Голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші вивчав як розвиваються Велика і Мала Добронь

Двічі на тиждень голова облдержадміністрації проводить виїзні прийоми - як правило, в районних центрах. Цієї середи, 23 вересня, Олег Гаваші побував у Малій і Великій Доброні. В першому селі він провів прийом громадян та відвідав новозбудовану школу і підприємство по виготовленню паприки.

Голова Закарпатської ОДА Олег Гаваші вивчав як розвиваються Велика і Мала Добронь

Як повідомили "Закарпаття online" в управлінні інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації, дДо складу Малодобронської сільради входять два населені пункти – Мала Добронь і Демичі, в яких загалом проживає 2255 мешканців. На прийом до голови ОДА звернулись по допомогу понад десяток громадян – в основному з проханням надати матеріальну допомогу на лікування та ремонт житла.

    Два звернення стосувались всієї громади: завідуюча дитсадком просила допомогти з ремонтом дошкільного закладу. Голова ОДА дав доручення вивчити проблему і винести на одну з найближчих сесій облради питання про фінансування цих робіт.

    Інше звернення стосувалось громадського формування по охороні правопорядку, що діє в цьому селі (до речі, таке ж формування є і у Великій Доброні). Керівник формування просив допомогти вирішити деякі питання діяльності. Голова ОДА одразу дав відповідні доручення щодо їх вирішення.

    Відтак Олег Гаваші відвідав Малодобронську загальноосвітню школу І-ІІІ ступеня. Перша черга школи була відкрита ще 2007 року. Паралельно будувалась ІІ черга навчального закладу. До цього часу частина учнів ще займається у двох пристосованих приміщеннях. Загалом нова школа розрахована на 270 учнів, тут є всі умови для занять, працює їдальня, спортзал. До слова, мешканці села створили свій громадський фонд і допомагали споруджувати школу. Загалом же фінансування будівництва здійснювалося за рахунок коштів усіх рівнів: 2,5 мільйона виділялись  з державного бюджету та понад 4,7 мільйона гривень − з районного бюджету розвитку. З обласного було виділено понад 1,3 мільйона − на будівництво, а також значні кошти – понад 800 тисяч – на придбання шкільних меблів, комп’ютерів та комплектів сучасних технічних засобів навчання з природничо-математичних і технологічних дисциплін для кабінетів фізики, хімії, біології.
Зараз тут практично завершуються всі роботи – у перших числах жовтня планується відкрити і другу половину школи.

Велика і Мала Добронь здавна славиться овочівництвом, особливо – вирощуванням перцю і виготовленням червоної паприки. Правда, паприку виготовляли тут, так би мовити, приватно-кустарним методом. Віднедавна цей процес поставили на промислову основу. І хоч приватне підприємство у Малій Доброні за масштабами не таке і велике, але за два місяці тут переробляють в середньому 200 тонн сухої сировини, виробляючи 20 т готової продукції. До речі, підприємство уклало договори з селянами на вирощування солодкого перцю, тож вони мають змогу за сезон заробити непогані гроші. Тим часом торгова марка "Добронська" вже добре відома закарпатським господиням – їм подобається ця продукція своєю якістю і відсутністю будь-яких консервантів. Бертолон Вароді, власник підприємства, каже, що проблем зі збутом не має і планує розширювати виробництво.

Одинока старість – надзвичайно гостра соціальна проблема і не тільки в нашій області. Завдяки голландській гуманітарній допомозі "Онделінг Зорг Україна" та за підтримки Ужгородської райдержадміністрації кілька років тому у Великій Доброні запрацював будинок для літніх людей "Рехоботх". Сьогодні 22-оє одиноких літніх людей з різних районів Закарпаття живуть в чудових умовах, за ними доглядають і надають медичну допомогу…

Олег Гаваші відвідав цей соціальний заклад і цікавився передусім його проблемами. Як зазначив керівник області, цей будинок для перестарілих – зразок для наслідування, адже тут літні люди перебувають дійсно в чудових умовах і, що найважливіше, – вони не почуваються одинокими. Олег Гаваші дав доручення в. о. голови Ужгородської райдержадміністрації Анатолію Черниченку допомогти закладу з продуктами харчування та іншим необхідним. Вирішується і питання придбання для будинку мікроавтобуса.

24 вересня 2009р.

Теги: Велика Добронь, Мала Добронь, Ужгород, Олег Гаваші, школа

НОВИНИ: Соціо

11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
» Всі новини