У Закарпатській обласній раді відбувся День відкритих дверей

Вчора в Закарпатській обласній раді в Ужгороді, у рамках Європейського тижня місцевої демократії, відбувся День відкритих дверей. Як відомо, спільним розпорядженням обласної ради та обласної державної адміністрації був затверджений план основних заходів із проведення в області Європейського тижня місцевої демократії, який уже третій рік поспіль на виконання Указу Президента України від 27.09.2007 № 922 проводиться з 12 по 17 жовтня.

У Закарпатській обласній раді відбувся День відкритих дверей

     У зустрічі із студентами третього курсу юридичного факультету Ужгородського національного університету, яку провів заступник голови обласної ради Василь Брензович, взяли участь також керуючий справами виконавчого апарату облради Віктор Бульчак, начальник управління державної служби головного управління державної служби України в Закарпатській області Василь Попадинець, а також відповідальні працівники виконавчого апарату облради.

     У відвертій розмові з майбутніми юристами Василь Брензович наголосив, що проведення Тижня - один із найяскравіших проявів демократизації нашого суспільства, євроінтеграційного курсу політики незалежної Української держави. Вона покликана утверджувати у повсякденному житті демократичні засади самоврядування, підносити роль територіальних громад у вирішенні питань соціально-економічного розвитку, роз’яснити роль інституцій Європи у процесі зміцнення демократії на місцях. Важливе значення проведення Європейського тижня місцевої демократії полягає і в активізації участі громадськості, зокрема молоді, у законотворчих процесах. І запланована зустріч із студентами - є одним із таких заходів.

     Звичайно, у своїй у своїй роботі обласна рада та інші органи місцевого самоврядування, керуються насамперед Конституцією України та Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні". Однак вони орієнтуються на стандарти щодо організації управління місцевого самоврядування, які містяться в Європейській хартії місцевого самоврядування. Україна ратифікувала Європейську хартію місцевого самоврядування без застережень 15 липня 1997 року. Тим самим, відповідно до статті 9 Конституції України Хартія стала частиною національного законодавства України, а усі її положення у повному обсязі мають обов’язкову юридичну силу для України.

     Далі Василь Іванович підкреслив, що Рада Європи, членом якої є Україна, завжди визнавала особливу значимість демократії на місцевому і регіональному рівнях Органом Ради Європи, на який покладено функції моніторингу, отримання країнами-членами Ради Європи положень Європейської хартії місцевого самоврядування та захисту інтересів місцевого самоврядування є Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи, який є своєрідним парламентом представників місцевого самоврядування 47 країн Європи. Членом української делегації в Конгресі уже впродовж чотирьох років є голова Закарпатської обласної ради Михайло Кічковський. Зараз він бере участь у роботі 17 сесії цього Конгресу.

     Розповів головуючий і про особливості діяльності органів місцевого самоврядування теперішнього скликання, в тому числі обласної ради, депутати якої обрані на пропорційній основі за списками політичних партій та блоків. "Всього до обласної ради V скликання обрано 90 депутатів від 7 політичних партій та блоків, - підкреслив він. - Обрані депутати добре розуміються на економічних та соціально-культурних і духовних проблемах області. 87 депутатів мають вищу освіту, 11 з них мають вчені ступені докторів та кандидатів наук. Депутати представляють різні галузі економіки та соціальної сфери, державних органів. Але сила будь-якого представницького органу - в його зв’язку з населенням територіальної громади.

     Проте сьогодні мусимо визнати, вів далі промовець, що запроваджена в результаті політичної реформи пропорційна система виборів до органів місцевого самоврядування за партійними списками послабила цей зв’язок з виборцями. Депутат повинен бути представником інтересів територіальної громади села, селища, міста чи району, зобов’язаний захищати їх інтереси. Однак в результаті застосування виборів за партійними списками ряд районів в обласній раді як представницькому органі територіальних громад не має жодного свого депутата, а найбільший в Україні - Тячівський – представлений всього одним. Дуже мало представлена молодь – 3 депутатами.

     Діяльність обласної ради широко висвітлюється у друкованих та електронних засобах масової інформації. Важливим засобом інформування виборців про роботу керівництва ради, депутатів, постійних комісій, президії облради став веб-сайт обласної ради. Проведений нещодавно моніторинг засвідчив його популярність, високу професійність і актуальність. Він щодня поповнюється найновішою інформацією. Тобто, діяльність органів місцевого самоврядування стає все більш відкритою, наближеною до європейських стандартів".

     - Цьогорічний Європейський тиждень місцевої демократії в Україні збігся з широким обговоренням проекту змін до Конституції України, запропонованих Главою держави Віктором Ющенком. Щодо самоврядування, то ці зміни враховують положення Європейської хартії місцевого самоврядування, - повів далі мову керуючий справами виконавчого апарату облради Віктор Бульчак. І студенти активно обговорювали ці положення проекту змін до Конституції України.

     У розмові зі студентами взяв також участь начальник управління державної служби головного управління державної служби України в Закарпатській області Василь Попадинець. Він, зокрема, розповів учасникам зустрічі про систему реформування державної служби як невід’ємної частини європейської інтеграції нашої держави. За словами Василя Юрійовича, реформування системи державного управління, насамперед, потребує змін до законодавчої бази.

Надія Сарана, Іван Діус, сайт Закарпатської обласної ради
15 жовтня 2009р.

Теги: Ужгород, обласна рада, День відкритих дверей, студенти

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини