МАГАТЕ перевірить роботу словацького сканера на переході Ужгород-Матевце. Словаки обурені

Представники МАГАТЕ здійснять вимірювання радіаційного випромінювання сканера для перевірки вагонів, встановленого з боку словацького кордону на переході Ужгород-Матевце. Такої домовленості досягнуто сьогодні під час переговорів т.в.о. міністра закордонних справ України Володимира Хандогія і глави словацького зовнішньополітичного відомства Мірослава Лайчака (Miroslav Lajcak), повідомляє словацьке агентство новин "TASR".

МАГАТЕ перевірить роботу словацького сканера на переході Ужгород-Матевце. Словаки обурені

"Вимірювання радіації буде здійснено представниками Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) протягом тижня, починаючи з 12 жовтня", - повідомив М.Лайчак на прес-конференції після переговорів.

За словами керівників МЗС двох країн, і Україна, і Словаччина визнають висновки перевірки, проведеної МАГАТЕ.

Як повідомляв УКРІНФОРМ, 19 серпня Львівська залізниця припинила рух вантажів через перехід Ужгород-Матевце на кордоні зі Словацькою Республікою. Це трапилось через те, що словацька сторона не відреагувала на зауваження про неприйнятний стан роботи сканувальної системи TNSCAN RF6010.

Як встановила спільна комісія фахівців з української та словацької залізниць, тут спостерігалося суттєве перевищення радіаційного фону. Причиною для перевірки стали звернення машиністів локомотивів, котрі стверджували, що 13 та 14 лютого 2009 року отримали при виконанні службових обов'язків додаткове радіаційне опромінення, хоч і не є причетним спецперсоналом і підпадають під категорію В (населення) згідно з Нормами радіаційної безпеки України (НРБУ-97).

МАГАТЕ перевірить роботу словацького сканера на переході Ужгород-Матевце

Керівництво та головний державний санітарний лікар Львівської залізниці звернулися до словацької сторони з вимогою привести радіаційний захист TNSCAN RF6010 на станції Матевце до рівня, який забезпечить повну безпеку машиністів локомотивів. Заміри рівня радіації за участю спеціалістів з України проводили двічі. Першого разу - наприкінці червня - доза радіації була перевищена ушестеро. При другій перевірці, що відбулася 11 серпня, цей показник зріс вже у 30 разів. Українські фахівці зробили висновок про те, що сканувальна система працює щораз гірше.

Визнавши потребу у додатковому огляді та регулюванні системи, словацькі уповноважені особи все ж відмовились призупинити дію сканера і привести його до безпечного стану, мотивуючи своє рішення тим, що робота системи відповідає стандартам Європейського Союзу. Численні звернення та спільні наради не дали результату. Тому головний санітарний лікар на Львівській залізниці зробив припис про припинення передачі поїздів через перехід Ужгород-Матевце. Залізничники попередили про ситуацію вантажовідправників, видавши конвенційну заборону на усі вантажі.

За день словацька сторона вимкнула сканер і вантажні перевезення було поновлено.

А 11 вересня сторони погодилися, що роботу сканеру буде відновлено, але він не скануватиме локомотив та перші два вагони до того часу, поки не буде проведена незалежна перевірка пристрою.

УКРІНФОРМ

Словацькі аргументи: сканер нешкідливий і виявляє контрабанду
 
Варто додати, що словацька сторона з аргументами української не погоджується, і вважає, що за скандалом навколо сканера стоїть зовсім не здоров’я машиністів, а "контрабандистське сигаретне лобі", якому система перешкоджає здійснювати злочинну діяльність, і яке, як заявляв міністр енергетики Словаччини Лубомір Ягнатек, має вплив на органи влади України. "Це ще одна підніжка з їхнього боку", - казав він, натякаючи про зимову "газову кризу", у якій однозначно вважає винуватцем Україну. Деякі вкрай цинічні коментатори натякають, що "шкода, що українці не були такі принципові у 1986 році, коли забруднили радіацією пів-Європи". Зупинку роботи сканера від 18 серпня до 14 вересня словацькі політики називали "відступом перед українською мафією". Не настільки гарячі голови аргументували, що збитки від недопостачань сировини для металургійного заводу "Ю. С. Стилл-Кошіце" можуть становити мільйони євро, коли як сканер за півтора року виявив контрабанди на суму 183 тисячі євро.
 
Тим не менше, словацькі митники не розуміють позицію представників українських залізниць і вважають її дезінформацією. Як заявив речник Митного управління СР Войтєх Якаб, "сканер був встановлений у відповідності до діючих словацьких норм, і його використання регулярно контролюється. Такі установки – звичайні у ЄС та США, вони не шкодять здоров’ю, інакше б органи гігієни не дозволили б його використання". "Під час пробного виміру 11 серпня у кабіні машиніста наміряли випромінювання 9,08 мікрозівертів за годину. Допустима річна доза відповідно до не тільки словацьких, а й європейських та українських норм є набагато вищою. Щоб машиніст отримав допустимий рівень випромінювання на рік (1 міліЗв), можна виконати 130 тисяч проїздів на рік, зазначив Словацький державний комітет охорони загального здоров’я.
 
Словацькі залізниці напередодні зупинки руху поїздів пропонували українським альтернативу: як заявила речниця "Карго-Словакіа" Маргарета Грекова, "ми б забезпечили рух нашими, словацькими, машиністами, однак українська сторона не відреагувала".
 
23 вересня, через тиждень після відновлення роботи сканера, словацькі митники у вагоні із залізною рудою виявили велику партію контрабандних сигарет з акцизними марками України – 120 тисяч штук (600 картонів), які були запаковані у чорних поліетиленових пакетах під поверхнею імпортованої сировини. "Спроба уникнення від сплати митних зборів оцінюється у суму майже 15 тисяч євро", - заявила речник Митного управління в Михайлівцях Клара Балогова, додавши, що контрабанду вдалося виявити завдяки сканеру за лічені хвилини. "Згодом був проведений глибинний фізичний контроль вагона, при якому був виявлений даний незадекларований товар", - додала вона.
 
Олекса Лівінський, Прага, для "Закарпаття online"
05 жовтня 2009р.

Теги: Львівська залізниця, МАГАТЕ, сканер, Матевце, Словаччина

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

11:32
В Ужгороді пожежні врятували від вогню будинок
13:00
У Сокирниці на Хустщині в Тисі виявили потопельника
23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
» Всі новини