Про оподаткування дитячих новорічних подарунків у 2006 році

Державна податкова адміністрація України у зв’язку із численними запитами платників податку та податкових органів щодо оподаткування у 2006р. податком з доходів фізичних осіб вартості дитячих новорічних подарунків та надання щодо цього розрахунку ф. N 1ДФ повідомляє:

Верховна Рада України 30 листопада 2000 року, як виняток із загальних положень, встановлених частиною третьою статті 1 Закону України "Про систему оподаткування", прийняла Закон України N 2117 "Про звільнення від оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків" (далі - Закон N 2117), який є спеціальним і діє щорічно на період з 1 грудня поточного року до 15 січня наступного року.

Статтею 1 Закону № 2117 установлено, що суми коштів, які платники податку на прибуток підприємств перераховують органам державної влади, органам місцевого самоврядування, громадським (у тому числі профспілковим) організаціям та створеним ними закладам освіти, охорони здоров'я та культури, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів, на проведення новорічних і різдвяних свят для дітей і підлітків та на придбання дитячих святкових подарунків, включаються до складу валових витрат таких платників податків у розмірі, що не перевищує 4 відсотків оподатковуваного прибутку попереднього (звітного) періоду. При цьому під дитячими святковими подарунками слід розуміти набори товарів, які містять лише кондитерські вироби та іграшки вітчизняного виробництва і фрукти ( ст.5 Закону № 2117).

Тобто, вартість святкових новорічних подарунків та квитків на новорічно-різдвяні заходи, отримані дітьми від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій (у тому числі профспілкових) та створених ними закладів освіти, охорони здоров'я та культури, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів, які придбано за вказані у ст.1 Закону № 2117 кошти, згідно із ст.3 цього Закону не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб - батьків таких дітей.

Разом з тим, положення ст. 5 Закону N 2117 щодо не перевищення загальної вартості одного новорічного подарунку понад один неоподатковуваний мінімум доходів громадян - 17 грн. має застосовуватися як критерій визначення неоподатковуваного доходу, одержаного платниками податку – батьками дітей у вигляді одного дитячого новорічного подарунку, в разі безпосереднього придбання та розповсюдження податковими агентами таких подарунків за власні кошти.

Крім того, постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 8.11.06р. № 200 „Про виділення коштів фонду та порядок забезпечення дитячими новорічними подарунками дітей застрахованих осіб у 2006 році” змінено в порівнянні з 2005 роком порядок та розмір коштів, що виділяються за рахунок Фонду для придбання дитячих новорічних подарунків. Зокрема, п.3 цієї постанови встановлено, що у 2006 році граничні витрати на придбання одного новорічного подарунка ( з кондитерських виробів вітчизняного виробництва) за рахунок коштів Фонду становлять 13 грн. (із урахуванням витрат постачальників на вантажно-розвантажувальні роботи, зберігання та транспортування новорічних подарунків до робочих органів відділень Фонду та окремих страхувальників, визначених відділеннями Фонду).

Вартість дитячих новорічних подарунків, наданих для дітей осіб, застрахованих у Фонді, згідно з зазначеною постановою №200 також не є об’єктом оподаткування у таких осіб (батьків дітей) на підставі пп.4.3.1 п.4.3 ст.4 Закону України від 22.05.03р. № 889 „Про податок з доходів фізичних осіб”.

Податковий розрахунок за ф. N 1ДФ стосовно вартості дитячих новорічних подарунків та квитків податкові агенти мають подавати у випадках видачі їх конкретному платнику податку, в якого виникають податкові зобов'язання із сплати податку з перевищення

Заступник голови ДПА України С.Лекарь
Офіційний сайт ДПА у Закарпатській області.
27 грудня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини