Велике прибирання Закарпаття подеколи проходить зі зливами брудної інформації

Коли пару тижнів тому Інтернет-ЗМІ зарясніли заголовками про те, що мешканці Худльова Ужгородського району, злякалися людей у протигазах, а представники однієї з політичних сил одразу здійняли галас на всю область - упало серце. Подумалося: невже новий "Премікс"? Насправді ж швидко з'ясувалося, що у людського страху чималі очі, а у політиканів - великий рот.

Велике прибирання Закарпаття подеколи проходить зі зливами брудної інформації

 "Ніякої проблеми у Худльові не було, — спростовує всі поширювані чутки про екокатастрофу начальник державного управління охорони навколишнього природного середовища Андрій Погорєлов. — Я розумію, що люди бояться всього невідомого, тому й налякалися працівників у протигазах і бочок, в яких привезли пестициди. Однак ніхто не планував їх тут залишати, як говорилося. Просто в Худльові мали зібрати з сіл Ужгородського району перезатарені хімічні засоби захисту рослин (далі — ХЗЗР) перед відправленням на утилізацію за кордон. Мешканцям села нема чого хвилюватися. Ці речовини, в тому числі й 600 кг пестицидів, що ще з радянських часів знаходилися в самому Худльові, зібрані й будуть вивезені".

Нагадаємо, що Закарпатська область стала пілотною в очищенні регіонів України від пестицидів. З листопада 2007 року в нашому краї облікують наявні з радянських часів непридатні ХЗЗР, контейнеризують їх, складують і відправляють на спалювання за кордон. Спочатку отруту вивозили до Німеччини, зараз планують знищувати її в Угорщині, бо там дешевше.

"Станом на 25 вересня на території області залишається 353 тонни непридатних та заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин, які необхідно вивезти на утилізацію за межі області, — інформує Андрій Погорєлов. — З обласного Фонду охорони навколишнього природного середовища, відповідно до затвердженої рішеннями сесії обласної ради Програми реалізації природоохоронних заходів на 2009 рік, виділено мільйон гривень на їхнє екологічно безпечне збирання, перевезення та знешкодження. Цьогоріч заплановано контейнеризувати та вивезти за межі області за рахунок коштів обласного фонду 50 тонн пестицидів".

Переможцем тендеру на виконання цієї роботи є запорізьке ТОВ "НВТ Динаміка". Саме його працівники вже очистили чимало закарпатських сіл від залишених у спадок від радянської "Сільгоспхімії" пестицидів. Цього року вони вже контейнеризували в Ужгородському районі 14,085 тонн ХЗЗР. Працювали у селах П. Комарівці, Сторожниця, Середнє, Циганівці, Худльово, Гута, Кібляри та в самому обласному центрі. До Худльова ж підготовлені до транспортування за кордон пестициди планували звезти зі згадуваних місць, аби їх було зручно і швидко завантажити в автофургон і вивезти за межі краю.

Зауважимо, що Ужгородщину "хімчистять" за кошти обласного Фонду охорони навколишнього природного середовища. Крім того, спеціалісти ТОВ “НВТ Динаміка” працювали також у трьох господарствах Мукачівського району (селах Кольчино, Чинадієво і Кучава), та в Берегові й Сваляві. Усього у пластмасові 50-літрові бочки вони перезатарили 46,677 тонн пестицидів. Цю роботу профінансувало Мінприроди. Нині складно сказати, які точно речовини зберігаються в бочках, мішках та картонних барабанах на складах по всій області. Багато хімікатів на основі сірки, склад деяких речовин визначити взагалі неможливо.

"Більшість накопичених препаратів свого часу заборонили використовувати через їх високу токсичність і негативний вплив на довкілля та здоров'я населення. — Каже головний еколог краю. — Тому кожен склад, відведений для зберігання непридатних або заборонених до використання пестицидів, є об'єктом потенційної небезпеки. У деяких приміщеннях хімікати збирали з кінця 70-х — початку 80-х років минулого століття. Оскільки через них до підприємств (переважно "Сільгоспхімії") були постійні претензії в екологів та санепідеміологів, отруту часто замуровували, створюючи своєрідні саркофаги".

Працівники ТОВ "НВТ Динаміка" працюють із самого ранку — години з п’ятої, поки сонце не припікає і хімічні засоби менше випаровуються. Отруту затарюють у бочки із спеціального матеріалу, які відтак згорять разом із їх вмістом. Бочки герметично закривають, додатково упаковують спеціальною плівкою і відправляють на утилізацію. На сьогодні повінстю очищені від хімікатів Воловецький, Великоберезнянський, Перечинський, Міжгірський і Рахівський райони, практично завершені роботи на Свалявщині і Берегівщині. 

І все ж попри те, що з листопада 2007-го року з семи районів Закарпаття вже вивезено 122 з половиною тонни отрути, у складських приміщеннях та місцях тимчасового складування 20 населених пунктів краю ще зберігається 353 тонни небезпечних речовин. Крім того, 154 тонни забрудненого пестицидами ґрунту зберігається на території ВАТ "Хустський агрокомплекс" у с. Рокосово. Тож попереду в екологів ще чимало роботи.

Ярослав Світлик, "Старий Замок "Паланок"
06 жовтня 2009р.

Теги: Худльово, премікс, проблема, Андрій Погорєлов, хімічні засоби рослин

Коментарі

Гашиш 2009-10-07 / 08:56:00
Так-то воно, так! Але нетак. В даній ситуації, як завжди, непрофесійно спрацювала Ужгородська РДА.

По-перше: завезли отруту на територію Худлівської сільської ради без погодження з сільською громадою. Навіть голова сільради Трембецький не знав, що діється. А це грубе порушення ЗАкону України "Про місцеве самоврядування". Якщо той же Салай попередив громаду, його б зрозуміли й ніяких протестних настроїв би не було.

По-друге: в своїх інтервю ЗМІ заступник голови РДА Салай нахабно брехав: він назвав ферму та господарські приміщення ТзОВ "Гроно"... колишніми складами "Закарпатвинтресту". НІЯКИХ СКЛАДІВ ЦЬОГО ТРЕСТУ НА ТЕРИТОРІЇ СІЛЬРАДИ НІКОЛИ НЕ БУЛО.

ВИСНОВОК: КОНФЛІКТ В ХУДЛЬОВІ СПРОВОКУВАЛА РДА, а саме А.Салай.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини