В Ужгородському прес-клубі презентували Незалежний громадський прес-центр "Закарпатський вибір-2010"

В Ужгородському прес-клубі відбулася презентація Незалежного громадського прес-центру "Закарпатський вибір-2010", який діятиме в Ужгородському прес-клубі упродовж виборчої кампанії Президента України 2010 року. Однією з тем обговорення стала підготовка політичного Закарпаття до виборчих перегонів.

В Ужгородському прес-клубі презентували Незалежний громадський прес-центр "Закарпатський вибір-2010"

Про заплановану роботу прес-центру розповіла голова Ужгородського прес-клубу Ірина Бреза: "У прес-центрі регулярно відбуватимуться медіа-події за участю суб’єктів виборчого процесу, інформаційні заходи за участю спостерігачів, експертів, представників громадських організацій. Така інформаційна структура працюватиме вже не вперше, адже ми інформували і про хід попередніх виборів. Планується об’єктивно і неупереджено, оперативно висвітлювати хід виборчої кампанії. Щотижня буде готуватися випуск електронного інформаційного дайджесту, що фіксуватиме події виборчого Закарпаття, подаватимуться коментарі експертів".
 
Ситуацію у передвиборчому Закарпатті, готовність політичних сил до перегонів, їхні реальні перспективи прокоментували експерти: політолог Віктор Пащенко та історик, професор Сергій Федака.

На думку Віктора Пащенка, глобального протистояння цього разу не буде, оскільки, на відміну від 2004 року, коли зіткнулися 2 протилежні сили, тепер такого зіткнення не буде, натомість вибори будуть більш варіативними, і в цьому їх особливість. Хоча ексцеси, каже експерт, траплятимуться: "Ужгород першим дав приклад Україні такого ексцесу. Але він більше виражений на емоційних пристрастях і не стосується світоглядних засад. Зараз неможливо говорити, на чиєму боці буде адмінресурс, бо принаймні 3 кандидати розпоряджаються цим ресурсом. А ще 2 рейтингові лідери (Янукович і Яценюк) також мають багато прихильників у всіх органах влади. Тому говорити, що на чиємусь боці буде влада, міліція, інші структури просто немає підстав".

В. Пащенко стверджує, що вибори-2010 будуть найбільш реальними, саме "виборами". Якщо минулих разів багато хто голосував "проти" - проти Кравчука, комуністів, "кучмізму" тощо,  то зараз такої однозначної ситуації нема, тому присутнім буде більш реальний вибір.
 
За словами експерта, на Закарпатті поки нема однозначного лідера. Вплив на голосування матимуть як 5 найрейнтинговіших кандидатів, так і решта менш  популярних. Оскільки, згідно з опитуваннями, лише 10-15 % виборців роблять прагматичний вибір, інші керуються "романтичними" аргументами. Віктор Пащенко порадив при голосуванні зважати не на обіцянки, а на досвід, практичну роботу, тобто на те, що кандидатом вже зроблено.

Сергій Федака зауважив, що двома головними учасниками виборчої кампанії, від яких все залежать і які вносять головну інтригу, наразі є не Янукович, не Тимошенко і не будь-хто інший.. "Перший учасник – економічна криза, вона щотижня змінює в Україні політичні розкладки. Від цього учасника залежить добробут кожного громадянина, настрій, а також те, кого виборець найбільше звинувачує. Другий учасник – суспільний настрій, оскільки панує апатія, розчарування ще у Помаранчевій революції, коли здавалося, що досить померзнути на майдані, "проштовхнути гарного хлопця" і житимемо у раю. Люди нарікають, що нема за кого голосувати, нема з чого вибирати. Досить високий відсоток тих, хто голосуватиме проти всіх чи взагалі не піде на вибори", — каже С. Федака.

Він також підтвердив, що наразі лідирують Янукович і Тимошенко, і навряд чи щось принципово зміниться до виборів: "Без особливого ризику можна прогнозувати, що саме вони вийдуть у другий тур. Триватиме боротьба двох міфів, що стоять за цими кандидатами. У першому турі виборець може потішити свої емоції, проголосувати за того, хто до вподоби, а в другому турі слід буде вибирати між реальними кандидатами. Яценюк пройде до другого туру лише у тому разі, якщо рейтинг Тимошенко суттєво впаде".
Щодо ситуації в області, то С. Федака переконаний, що усі політичні еліти в кожному регіоні вагаються, на кого робити ставку, бо від цього залежить їхнє подальша причетність до влади. "Є вагання між двома кандидатурами. Тому ситуація на Закарпатті досить не визначена", — вважає політолог.

16 вересня 2009р.

Теги: вибори, президентські, Ужгородський прес-клуб, прес-центр

Коментарі

depomaranch 2009-09-21 / 10:37:00
http://depomaranch.at.ua/news/jushhenko_spustiv_na_inteligencju_svogo_buldozera_vice_prezidenta/2009-09-18-342

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини