На угорсько-українській ділянці кордону фіксується 30,7% випадків виявлень контрабанди сигарет, на румунському напрямку - 27,8%

Сьогодні, 1 жовтня 2009 року, в Державній митній службі України відбулася прес-конференція на тему "Чи є контрабанда сигарет в Україну?"


На угорсько-українській ділянці кордону фіксується 30,7% випадків виявлень контрабанди сигарет, на румунському напрямку - 27,8%

Ситуацію, яка склалася на сьогодні із незаконним переміщенням тютюнової продукції через митний кордон України, прокоментував для журналістів директор Департаменту організації боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Держмитслужби Андрій Федькін.

Географічне розташування України є досить зручним для використання її території для незаконного переміщення тютюнових виробів до країн Європи. Наявність великої кількості суміжних країн (Росія, Білорусь, Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія, Молдова), "прозорість" значної частини державного кордону та той факт, що Україна є "воротами" до Європи для країн Сходу, в сукупності збільшують привабливість регіону для здійснення таких нелегальних операцій.

На сьогоднішній день митні органи України проводять заходи по попередженню фактів контрабанди цигарок практично на всіх ділянках кордону.

Але слід зазначити, що незмінним лідером за фактами незаконного переміщення тютюнових виробів залишається західна частина українського кордону, або ділянка кордону Україна – ЄС. Близько 84% усіх виявлень незаконного переміщення тютюнових виробів у 2009 році через кордон України припадає саме на цю частину кордону.

Так упродовж 8 місяців 2009 року на кордоні з країнами Європейського Союзу було затримано 35,4 млн. шт. цигарок, або 1,8 млн. пачок. Це пояснюється, в першу чергу, суттєвою різницею в цінах на сигарети в Україні та країнах ЄС.

Найбільш привабливими для порушників залишаються українсько-угорська (30,7% випадків виявлень) та українсько-румунська (27,8% випадків виявлень) ділянки кордону. Поряд з цим зменшилась кількість випадків контрабанди сигарет на українсько-російському кордоні (3,8% випадків виявлень).

Загалом за 8 місяців 2009 року митними органами України попереджено 2083 випадки незаконного переміщення тютюнових виробів, з яких 1828 під час спроб незаконного вивезення тютюнових виробів за межі митної території України та 255 випадків — під час ввезення сигарет в Україну.

При цьому, митними органами України вилучено понад 50 млн. шт. сигарет (понад 2,5 млн. пачок).
Порівнюючи показники затримань в розрізі контрабандного переміщення тютюнових виробів за 2005- 2009 роки, спостерігаємо їх незмінність протягом останніх років.

Так, у 2005 році було зафіксовано 1824 факти незаконного вивезення цигарок, у 2006 — 2286 фактів, 2007 — 2407 у 2009 — 1828. Що стосується незаконного ввезення тютюнових виробів, то кількість фактів незаконного їх ввезення в Україну знижується. З 406 фактів у 2005 році до 255 — у 2009 році.
 
Слід зазначити, що починаючи з 2008 року змінилась тенденція незаконного вивезення тютюнових виробів. У попередні періоди більшість затримань припадала на спроби нелегального вивезення сигарет дрібними партіями в приватних автомобілях. У другій половині 2008 та у 2009 році збільшилась кількість затримань цигарок при незаконному вивезенні значних партій.

Аналіз способів здійснення контрабанди тютюнових виробів вказує на привабливість для контрабандистів приховування тютюнових виробів від митного контролю (переважна більшість), а саме:
- в іншому товарі;
Приклад 1: 15.06.09 у пункті пропуску для залізничного сполучення "Ізов" на  українсько-польському кордоні Ягодинською митницею виявлено 1,554 млн. шт. цигарок торгівельних марок "LM red", "LM blue", "Regal" загальною вартістю близько 32 тис. євро., прихованих у контейнерах "біг-бег" з товаром "Каолін збагачений, марки КС-1, гранульований" у залізничному вагоні № 67919233 потягу № 3715, сполученням "Ізов" (Україна) – Хрубешув (Республіка Польща). 17.06.09 Ягодинською митницею порушено кримінальну справу про контрабанду.
- з використанням спеціально виготовлених сховищ;
Приклад 2: 07.04.09 Виноградівською митницею порушено кримінальну справу про контрабанду за фактом замаху на контрабанду 4,9 млн. шт. сигарет "Chesterfield" загальною вартістю близько 111 тис. євро. Контрабандний товар було виявлено митницею у ході проведення поглибленого митного контролю товару "плити деревостружкові шліфовані", що переміщувався на адресу румунської фірми.
- приховування у технічних порожнинах транспортних засобів.
Приклад 3: 14.04.09 у пункті пропуску для залізничного сполучення "Чоп –Захонь", на україно-угорському кордоні, Чопською митницею виявлено 4,4 млн. шт. сигарет "LM red", "LM blue" загальною вартістю близько 100 тис. євро, прихованих від митного контролю всередині чотирьох кріогенних резервуарів для рідких газів, які переміщувалися залізничним транспортом до Чеської Республіки.
Також актуальним залишається вивезення тютюнових виробів поза митним контролем тобто поза пунктами пропуску через митний кордон України.
14.02.09 Ізмаїльською митницею заведено справу про порушення митних правил у відношенні громадянина Молдови за фактом замаху на незаконне переміщення поза митним контролем 1,3 млн. цигарок марок "MORE", "SAINT GEORGE", "RONSON" загальною вартістю 155,7 тис. грн. Рішенням суду цигарки конфісковано.

Аналіз ризиків приховування цигарок в вантажах, що експортуються з України, не дає суттєвого результату. Так як вартість цигарок, які можуть бути збуті в країнах ЄС, суттєво перевищує вартість транспортного засобу або товару. А отже цигарки можуть бути приховані як у низько, так і в високоліквідних товарах.
Незаперечним залишається той факт, що українські комерційні структури та окремі фізичні особи зацікавлені в експорті, хоч і незаконному, даного товару в країни ЄС, оскільки ліквідність таких оборудок настільки висока, що навіть накладення адміністративного стягнення чи кримінальна відповідальність, конфіскація транспортного засобу, товару та прихованих тютюнових виробів залишають канал високоприбутковим. Це, в першу чергу пояснюється надвисокими цінами (акцизними ставками) на цигарки в країнах ЄС та значними обмеженнями введеними останнім часом Європейським Союзом.

До основних методів та заходів Державної митної служби України у боротьбі з контрабандою тютюнових виробів належать:

– співпраця з митними органами зарубіжних країн та порівняння кількості експортованих та імпортованих сигарет між двома країнами, а також інформування один одного про випадки сумнівного експорту та транзиту тютюнових виробів,
– співпраця з іншими правоохоронними органами України.

У червні 2008 року митні органи України мали змогу прийняти участь у проекті операції "Перегрін", яка проходила під егідою митних органів Королівства Нідерланди та Угорської Республіки.
У ході зазначеної операції митні органи-учасники мали можливість спільно здійснювати виявлення фактів незаконного переміщення цигарок на територію ЄС з України, шляхом проведення вибіркових (на основі аналізу ризиків) перевірок вантажів та пасажирів з зоні митного контролю на кордоні.
У ході операції митні органи сторін здійснювали обмін інформацією, мали можливість підвищити ефективність співпраці між Українською митною службою та учасниками ЄС, а також здійснювати аналіз ризиків при переміщенні товарів певної категорії (цигарки).

Самим корисним у проведенні цієї операції став обмін досвідом щодо практики та методів здійснення митного контролю як на кордоні так і на території держав-учасниць.
Всі вище перелічені цілі й завдання були досягнуті, але тільки в рамках проведеного практичного етапу проекту. Після закінчення даного етапу проекту суттєвих змін в процесі боротьби з незаконним переміщенням цигарок не відбулося, як і в процесі обміну інформацією між Україною та суміжними з нею країнами членами ЄС.
Як показує практика, ефективна боротьба з контрабандою можлива лише за умови об’єднання спільних зусиль, організації роботи на попередження протиправних дій. Для цього необхідно проводити постійний аналіз уже виявлених фактів контрабанди, відслідковуючи шляхи її переміщення, й в першу чергу, переміщення товарів групи ризику. На підставі аналітичних даних прогнозувати дії правопорушників та планувати наші дії по боротьбі з контрабандою.

Державна митна служба України пропонувала різноманітним європейським інституціям дієві заходи щодо підвищення ефективності протидії контрабанді цигарок, але до теперішнього часу вони так і залишились у вигляді пропозицій.

Приклад:
Удосконалити та прискорити процес обміну інформацією між Україною та країнами членами ЄС, а саме:

- запровадити на постійній основі обмін інформацією (у повному обсязі) щодо вантажів, які планується до переміщення між нашими країнами;
- розширити перелік підстав та діапазон параметрів надання інформації за запитами митних органів країн – учасниць угод про обмін інформацією;
- встановити жорсткі часові проміжки (не більше місяця) відпрацювання запитів митних органів країн між якими укладено такі угоди;
- до відпрацювання запитів підходити ґрунтовно та надавати інформацію, яка носить змістовний характер і придатна для використання;
- налагодити між митними органами наших країн канали обміну оперативною інформацією (в режимі реального часу);
- визначити перелік посадових осіб на різних рівнях структури митних органів (номер телефону, скринька електронної пошти);
- в обов’язковому порядку детально (дата виявлення, місце затримання, анкетні дані особи правопорушника, відправник та одержувач вантажу, маршрут слідування, характеристики цигарок, спосіб та місце приховування, марка та реєстраційний номер транспортного засобу) інформувати Державну митну службу України про факти затримань цигарок.

01 жовтня 2009р.

Теги: сигарети, контрабанда.кордон

НОВИНИ: Кримінал

22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
» Всі новини