Закарпаття: На Виноградівщині всерйоз зайнялася проектом облаштування хоспісу

Сьогодні у світі 10 млн. осіб онкохворих. 165 тисяч нових захворювань щорічно діагностується в Україні. Про це повідомив директор Національного інституту раку Ігор Щепотін. До всього кількість онкохворих в Україні й надалі зростає, як і в цілому світі. То ж перспектива тривожить. Якщо до цієї проблеми додати й невиліковно хворих на інші хвороби, а також дітей з обмеженими можливостями життя, то стає очевидною потреба у створенні лікарень сестринського догляду, хоспісів у кожній області, достатньої кількості мережі допомоги і обслуговування хворих на кінцевій стадії захворювання.

Закарпаття: На Виноградівщині всерйоз зайнялася проектом облаштування хоспісу

Виноградівський район розпочав роботу по створенню хоспісу ще в 2006 році. Завдяки ініціативі районної ради, відділу охорони здоров’я та греко-католицької громади, на районному рівні заговорили про створення спеціалізованого закладу на теренах Виноградівщини.

– Ми поставили собі за мету допомагати безнадійно хворим не одноразовими акціями, а щоденною турботою, – розповів голова райради Олег Любімов.

Мета – благородна. Зрештою, перші згадки про допомогу безнадійно хворим людям відслідковуються у середньовічних хроніках, в яких йдеться про те, що монахи охоче надавали притулок прочанам, які йшли на Святу землю. З тих пір слово „хоспіс”, що у перекладі з латини означає - притулок використовувалось у соціальній, і, навіть, медичній галузях. До речі, перший хоспіс, як медичний заклад, був відкритий у Франції у 1842 році для безнадійно хворих на рак.

На сьогодні створено тисячі хоспісів у багатьох країнах світу, де поживають не лише люди похилого віку, але й тяжко хворі діти або діти-інваліди.

За досвідом – до сусідів

- Питання створення такого закладу в нашому районі вивчалось протягом року, вівся пошук однодумців, – далі веде голова райради.

На початку 2008 року було прийнято рішення сформувати делегацію у складі депутатів районної ради (представників фракцій), керівників райради та райдержадміністрації, медиків та голови районної організації Червоного Хреста і здійснити ознайомчу поїздку в Івано-Франківський хоспіс, щоб вивчити набутий там досвід.

Насамперед члени делегації, прибувши в Івано-Франківськ, оглянули приміщення, познайомились з роботою закладу та зустрілись з персоналом. Спілкуючись з фахівцями, дізналися про те, що в хоспісі надається психологічна підтримка не лише хворим, але й родичам, які втрачають близьку людину. Всі, хто переживають важкий період втрати, переходять певні психологічні стадії – депресії, озлоблення на світ тощо. Щоденна розмова персоналу хоспісу із відвідувачами – це велика психологічна допомога.

Уважно слухали учасники делегації і про стан справ персоналу в такому закладі. Постійний контакт із людським горем дає велике навантаження на працівників. Відповідно вони також постійно потребують підтримки психолога. Є такий термін, - кажуть медики, –як „лікування собою”. Іншими словами, висококваліфіковані медсестри чи лікарі, які працюють в інших медичних закладах, далеко не всі можуть бути добрими працівниками хоспісу, бо тут доводиться не лише лікувати, але й дарувати свою любов та милосердя, що відтак віддача спричиняє „синдром вигорання”.

З набутим багажем знань члени делегації повернулися додому і ще з більшим бажанням взялися задум втілювати в життя.

Справа того варта

- Створення хоспісу обласного підпорядкування на території району неодноразово обговорювалися на засіданнях постійної комісії з питань соціального захисту населення та охорони здоров’я, а також на пленарних засідання сесії райради, – каже заступник голови райради Йосип Борто.

Так, рішенням 15 сесії було створено комісію для подальшого детального вивчення доцільності створення в районі хоспісу. До роботи комісії, крім вищезазначених членів, були залучені представники міської ради та духовенства – священники греко-католицької, римо-католицької, православної та реформатської релігійних громад району. Після вивчення даного питання, комісія одноголосно визнала : справа того варта і такий заклад - на часі. До слова, проект щодо відкриття хоспісу є одним із розроблених за сприяння проекту Канада-Україна „Регіональне врядування та розвиток” у рамках співпраці із Закарпатською ОДА.

– У липні 2008 року, – розповідає головний спеціаліст оргвідділу райради Андрій Гунцелізер, – у нашому районі відбулася презентація новоствореного Інституту паліативної та хоспісної медицини МОЗ України. Учасники заходу також підтримали ініціативу створення хоспісу, висловили необхідність функціонування даного закладу й запропонували створити філію Інституту при майбутньому хоспісі. Було створено робочу групу, яка і займається провадженням даного проекту.

Члени робочої групи неодноразово брали участь у всеукраїнських семінарах і нарадах щодо розвитку системи паліативної та хоспісної допомоги в регіонах України. Досягнута домовленість з Інститутом та Міністерством охорони здоров’я про надання науково-методичної та консультативної допомоги на шляху реалізації проекту. А в майбутньому – й фінансової підтримки у Виноградові обласного хоспісу з Державної програми розвитку паліативної та хоспісної допомоги в Україні. Вирішено також питання вступу представників Виноградівського району до Всеукраїнської Асоціації паліативної допомоги.

Як результат, 16 грудня 2008 року на 20 сесії райради депутати затвердили „Програму розвитку паліативної та хоспісної допомоги у Виноградівському районі на 2009-2012 роки”. Заходами Програми передбачено: перший етап (який вже на стадії завершення) – створення при пульмонологічному відділенні районної лікарні 4 хоспісних ліжок, другий – окремого відділення хоспісної допомоги при районній лікарні; третій (який буде реалізовуватись паралельно з двома першими) – відкриття та організація роботи окремої установи.

Як вирішувалась проблема щодо приміщення. З Виноградівською міською радою проведено переговори про передачу колишнього штабу військової частини на дані потреби. Після прийняття відповідних нормативно-правових актів, спільна комісія міської та районної рад здійснила приймання – передачу вищезгаданої будівлі у спільну власність територіальних громад.

Фінанси вимагають джерел і точних розрахунків

Ясна річ, для затвердження проектно-технічної документації, проведення капітальних ремонтних робіт, облаштування закладу необхідним обладнанням, устаткуванням та його утримання потрібні серйозні фінансові ресурси. Тому, окрім пошуку закордонних благодійних та спонсорських організацій, які б змогли надати фінансову допомогу в створенні хоспісу, Виноградівська райрада на 23 сесії прийняла рішення про участь у Всеукраїнському конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. Цим рішенням схвалено грантовий проект на тему: „Заклад хоспісної, паліативної допомоги та психологічної підтримки для тяжкохворих людей і членів їх родини у Виноградівському районі”, який розроблено комунальним підприємством „Агенція місцевого розвитку Виноградівщини”. У разі перемоги, район отримає відчутну фінансову допомогу на реалізацію проекту. На даний час Фонд сприяння місцевому самоврядуванню повідомив, що поданий грантовий проект відповідає всім необхідним вимогам і зареєстрований як учасник Конкурсного відбору 2009 року. Наразі проект пройшов технічну експертизу, на черзі - економічна та фінансова. Кінцеве рішення буде прийнято в кінці ц.р.

За словами представників влади району, в діючому хоспісі –– команда професіоналів та добровольців, які протягом 24 годин допомагають хворим подолати біль, фізичний та психологічний дискомфорт, надають допомогу в догляді, пересуванні, годуванні хворих, при потребі організовують консультації спеціалістів-лікарів, юристів, священиків. Усе це знімає з членів родини пацієнта важкий моральний тягар, , дає їм можливість працювати та жити у звичному режимі.

– Враховуючи весь багаж напрацювань та цілком конкретні результати проведеної роботи, – підсумував Олег Любімов, – можна з упевненістю стверджувати, що через кілька років Виноградівський спеціалізований заклад – хоспіс відкриє свої двері для перших людей із невиліковними хворобами та обмеженим прогнозом життя.

Дасть Бог, так і буде, бо справа – благородна, велика. Заклад, як на мене, потрібно назвати власним іменем, приміром, святої Варвари, яка освітить його своїм ореолом. Чи то пак оголосити конкурс на кращу назву. Бо ж кажуть, як корабель назвеш – таким і буде його плавання.

PS. Коли матеріал був готовий до друку, з Виноградівської райради повідомили, що цими днями Виноградівщину відвідала делегація Словацької республіки. Директор тамтешнього хоспісу м.Бордійов Данієль Ціро, керівник організації „Карітас” м.Кошіце Циріл Корпесіо та менеджер з грантових проектів Сюзанна Нємцова ознайомились зі станом справ у створенні згаданого закладу у м.Виноградів та поділились власним досвідом з цього питання.

Голова районної ради, привітавши делегацію, розповів про мету створення першого в області хоспісу та висловив надію на співпрацю зі словацькими партнерами у реалізації даного проекту.

Начальник відділу охорони здоров’я РДА Ігор Борисенко розповів про те, що відповідний грантовий проект Виноградівщини здобув перемогу у конкурсі, то ж район на ці цілі вже матиме 20 тис. євро. Гроші будуть спрямовані на створення хоспісного відділення при районній лікарні. Водночас Ігор Борисенко наголосив, що підготовлений грантовий проект на 500 тис. євро пройшов технічну експертизу. То ж є сподівання, що і цього разу благородний проект матиме успіх.

Словацькі партнери поділились досвідом створення першого у Словаччині хоспісу та підкреслили важливість функціонування мережі подібних закладів. Приміром, у них на 5 млн. населення діє 7 хоспісів та 8 суміжних закладів – соціальних центрів, які надають хоспісну допомогу.

На завершення зустрічі, гості запросили виноградівських сподвижників відвідати подібний заклад у м.Бордійов та пообіцяли надати допомогу у навчанні персоналу.

Анна Романенчук, сайт Закарпатської облради
17 жовтня 2009р.

Теги: Виноградівський, хоспіс, рак, греко-католицький

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини