На Тячівщині і Виноградівщині Олег Гаваші вручав почесні звання і відкривав нові соціальні заклади

Цього вівторка, 15 вересня, голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші, побувавши з робочою поїздкою на Тячівщині і Виноградівщині, ознайомився зі станом справ у соціальній сфері цих двох районів.

На Тячівщині і Виноградівщині Олег Гаваші вручав почесні звання і відкривав нові соціальні заклади

Насамперед керівник області провів у Тячівській райдержадміністрації прийом громадян. В основному питання стосувались вирішення земельних спорів та проблем багатодітних родин. До слова, щодо останнього, то Тячівщина славиться зокрема і тим, що традиційно тут є найбільше в області багатодітних родин. Ось і цього дня, по завершенні прийому, Олег Гаваші за дорученням Президента України вручив почесні звання "Мати-героїня" 32 жінкам, серед яких двадцять три – мешканки Тячівського району. Інші вісім матерів живуть в м. Хуст та с. Драгово Хустського району, ще одна жінка – з Кобилецької Поляни Рахівського району.

Відтак голова облдержадміністрації відвідав низку соціальних об’єктів. Зокрема побував у новозбудованому філіалі Вільшанського дитячого будинку-інтернату Ш-IV профілю "Парасолька" в Тячеві.
Ідея створення цього спеціалізованого закладу, розрахованого на 25 дівчат та хлопців, що страждають легким ступенем розумової відсталості, виникла ще в 2002 році. Через чотири роки ця ідея знайшла своє втілення завдяки спільним зусиллям влади області і району, дирекції Вільшанського дитячого будинку-інтернату, представників благодійної організації "Комітет медичної допомоги в Закарпатті", асоціаціям "Мережа Швейцарія – Закарпаття/Україна" та "Парасолька" зі Швейцарії.

Тячівський центр "Парасолька" – стане першим в Україні закладом такого типу – це пілотний проект. Наразі тут завершуються роботи – практично залишилось тільки облаштувати територію. Як повідомив голова Тячівської райдержадміністрації Василь Йовдій, відкриття центру заплановано на жовтень.
Олег Гаваші відзначив, що створення таких закладів є надзвичайно важливим, адже тут підлітки – випускники дитбудинку – житимуть в чудових умовах. І головне – спеціалісти допомагатимуть їм адаптовуватись до суспільства. Тут планують створити міні-ферми та невеличкий город, який оброблятимуть самі підлітки, декілька трудових майстерень для забезпечення їх зайнятості та повноцінного життя в суспільстві.

Не менш важливий для Тячівського району ще один об’єкт, який будується, – Новоселицька загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня. Сьогодні діти навчаються у кількох старих корпусах, п’ять з яких – в аварійному стані. В 1978 р. було розпочато будівництво нової школи на 750 учнівських місць. Але за браком коштів збудували тільки 2 поверхи, і декілька років будівля залишалась навіть без даху. Минулого року було проведено коригування плану і на будівництво з обласного бюджету було виділено понад 1,4 мільйона гривень, ще майже 1,6 мільйона надійшло з районного бюджету. Завдяки тому, що цього року фінансування продовжувалось – з обласного бюджету надійшов мільйон, а з районного – 619,6 тис. грн., в основному корпусі роботи йдуть до завершення. До кінця року планується нову школу здати в експлуатацію. Але залишається відкритим питання добудови шкільної їдальні та спортивного залу. Голова облдержадміністрації пообіцяв, що будівництво ІІ черги школи продовжуватиметься.

До кінця цього року планується завершити і будівництво загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. в селі Дротинці Виноградівського району, спорудження якої розпочалось у 2007 році. Тут вже освоєно близько 4,4 мільйона гривень, з яких 1,8 мільйона надійшли з обласного бюджету, а 1,3 мільйона – з місцевого. Голова облдержадміністрації ознайомився з ходом робіт і залишився задоволений якістю будівництва.

А на завершення робочої поїздки Олег Гаваші відкрив одразу два надзвичайно важливі для району заклади – дитячий садок в Новому Селі та капітально реконструйоване хірургічне відділення центральної райлікарні.

Тривалий час в Новому Селі не було дитячого дошкільного закладу. Районна влада було прийняла рішення капітально реконструювати одну зі старих будівель, на що з районного бюджету було виділено 850 тисяч гривень. До будівництва долучились і сільська рада, і благодійні організації з Австрії та Угорщини. Зараз дитсадок, як лялька, і в ньому виховуватимуться 50 діток. Щоб малеча краще пізнавала світ, Олег Олодарович подарував садочку телевізор. На урочистому відкритті побував і Генеральний консул Угорської Республіки в м. Берегово Йожеф Бачкаі.

В цивілізованих умовах віднині лікуватимуться і хворі в хірургічному відділенні райлікарні: тут проведено ремонт за євростандартами. Крім того, відділення отримало нове обладнання тощо. А щоб робота медиків була ще ефективнішою, Олег Гаваші подарував лапароскопічний апарат, придбаний за кошти обласного бюджету.

Це вже третє, капітально відремонтоване відділення лікарні – до того привели до ладу терапію і реанімацію.
 
– Зараз реконструюємо дах на основному корпусі, ще до кінця року капітально відремонтуємо пологове відділення. А відтак поступово доведемо до належного стану всі відділення, – каже голова Виноградівської райдержадміністрації Василь Якоб. – В медичній сфері районна лікарня не єдина, де проводяться ремонтні роботи: відремонтовано амбулаторії в селах Великі Ком’яти, Дротинці та Мала Копаня, амбулаторії загальної практики – сімейної медицини сіл Веряця, Фанчиково, Дюла, Підвиноградів, фельдшерсько-акушерський пункт по вул. І. Франка с. В. Ком’яти. Розпочато ремонт амбулаторії с. Черна. У планах – будівництво ФАПу в с. Гудя та реконструкція будівель під амбулаторії загальної практики – сімейної медицини в селах Боржавське та Матієво. На це виділяємо кошти як з районного, так і з місцевих бюджетів.

Підводячи підсумок робочої поїздки, саме на цьому аспекті діяльності райдержадміністрацій наголосив і Олег Гаваші:
– Важливо, що як на Тячівщині, так і на Виноградівщині керівництво районів надає особливого значення розвитку соціальної сфери. Тут не чекають фінансування згори, а знаходять можливості виділення коштів на будівництво і ремонт соціальних закладів за рахунок місцевих бюджетів і спонсорів. Тому і результати показові: скажімо, Тячівська райдержадміністрація самотужки придбала зокрема 4 пожежні машини, а до кінця року в Тячеві, Солотвині і Тересві відкриються три нові музичні школи. Загалом, незважаючи на кризу, в області багато робиться в соціальній сфері. Ми зуміли продовжити будівництво і ремонти завдяки додатково заробленим коштам: від продажу готелю "Дружба" гроші спрямували у медичну галузь, а зекономлені завдяки об’єднанню мукачівських вузів кошти пішли в освіту. Загалом цього року в бюджетну сферу області таким чином надійшло понад 30 мільйонів гривень.

Управління інформації та зв'язків із громадськістю Закарпатської ОДА
16 вересня 2009р.

Теги: Тячівщина, Виноградівщина, Олег Гаваші, "Парасолька", "Мати-героїня"

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини