Закарпаття: Сільська бібліотека як оберіг історії краю

Як відомо, бібліотека на селі - це майже єдиний заклад, який безкоштовно надає право користуватися книгами, періодичними виданнями, зберігає і передає наступним поколінням культуру та традиції місцевої історії. Якщо село - це коріння народу, то сільська бібліотека - це сховище його духовного, національного та культурного початку.

Переможці та організатори конкурсу "Сільська бібліотека року" на Закарпатті
Переможці та організатори конкурсу "Сільська бібліотека року" на Закарпатті

Так, з метою удосконалення роботи бібліотек та заохочення кращих бібліотекарів організовано обласний огляд-конкурс "Сільська бібліотека року". Започаткований з ініціативи ЗОУНБ у 2007 році – Році української книги – огляд-конкурс став щорічним. В цьому році, окрім відзначення кращих бібліотек року було визначено і кращий методичний центр.

Як уже повідомляло "Закрапаття online", 6 жовтня у приміщенні Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки  відбулися урочистості, присвячені підведенню підсумків обласного огляду - конкурсу "Сільська бібліотека року". Згідно з порядком обласного огляду-конкурсу в ньому взяли участь всі сільські бібліотеки-філії централізованої бібліотечної системи. Бралися до уваги підвищення ролі бібліотек у соціально-економічному розвитку села, активізація їх роботи з розвитку і збереження надбань національної культури, поповнення бібліотечних фондів новими книгами і періодичними виданнями, зміцнення матеріально-технічного стану закладів, створення комфортних умов для обслуговування користувачів, привернення уваги громадськості, державних установ, спонсорів до проблем поінформованості громадян, сприяння забезпеченню рівного доступу всіх громадян до українських та світових інформаційних ресурсів.

Огляд-конкурс проходив у 2 тури: перший —районний, приурочений до Дня Незалежності України і другий (обласний) — Всеукраїнського дня бібліотек. За підсумками конкурсу було обрано переможців обласного конкурсу.

Перше місце посіла бібліотека села Березово Хустського району, яку очолює О.В.Попович. Все, що винесено на суд користувачів в цій бібліотеці продумано - від оригінальної назви в оформленні до змісту розміщених матеріалів.

Друге місце - бібліотека-філія с.Черна Виноградівської ЦБС. До речі, в бібліотеках Виноградівщини, майже всюди використовуються закладки "Міліція книг", які слугують вихованню дисципліни читачів і допомагають контролювати вчасне повернення книги на місце.

Третє місце зайняла бібліотека-філія с.Тур’я Ремета Перечинського району. Зауважено, що в даній  бібліотеці діє інформаційний центр.

Як повідомили "Закрапаття online" в управлінні інформації та зв’язків  із громадськістю облдержадміністрації, велика група бібліотечних працівників нагороджена грамотами та подяками облдержадміністрації, обласної ради та обласного управління культури, а бібліотекам-переможцям огляду-конкурсу вручено комп’ютери, цифрові фотоапарати, бібліотечки нових книг та грошові премії. Ряд бібліотек відзначено за активну участь в огляді-конкурсі.

За ініціювання та організацію огляду- конкурсу Закарпатська обласна універсальна наукова бібліотека нагороджена DVD-програвачем.  

07 жовтня 2009р.

Теги: Ужгород, сільська бібліотека, конкурс

НОВИНИ: Культура

11:02
Закарпатський обласний театр драми та комедії з Хуста привезе до Ужгорода дві прем'єри
11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
» Всі новини