Українці Угорщини взяли участь в святкуванні Днів Ференцвароша - одного з районів Будапешта (ФОТО)

Українське самоврядування Ференцвароша - ІХ району Будапешта - активний учасник традиційного свята району - Днів Ференцвароша, яке цього року випало на ще теплі й сонячні дні 3 - 4 жовтня. На площі Бокач навколо церкви розмістилися святково прибрані павільйони, шатра, торгові ряди. Кругом смачні пахощі, пригощання. Майстри й народні умільці добре підготувалися, щоб показати людям свої роботи й творчі новинки.

Українці Угорщини взяли участь в святкуванні Днів Ференцвароша - одного з районів Будапешта (ФОТО)

Як повідомили "Закарпаття online" в Державному самоврядуванні українців Угорщини, велике й просторе шатро, надане мерією району українському самоврядуванню, перетворилося на два дні в привітну українську хату, прикрашену вишитими й тканими рушниками, національними костюмами, біленькими скатертинами на столах, декораціями в українських жовто-блакитних кольорах. Отож свої бачать здалеку, а угорці й інші гості також впізнають українців. Серед гостей шатра побувало багато давніх друзів і знайомих. Було і в нашому шатрі на що подивитись, купити й смачно пригоститись. На одному зі столів було представлено українську кондитерську випічку, підготовлену нашими кондитерами. Серед цих виробів увагу гостей привертали тістечка "Лебеді" від пані Елеонори, вергуни за староукраїнським рецептом та медовик з українським гречаним медом від пана Анатолія, різні пиріжки та цукерки. Бажаючі тут же могли купити книгу українських рецептів Людмили Слюзко, яка багато років частувала на святі Ференцвароша друзів українського товариства смачними варениками та борщем.

Українці Угорщини взяли участь в святкуванні Днів Ференцвароша

Голова самоврядування українців Ференцвароша Ярослава Хортяні привітно запрошувала гостей покуштувати української випічки, подивитися виставку наших майстринь, познайомитися з друкованими виданнями Товариства української культури в Угорщині та відповісти на запитання анкети-вікторини "Чи знаєш ти Україну?". Активну участь у роботі з гостями приймали члени самоврядування ІХ району та активісти Товариства української культури в Угорщині Олена Радуй, Тетяна Фораї, Олександр та Ліля Гембіки, родина Ірини Савчук, Надія Музичук. Також тут побували директор Центру української культури та освіти Ігор Шипайло з родиною, гостили в шатрі Катерина Шило, Олена Сидоренко, Людмила Коваль з родинами і багато інших наших краян.

Українці Угорщини взяли участь в святкуванні Днів Ференцвароша

Українці Угорщини взяли участь в святкуванні Днів Ференцвароша

Добре було всім на святі. Цьому сприяла атмосфера доброзичливості, дружби, веселого спілкування, корисної праці по ознайомленню гостей шатра з українською культурою, народним мистецтвом та кулінарією. Багато зусиль до цього доклала вчителька Недільної школи ТУКУ Надія Музичук, підготувавши до свята свою невелику виставку декоративно-прикладних робіт. Історик за фахом, українознавець, вона все життя цікавилась мистецтвом і малювала сама. Серед її творів в шатрі можна було побачити картини з розписом по шовку, розписані в стилі українського бароко хрести, яйця, оригінальні декоративні намиста, розпис по камінню, намиста складені з дорогоцінного й напівдорогоцінного каміння, роботи з бісеру тощо. Вироби майстрині завжди користуються популярністю на подібних заходах.

Українці Угорщини взяли участь в святкуванні Днів Ференцвароша

Українці Угорщини взяли участь в святкуванні Днів Ференцвароша

Свої нові творчі роботи зі шкіри та каміння презентувала на святі Ірина Савчук. В Мукачеві вона викладала в музичній школі по класу фортепіано, а також захоплювалась декоративно-прикладними роботами - вишивкою, ліпкою, бісером, останнім часом - створенням оригінальних жіночих прикрас. В Будапешті її роботи знаходять визнання й добрі відгуки відвідувачів на угорських та міжнародних виставках з мінералогії. Особливо вони вирізняються прискіпливим підбором каміння, багатою фантазією, класичним дизайном.

Відомий художник Олександр Гембік зробив у нашому шатрі гарну виставку графіки та живопису, на якій представив свої останні доробки. Також він намалював на замовлення декілька портретів учасників свята.

Письменниця Сабо Ендрене (Таміла Гармаш) з м. Мезекевешд, яка вже 40 років живе в Угорщині, філолог за фахом, презентувала на святі свою книгу під назвою "Одна хозарська дівчина". В своїх бесідах з гостями шатра вона розповідала про історію написання роману-сповіді, в якому в романтичному стилі описала своє життя, згадуючи свій рід, рідний Донецький край, Україну, зв'язки з Угорщиною. Слухаючи розповіді письменниці, люди з задоволенням отримували книги з автографом автора.

Українці Угорщини взяли участь в святкуванні Днів Ференцвароша

Два дні в нашому шатрі працював і гурток рукоділля для дітей української Недільної школи та всіх бажаючих, який проводила вчителька Надія Музичук. Діти навчалися робити своїми руками декоративні прикраси з бісеру в національних українських кольорах - браслет і кулон, а також паперових метеликів та квітів. А поки малеча займалася творчістю, батьки оглядали виставки, книги, читали наш журнал "Громаду", фотографувались на згадку та заповнювали анкети про Україну.

18 жовтня 2009р.

Теги: українці, Угорщина, Ференцварош, Будапешт

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини