Далекий гість

"Прийду на Україну, буду Президентом" - каже закарпатський австралієць Павло Ледней.

Далекий гість

Із мешканцем Мельбурна, що  в Австралії, Павлом Леднеєм познайомилася на Синевирському озері під час нещодавнього  фестивалю. Сивий чоловік у чорних окулярах та джинсах, який усе підряд фотографував, виділявся серед місцевих мешканців і одразу звернув на  себе увагу. Та, як згодом з’ясувалося, 60-річний австралієць вперше в Україні, а на Міжгірщину приїхав знайомитися з родиною.

Його батько (нині покійний),  народився і жив у тутешньому  Лопушному, а мати із Великої Копані на Виноградівщині.

Приїхав не сам, а з 14-річним сином Павлом, який, ніби копіюючи батька, теж "клацав". А сюди їх привезли двоюрідна сестра Калина Кость із чоловіком Іваном. "Сестра каже, що тато за тив горов  народився" - пояснює доброю українською із присмаком закарпатської іноземець. - Тут бютифул (із англ. "чудово" - авт.). Зізнається, що батько із мамою завжди розповідали про Україну, а він мріяв її побачити. Раніше не приїжджав, бо чекав,…коли підросте син. Хотів, щоб їхав з ним сюди уже свідомим і розумів, що таке батьківщина діда.
 
У Мельбурні Павло Ледней працює вчителем географії у вищій школі, тож знайти точно, де розташоване Закарпаття, було неважко. До того ж мама із сестрою роками переписувалися. "Коли ми забирали їх із Виноградівщини від родичів (там їх налічується 30-40 - авт.), то Павло мав при собі карту, показував, на якому повороті звертати треба, - згадує пані Калина.- Ми зустрічали із великими очима і здивуванням, бо не чекали. Раніше ж треба було виклик. Моя мама була найстаршою із дітей у родині, далі був Павла батько". Тепер при приїзді рідні не було ніякої помпезності, а от коли приїжджав у 90-х його батько, то зустрічали цілим селом із музиками. "Це була сенсація",- каже жінка.

По теперішньому приїзді іноземець кинув сумки і помчав у Міжгір’я, де у лікарні лежить брат його батька, який свого часу теж мешкав в Австралії.

На запитання, чи побачив Україну такою, як уявляв, відповів: "Хіба небо таке". Далися  взнаки і проблеми при перельоті. В аеропорті Німеччини процедура оформлення зайняла всього 11 хвилин ( і так у більшості міст), а в Києві - 2,5 години. "Ми були змученими і невдоволеними. А ще чомусь по-руськи до нас зверталися. Я кажу "Не розмовляйте зі мною по-руськи!", а син заспокоював "Тату, тату!". В Україні - корупція і мафія". Але говорить, що в Австралії люблять Україну  і кажуть: "Ниє ліпша країна, ніж Україна", а ще називають її "holli land"(щаслива земля). "Коли я відпрошувався від директора школи і казав, що їду на Україну, то не було запитань, чому і для чого, а просте  "Іди!". Та й до українців в Австралії добре ставлення. "Тато прийшов сюди голий–босий, а став людиною. Бо у нас вчена голова має великі гроші, а у вас - ні. У Мельбурні маю хату, машину, добре жию", - веде далі співрозмовник. А чоловік сестри Іван Кость додає: "Там українці разом - то сила. По-окремо би пропали. Та й впродовж однієї генерації виходять на такий рівень, що інші такого не досягають, живучи там 100-200 років. Наші вписуються одразу у ті традиції". "Тут культура не добра. Знищила вас Росія. Так і запишіть, - щиро каже австралієць. - Вам треба зле викидати і думати про світові теми. У нас є різні нації, і кожен має свій голос. Я не вказую нікому, що думати, так і мене  ніхто не змушує. У деяких країнах диктатори говорять і тепер. Але вчена нація ніколи не буде це терпіти."

Йдемо довкола озера, а пан Павло розповідає про сина, як добре вчиться, про міжгірське "подь сюди", яке йому дуже запам’яталося. Фіґлює, що вивчив мову за ніч, яку проговорив із чоловіком сестри. А ще про різні тутешні страви. " Я все люблю. Мама дуже розумно казала: "Підеш на Україну, там будеш їсти". О, тут зразу годували…".

Каже, що любить випити, але в міру. "Тут люди найліпші на світі. Є щирість і любов. Я його ніколи не бачив (показує на чоловіка Калини), а він ліпший за брата. І мій син зробив багато собі товаришів. І вже хоче повернутися сюди знову", - ділиться враженнями пан Павло. Весь інший час гості пізнають природу, людей, фотографують. На прощання іноземець приголомшив реплікою: "Прийду на Україну, буду Президентом. А чому ні? Я знаю, що є добре, де дорога є".

Оксана Штефаньо, Синевир-Ужгород, "Новини Закарпаття"
24 вересня 2009р.

Теги: Синевир, Мельбурн, Австралія, Міжгірщина

Коментарі

журналіст 2009-09-25 / 03:12:00
Шановний пане Павле! Не звертайте уваги на цю глупу "сурову правду". У нас таких "правд" немного, і вони всі поміщаються в Берегівській психлікарні. А там, нажаль, є доступ до інтернету... :)

Сурова правда 2009-09-25 / 01:07:00
Шановний Павло Ледней.

Не вертайтеся уже у ту мерзку,злу Австралію.Лишайтеся у нас кідь вам ся так у нас дуже любить.А коли ся у вас кінчать гроші,тай рідні родичі вас пошлють на ...

Тай президентом у нас би хотів бути кожен.Бо у нас президент ничь неробить,а жиє си "бютифул".

pfr 2009-09-24 / 21:09:00
Оксанко, 5 (тобто 12) балів за матеріал! Супер! Молодець!

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини