські лижі не підвели відважну сімку.

Цю лижу привіз на підприємство один з учасників легендарного переходу, лікар експедиції Вадим Давидов. Він подякував колективу за активне сприяння у проведенні експедиції і запевнив: якщо доведеться здійснити новий перехід, то він відбудеться тільки на мукачівських лижах. І справді, учасники трансарктичної експедиції Володимира Чукова також скористалися "Бескидами".

- Це приємні факти з історії нашого підприємства,- розповідає генеральний директор СП Василь Рябич.- Втім, відтоді багато що змінилося. Немає вже Мукачівської експериментальної лижної фабрики: згодом вона стала товариством закритого типу "Лижна фабрика "Тиса". А в 1995 році її колектив та відома австрійська фірма "Фішер ГМБХ" створили спільне підприємство "Фішер-Мукачево", яке займає нині понад 14 гектарів, а виробничі площі його перевищують 28 тисяч квадратних метрів. У нас працюють 1450 чоловік.

СП "Фішер-Мукачево" є сьогодні одним із найпотужніших світових виробників лиж /спортивно-бігових та гірських/ і ключок для гри в хокей із шайбою на льоду та м'ячем на асфальті.. Підприємство виготовляє понад мільйон триста тисяч пар лиж на рік, а це -- 50% споживання цього виду продукції на світовому ринку. У перспективі плануємо розширити виробництво. Щороку інвестуємо в підтримання та поповнення парку обладнання близько 1,5 мільйона євро, зазначив В. Рябич.

Давно вже зняті з виробництва легендарні дерев'яні лижі "Бескид", а також "Крос", "Леанка", "Тиса", "Карпати", "Спринт"... На підприємстві використовують здебільшого сучасні синтетичні матеріали, новітні технології. Асортимент продукції дозволяє користуватися нашими виробами споживачам усіх категорій - від найменших любителів ковзання та гри у хокей до професіоналів. Остання колекція продукції підприємства /2006-2007 роки/ нараховує близько 140 моделей спортивно-бігових, 80 - гірських лиж та близько 140 модифікацій ключок. Замовниками нашої продукції є фірми "Фішер", "Росіньол", "Саломон", "Нордіка", "Атомік", а ключками грають команди НХЛ у Канаді та США. На мукачівських лижах тренуються відомі українські спортсмени - члени олімпійської збірної країни. СП "Фішер-Мукачево" є також спонсором двох хокейних команд - київського "Cокола" та московського "Динамо".

Успішне виробництво дозволяє нам робити відчутні "вливання" у виробничу сферу, продовжує Василь Рябич. Середня заробітна плата у нас чи не найвища в Мукачевім - близько 1700 гривень. За рахунок власних коштів /з прибутку/ підприємство фінансує здешевлення харчування працівників у їдальні. Обід обходиться робітникові у середньому в одну гривню. Щодня їдальнею користуються 1200 осіб, отож близько 800 тисяч гривень витрачає підприємство на компенсацію вартості обідів. Безплатно доставляємо своїх працівників на роботу і з роботи, незалежно від того, в яких населених пунктах Мукачівського, Іршавського, Свалявського та Ужгородського районів вони проживають.

Маємо і свій медпункт, обладнаний сучасним діагностично-лікувальним обладнанням. Пацієнтів тут регулярно приймають чотири лікарі. При потребі запрошуємо й інших фахівців. Щороку 30-40 працівників отримують путівки на санаторно-курортне лікування, а їхні діти - у дитячі оздоровчі заклади. Крім того, 50-60 працівників щороку відпочивають у санаторії-профілакторії "Солені млаки", у будівництві якого ми свого часу брали дольову участь. Всі витрати на оздоровлення - за рахунок коштів підприємства.

На власних кортах проводимо змагання з великого тенісу, а віднедавна - і турніри з пінг-понгу, постійно діє секція волейболу. Щозими відбуваються змагання з гірського слалому, гонок на спортивно-бігових лижах. Винятком може стати хіба що теперішня зима, але ми все ще сподіваємося на сніг. До речі, наші працівники можуть взяти лижний інвентар у своєму прокатному пункті на 300 комплектів.

Дбаючи про людей, підкресює Василь Рябич, отримуємо й відповідну віддачу. Торік, скажімо, випустили продукції на суму близько 40 мільйонів євро проти 33 мільйонів у 2005-му. Сплачено чималі суми податків, зборів, а також платежів до бюджетів усіх рівнів, різних фондів. Виробництво продукції щороку зростає на 10-12 відсотків. Гадаю, не стане винятком і 2007-ий. Своїми успіхами завдячуємо не тільки надійним австрійським інвесторам, але й сприянню і розумінню з боку місцевої влади - мукачівської міської та закарпатської обласної.

Словом, все у нас здебільшого гаразд, шкода, снігу бракує. Але це вже не до нас: на наші лижі й ключки нарікань немає...
Ярослав ЯДЛОВСЬКИЙ, УКРІНФОРМ.
17 січня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Спорт

20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
16:52
Через півмарафон в Ужгороді в неділю перекриють ряд вулиць
» Всі новини