Начальник закарпатської міліції хотів би завжди жити на Закарпатті

Як відомо, час спливає непомітно, особливо якщо людина постійно трудиться, а не лічить години, дні та місяці. У ці жовтневі дні виповнюється рік, відколи закарпатську міліцію очолив Павло КОНОНЕНКО. З цієї нагоди ми запросили Павла Миколайовича до розмови.

Начальник закарпатської міліції хотів би завжди жити на Закарпатті
РЯДКИ БІОГРАФІЇ
 
-- Передовсім, вітаємо вас, товаришу генерале, з першою річницею перебування на посаді. За цей рік ви, можна сказати, вже стали закарпатцем. Нагадайте читачам трохи вашу біографію.
 
-- Народився я 20 березня 1964 року в селі Кам’янка  Добропільського району Донецької області в звичайній робітничій сім’ї. Після закінчення десятирічки навчався в Донецькій спеціальній школі міліції. Вищу освіту здобув у 1989 році в Київській академії внутрішніх справ.
 
-- Яким був ваш шлях у міліцію?
 
-- Стати працівником ОВС я вирішив під час служби в армії. Перша моя посада -- оперуповноважений карного розшуку, далі був дільничним інспектором. Пройшов більшість щаблів міліцейської служби: був рядовим оперативником, заступником начальника карного розшуку райвідділу, заступником та начальником райвідділу. З серпня 2001 року -- призначений на посаду заступника начальника Дніпропетровського управління внутрішніх справ, у грудні 2002-го став першим заступником начальника УМВС України в Запорізькій області. У 2005 році повернувся в Дніпропетровськ начальником тамтешнього УБОЗу. У лютому 2007-го був призначений начальником Дніпропетровського міського управління міліції. У жовтні 2008 року очолив Головне управління МВС України в Закарпатській області. І ось уже рік на цій посаді.
 
ПАВЛО КОНОНЕНКО -- СЕРЕД НАЙВПЛИВОВІШИХ ЗАКАРПАТЦІВ
 
-- Кажуть, Павле Миколайовичу, що одне з центральних видань визначило вас серед найбільш впливових жителів Закарпаття...
 
-- Справді,  журнал “Коментарі” відзначив мене у 20-ці найбільш впливових закарпатців. Будучи некорінним жителем краю, я зайняв у цьому рейтингу 8-ме місце. Звісно, це приємно. Мальовниче Закарпаття стало для мене, вихідця зі Сходу України, другою батьківщиною. І якщо б мене запитали, з яким регіоном  я пов’язую наступні роки свого життя, то хотілося б, щоб це було саме Закарпаття.  Так що я не просто прийшов сюди, як дехто думає, помахати шаблею й здобути генеральські лампаси, а працювати на благо Закарпаття та України.
 
-- Яким видався цей рік для вас і для колективу закарпатської міліції?
 
-- З боку, мабуть, краще видно наші здобутки, як, можливо, і якісь упущення в роботі. Однак хочу зауважити, що я не ставив собі за мету докорінно змінити керівництво ГУМВС та міськрайвідділів краю. Усі заступники попереднього керівника та начальники підрозділів залишилися на своїх посадах. Було змінено лише начальника ВБНОНу, який перейшов на службу в іншу область. А колишній начальник УДСБЕЗ області Іван Гульпа став моїм заступником. Тож жодної кадрової “революції” я на Закарпатті не зробив і не планую цього робити. Для того, аби розігнати колектив, багато розуму не потрібно. І зовсім інша річ -- згуртувати колектив, поліпшити показники роботи, націлити на виконання нових поставлених завдань.
 
ЗАКАРПАТТЯ -- МИРНИЙ КРАЙ
 
  -- Нещодавно відбулося засідання колегії ГУМВС України в Закарпатській області. Як виглядає робота закарпатської міліції в цифрах, і яка у нас криміногенна ситуація, порівняно з іншими регіонами  України?
 
-- Стан криміногенної ситуації на території Закарпатської області характеризується позитивними тенденціями на більшості напрямках оперативно-службової діяльності. За рівнем злочинності на 10 тисяч населення --31,1 Закарпаття залишається одним із найспокійніших регіонів України. І я щиро вдячний краянам за те, що вони, в більшості своїй, законослухняні люди.
 
В області менше скоєно тяжких тілесних ушкоджень (37 проти 52 торік), незаконних заволодінь транспортними засобами (40 проти 46), хуліганств (231 проти 233), ДТП (153 проти 193). Зменшення кількості дорожніх пригод означає, що менше родин залишилися без годувальників, менше дітей осиротіли, менше пролилося на дорогах людської крові.
 
На жаль, як і скрізь по Україні в умовах   економічної кризи кількість вчинених в області злочинів збільшилася (на 16,3 %). Але в абсолютних цифрах динаміка розкриття та направлення в суди кримінальних справ порівняно з торішніми результатами становить  11,4 % та є найвищою в державі.
Розкрито, зокрема, усі скоєні в краї зґвалтування, вимагання, тяжкі тілесні ушкодження, в тому числі зі смертельними наслідками. Кількість вчинених розбоїв збільшилася з 17 до 29, але нерозкритими залишилися лише два такі злочини. Відсоток розкриття розбоїв становить 94,1, що на 8,7 % більше загальнодержавного показника. Із 23-х скоєних на Закарпатті упродовж восьми місяців року вбивств залишаються нерозкритими лише два. 
 
За цей час закарпатська міліція розкрила низку резонансних злочинів. Зокрема, затримано групу молодиків, які вчинили зухвалий розстріл із вогнепальної зброї жителя районного центру Міжгір’я, громадянина В. У червні вдалося розкрити навмисне вбивство ще одного громадянина  В.,  обгорілий труп якого  виявили в дачному масиві села  Оріховиця Ужгородського району. Заарештовано 17-річного зловмисника, котрий жорстоко познущався і вбив на Ужгородському стадіоні “Автомобіліст” людину. До логічного завершення доведено також справу щодо вбивства на дачному масиві ужгородського мікрорайону Горяни, де  двоє неповнолітніх по-звірячому зарізали молодого чоловіка.
 
Із 154-х зареєстрованих в області пограбувань розкрито 113. Наполовину більше розкрито шахрайств, на 24 відсотки більше (449 проти 362) крадіжок. Процент розкриття цих злочинів у нас становить 59,4 при 58,8 по Україні. Кінцеві підсумки роботи з розкриття практично усіх видів злочинів загальнокримінальної спрямованості у нас вищі за середньодержавний рівень.
 
6 ГЕКТАРІВ КОНОПЕЛЬ ТА 4802 ПІГУЛОК “ЕКСТЕЗІ”
 
Приємно відзначити, що останнім часом намітилася тенденція до поліпшення роботи з розкриття злочинів попередніх років. Їх розкрито на 15 % більше, ніж торік. Викрито також 175 злочинів, пов’язаних із незаконним поводженням зі зброєю. З незаконного обігу вилучено 24 одиниці нарізної зброї, 19 обрізів, 5 гранат, 3 міни, 7 вибухових пристроїв, 4 кілограми вибухових речовин.
 
Більше задокументовано злочинів, пов’язаних із незаконним обігом наркотиків (316 проти  276), в тому числі 105 тяжких та особливо тяжких. Зокрема, на Ужгородщині працівники  УБОЗу знешкодили 6-гектарну плантацію конопель, внаслідок реалізації марихуани зловмисники могли б заробити щонайменше 4,5 мільйона гривень. Затримали  двох жителів  Чопа  та Мукачева, якi  збули гостям зі Львова 3605 пiгулок синтетичної речовини психотропної дiї "екстезi".  У тому ж Чопі затримали двох громадян Угорщини, які збули жителям Ужгорода 1197 штук “екстезi".Загалом з незаконного обігу  вилучено 331 кг наркозасобів, до кримінальної відповідальності притягнуто 243 особи. Це означає, що наркотики не понівечили сотні людських доль, а негідники, які наживаються на людській біді, понесуть заслужене покарання.
Під час  проведення заходів щодо протидії нелегальній міграції в області затримано 121-го нелегального  мігранта, порушено 19 кримінальних справ.
 
Із 555 викритих злочинів у сфері економіки 269 становлять тяжкі та особливо тяжкі. Виявлено 137 злочинів із збитками понад 100 тисяч гривень та 14 -- понад  мільйон гривень. Задокументовано 265  злочинів у сфері службової діяльності. Зокрема, викрито 38 фактів хабарництва. Рекордним для краю  стало затримання голови однієї з сільських рад Свалявського району області, який вимагав та одержав за виділення землі 900 тисяч гривень хабара.
 
Викрито також 131 факт розкрадання державного або колективного майна, із них 31 - у великих або особливо великих розмірах. Активізувалася робота щодо документування фактів незаконного використання бюджетних коштів.
 
ОЧИЩЕННЯ МІЛІЦІЇ ТРИВАЄ
 
-- Міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко постійно наголошує на необхідності очищення міліції від тих, хто ганьбить високе звання правоохоронця. Зокрема, від хабарників, корупціонерів. Як із цим  на Закарпатті?
 
-- Робота в плані очищення рядів закарпатської міліції триває постійно. Нещодавно було звільнено із займаних посад трьох офіцерів карного розшуку, проти яких було порушено кримінальні справи. Наголошу, що зловмисники були викриті саме з нашої ініціативи.
Органи прокуратури з початку року порушили  11 кримінальних справ (торік їх було  18) стосовно 10  працівників закарпатської міліції.
 
-- Після капітального ремонту гарно виглядає адмінбудівля ГУМВС. Відреставровано пам’ятник загиблим міліціонерам на Православній набережній в Ужгороді та облагороджено довколишню територію. Це все потребує великих коштів. Як їх вдалося залучити в часи економічної скрути в державі?
 
-- Жодної копійки з бюджету, тобто із зарплат міліціонерів, на це  не взято. Залучалися спонсорські кошти. Так само й з ремонтом пам’ятника. Ми дбаємо як про пам’ять загиблих міліціонерів та про їхні родини, так і про діючих працівників ОВС, які повинні вчасно одержувати за свій нелегкий труд належну зарплату. А ще міліціонер повинен мати охайний формений одяг, оргтехніку, засоби пересування -- тобто все необхідне для належного несення служби. На сьогодні триває й капітальний ремонт будівлі фізкультурного товариства “Динамо” в Ужгороді,  де міліціонери практикуються зі стрільби та  фізичної підготовки.
 
“Я ПРОДОВЖУЮ РОБОТУ СВОЇХ ПОПЕРЕДНИКІВ”
 
А ще  в цьому році  придбано більше автомобілів для підрозділів та служб ОВС краю (загалом 35 одиниць), оргтехніки для роботи. При цьому я жодним чином не хочу применшувати заслуг своїх попередників, які теж багато зробили для закарпатської міліції. Ми просто продовжуємо роботу в цьому напрямі.
 
На завершення хотів би подякувати усім закарпатцям за порозуміння та підтримку роботи міліції. Соціологічні опитування в районах області, які ми регулярно проводимо, свідчать про зростання довіри до міліції у цей нелегкий час. І запевняю усіх законослухняних жителів чудового закарпатського краю, що ми виправдаємо вашу довіру і зробимо все, що від нас залежить, аби життя закарпатців було максимально захищене від проявів криміналітету.
Володимир Павлюх, ВЗГ ГУ МВС України в Закарпатській області
02 жовтня 2009р.

Теги: Закарпаття, міліція, Павло Кононенко

Коментарі

Макс 2009-10-02 / 20:00:00
"Начальник закарпатської міліції хотів би завжди жити на Закарпатті"



А чом не розкаже, чому половина посад в ГУ МВС України в Закарпатській області досі вакантні? І в чому різниця між управлінням і головним управлінням? І який між цими двома запитаннями зв'язок?

Макс 2009-10-02 / 19:54:00
"Начальник закарпатської міліції хотів би завжди жити на Закарпатті"

Як добре, що хоч цю привілею - жити вічно - не можна купити

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини