На Закарпатті рішення, які приймаються з участю громадськості, дають можливість рухатись далі

В окремих районах області, сільських і селищних радах проводяться інформаційні семінари за ініціативи Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства, яке спільно з виробничим об'єднанням "Укрдержліспроект" та за підтримки Швейцарсько-українського проекту розвитку лісового господарства в Закарпатті FORZA поставило собі за мету залучити місцеві громади, органи влади та самоврядування до планування розвитку лісового господарства краю на перспективу.

На Закарпатті рішення, які приймаються з участю громадськості, дають можливість рухатись далі

– Ліс – одне з найбільших природних багатств краю, і один з неоцінених скарбів життя, – каже начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Валерій Мурга. – Адже він – не тільки цінний промисловий продукт, який широко використовується в багатьох галузях промисловості, а й регулятор водного режиму та відновлювач кисню. Це його основні екологічні цінності. Тому вкрай важливо підтримувати раціональне ведення лісового господарства, його збереження і примноження. І в цьому плані ми вирішили вислухати і представників влади, і фахівців, і громадськість, щоб напрацювати пропозиції, узагальнити їх і найбільш слушні включити в стратегічні напрямки господарювання в контексті сталого розвитку лісового господарств краю.

     Такі інформаційні семінари пройшли в Рахівському, Хустському, Виноградівському та інших районах. Учасників ознайомлено зі станом ведення лісового господарства в області та районі, процедурою впорядкування лісів, вимогами законодавства України та міжнародних документів щодо залучення громад до прийняття рішень, пов’язаних з використанням лісових ресурсів.

     Під час семінарів присутнім роздають анкети, куди вони вносять пропозиції кожної з громад з актуальних питань щодо подальшого розвитку лісового та мисливського господарства в районі, таких як використання сільгоспугідь, побічне лісове користування, використання лікарської сировини, рекреаційного потенціалу тощо.

     За словами спеціалістів обласного управління, пропозиції громадськості будуть вивчені виробничим об’єднанням "Укрдержліспроект", яке займається плануванням ведення лісового господарства в країні, а узагальнені - представлені лісівникам і представникам громад та органів влади під час першої технічної наради, яка запланована на лютий 2010 року , а також депутатському корпусу краю з метою напрацювання наступних регіональних програм щодо перспектив розвитку лісового господарства Закарпаття.

     Приміром, на семінарі, який проходив на базі Виноградівської райради, представники швейцарсько-українського проекту поділились набутим досвідом, зазначивши, що сучасні технології лісівників Альпійської республіки дозволяють з мінімальними втратами для довкілля отримувати належну кількість ділової деревини, ощадливо використовувати цінні запаси промислових порід. Щоб досягти цього, потрібно насамперед використовувати на заготівлях не багатотонну, великої потужності техніку, а більш екологічно безпечну, яка здатна вилучати з масиву, без шкоди для навколишнього середовища саме ту деревину, що досягла критичного стану. Лише завдяки цьому можливе реальне забезпечення стійкості місцевої екосистеми та природне відновлення лісу.

     Цікаво пройшов семінар і в с. Богдан, що на Рахівщині, де також відпрацьовується один із пілотних проектів. Тут йшлося про основи сільського туризму. Як зазначив Юрій Зінько – викладач кафедри туризму Львівського національного університету ім. І.Франка, який проводив тренінг, потенціал Богдана щодо розвитку сталого туризму є потужним. Його фундаментальними складовими є багата і відносно чиста природа, вдале розташування на шляху до найвищого гірського масиву України – Чорногірського хребта, пішохідні маршрути якого увійшли до мережі Закарпатського Туристичного Шляху, і нарешті, людський ресурс: багаті традиції і побут місцевого населення, природня гостинність, вироби ужиткового мистецтва, продукція місцевого виробництва. Наявність такого ресурсу дає можливість садибам сільського туризму приймати гостей вже сьогодні: гостям є що показати, є що розповісти, є чим почастувати і де розмістити на нічліг.

     – Рішення, які приймаються з участю громадськості, дають можливість рухатись далі більш прозоро й відповідально, – підсумував Валерій Мурга. – Це механізм, що апробований у провідних країнах Європи, куди ми прагнемо увійти партнерами з надією, що там Україна стане одною з найкращих держав.

Анна Романенчук, сайт Закарпатської обласної ради
19 жовтня 2009р.

Теги: Карпати, ліс, семінари, природа, навколишнє середовище, екологія

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини