Закарпатське КРУ провело аудит місцевих бюджетів Міжгірщини та Берегівщини

Питання наповнення місцевих бюджетів та ефективного використання бюджетних коштів є особливо актуальними в умовах сьогоднішньої кризової ситуації в країні. Проте ефективно і раціонально використовувати кошти на виконання повноважень місцевим органам влади та місцевого самоврядування не завжди вдається. Нерідко в таких випадках дієвою допомогою є державні фінансові аудити виконання місцевих бюджетів, основним завданням яких є:

- надання оцінки формування і рівню виконання місцевих бюджетів;
- встановлення причин, що негативно впливають на виконання місцевого бюджету;
- визначення шляхів удосконалення управління бюджетними коштами, державним та комунальним майном, у тому числі можливості збільшення доходів бюджету.

Закарпатське КРУ провело аудит місцевих бюджетів Міжгірщини та Берегівщини

У поточному році аудиторами контрольно-ревізійного управління в Закарпатській області проведено державні фінансові аудити виконання Берегівського районного та Міжгірського селищного бюджетів.

Як зазначають аудитори КРУ, навіть попередні розрахунки засвідчують: за умови продуманого формування та виконання бюджетів, раціонального підходу до використання комунального майна, перегляду ставок плати за оренду, уточнення грошової оцінки землі тощо чимало місцевих бюджетів могли б отримати додаткові надходження і спрямувати їх на вирішення найболісніших питань громади.

Найбільш дохідними для бюджетів, а тому і найбільш проблемними є операції з землею

 Це питання взагалі актуальне практично для всього малоземельного Закарпаття. В регіоні, де майже кожен шматочок землі на вагу золота, цим природним скарбом якраз і не вміють ефективно розпоряджатися. А дарма, бо значною мірою наповнення місцевих бюджетів залежить від "розумного" використання земельних ресурсів. Як підтверджено аудитами: значна частина коштів місцевих бюджетів втрачається від неефективного здійснення органами місцевого самоврядування та органами влади операцій з землею.

Прикладів цього чимало. Зокрема, в результаті встановлення в Берегівському районі відносно низьких орендних ставок (від 1% до 8%) при наданні земельних ділянок в оренду, розрахункові втрати до місцевих бюджетів за період 2006-2008 роки  склали  265 тис.грн., в тому числі до районного бюджету 39,7 тис.грн.  При умові збільшення орендних ставок для земель, які здаються в оренду для здійснення комерційної діяльності та промислового використання до максимального рівня 12%, можливі щорічні додаткові надходження в сумі 598 тис.грн., в тому числі 89,7 тис.грн. до районного бюджету.

Аналогічна ситуація складається і в смт Міжгір’я: у разі збільшення ставок орендної плати за використання земельних ділянок, розрахунково щорічні додаткові надходження до місцевих бюджетів могли б скласти 194,7 тис.грн., в тому числі до Міжгірського селищного бюджету — 116,8 тис. грн. Окрім цього, були встановлені факти надання земельних ділянок в оренду за ставками нижчими, ніж рекомендовано рішенням сесії селищної ради. Це призвело до втрат бюджетів у сумі 48 тис. грн.

Одним із невикористаних резервів наповнення місцевих бюджетів є те, що тривалий термін не укладалися договори оренди землі  між орендарем та орендодавцем, оскільки, згідно з чинним законодавством, орендна плата нараховується після реєстрації договорів оренди в органах Державного земельного кадастру. Існують непоодинокі випадки, коли орендар не поспішає з укладанням угоди, маючи при цьому можливість використовувати виділену земельну ділянку. Розрахункові втрати від "затягування часу" з укладаннями угод склали в Берегівському районі 83,6 тис. грн., в тому числі до Берегівського районного бюджету 12,5 тис. грн. та в смт Міжгір’я 331,7 тис. грн., в тому числі 199 тис. грн. до селищного бюджету.

Проаналізувавши поступлення плати за землю в населених пунктах, де проведено нормативну грошову оцінку земель, аудиторами КРУ було звернуто увагу, що такі поступлення є значно вищими, ніж по тих населених пунктах, де грошова оцінка не проведена або не уточнювалася протягом тривалого часу. У разі проведення грошової оцінки земель у всіх населених пунктах Берегівського району можливе збільшення поступлень плати за землю щороку розрахунково на 420 тис.грн.

Як було з’ясовано в процесі проведених аудитів виконання місцевих бюджетів, в останні роки  значні кошти до місцевих бюджетів надходять від продажу земельних ділянок. Відповідно до діючого законодавства відчуження земельних ділянок здійснюється згідно  оцінки, визначеної експертним шляхом. Однак, як правило, і це підтверджено аудитом виконання Міжгірського селищного бюджету, в більшості випадків така оцінка є набагато нижчою від нормативно-грошової оцінки, яка застосовується для визначення розміру земельного податку, орендної плати, втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва тощо.

Окрім цього в результаті недостатньої  претензійно-позовної роботи  з боку Міжгірської селищної ради по операціях з земельними ресурсами  своєчасно не надійшло до бюджетів 494 тис.грн.

Втрачаються доходи і через нераціональне розпорядження майном
 
Так, внаслідок зменшення  ставок орендної плати за користування комунальним  майном  Берегівським районним бюджетом та районною лікарнею втрачено 27,1 тис.грн. Окрім цього, в результаті надання відстрочки в оплаті вартості об’єкта приватизації та в зв’язку з цим ненарахування неустойки не дозволили додатково залучити до Берегівського районного бюджету 57,5 тис. грн.

Додаткові резерви для наповнення місцевих бюджетів є

Одним з основних завдань проведення державних фінансових аудитів виконання бюджетів якраз і є пошук додаткових резервів для наповнення казни. Аудитори бачать їх чимало. Як з’ясували аудитори КРУ, для багатьох місцевих бюджетів може дати додаткові надходження посилення контролю за повнотою надходжень місцевих податків та зборів з боку органів податкової служби  та місцевого самоврядування. У результаті їхньої недостатньої роботи у частині вишукування джерел, дохідна частина Міжгірського селищного бюджету втратила можливість залучити 119 тис. грн. ринкового  збору та 6,2 тис. грн. збору за паркування автомобілів.

При обмеженості бюджетних коштів, їх витрачання не завжди є економним

Ще одна проблема місцевих бюджетів Закарпаття в тому, що нерідко кошти витрачаються на видатки, фінансування яких має здійснюватися за рахунок коштів інших бюджетів. Такі факти виявлені при аудиті Берегівського районного бюджету. Зокрема, з райбюджету здійснювалося фінансування заходів програм не першочергового значення. У межах районних програм спрямовано кошти на покращення матеріально-технічної бази установ, які утримуються за рахунок державного бюджету, в сумі 115,1 тис. грн.
 
Як було з’ясовано при проведенні аудитів, як в Берегівській районній раді, так і в Міжгірській селищній раді утримується штатна чисельність працівників, яка перевищує рекомендовану постановами Кабінету Міністрів України, що призводить до неефективного використання коштів відповідно 312,4 тис. грн. та 431,8 тис. грн.

Аудитори КРУ пропонують, як покращити ситуацію

Аудитори КРУ в Закарпатській області не лише  аналізують ситуацію, обраховують втрати та виявляють неефективно використані кошти, але ще й  розробляють рекомендації щодо попередження втрат, надають пропозиції щодо прийняття управлінських рішень, на підставі яких до бюджетів можна залучити додаткові надходження та більш ефективно використовувати кошти, майно та землю.
 
Найбільше пропозицій стосується, так би мовити, "наведення порядку" з землею та майном. Як у Берегівській районній раді, так і в Міжгірській селищній раді необхідно провести інвентаризацію нерухомого комунального майна і при наданні його в оренду застосовувати конкурентні засади, та й загалом варто б обом радам розглянути можливість розробки перспективного плану використання комунального майна.

Так само слід і на Берегівщині, і на Міжгірщині вирішити низку питань, що стосуються землі: провести грошову оцінку земель населених пунктів, встановлювати в рішеннях органів місцевого самоврядування про виділення земельної ділянки в оренду граничні терміни укладання договорів оренди тощо.

Прес-служба КРУ в Закарпатській області
28 вересня 2009р.

Теги: КРУ, Міжгірський, Берегівський, бюджет

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини