Закарпаття і епідемія ВІЛ/СНіД: заробітчани, наркомани та вагітні

Серед моїх знайомих немає ВІЛ-інфікованих... Чи можемо ми впевнено сказати таку фразу? Звісно легше жити, не думаючи, не переймаючись. Та й про СНІД вже надто багато говорилося - нас лякали, що скоро вимремо. Але ж нічого не сталося: людство продовжує жити. Однак іноді трапляються випадки, коли ми знову згадуємо про цю хворобу.

Чоловіки привозять із заробітків не тільки гроші.
Чоловіки привозять із заробітків не тільки гроші.

Приголомшив випадок, що стався на початку вересня у Чернігові. Там трирічну дівчинку випадково вколов знайденим у траві шприцом її ровесник. Тест-ескпертиза показала: аналіз на ВІЛ і СНІД позитивний. Маленькій Лізі призначили хіміотерапію. Розслідування по факту почала проводити прокуратура, однак наразі головне - це врятувати життя дівчинці... І одночасно усвідомити - подібного могло не статися, якби ми не закривали очі на дуже велику проблему.
 
Чому страждають невинні? 
 
Україна посідає перше місце у Європі за темпами поширення ВІЛ-інфекції. Здається після цього факту вже ніяких цифр не потрібно. За два десятиліття, починаючи з 1987 року в нашій країні офіційно зареєстровано понад 140 тис. ВІЛ-позитивних людей (за даними міжнародних експертів їх насправді не менше 440 тис. осіб) . Зокрема лише у минулому році - 18 963 нових випадків захворівших на ВІЛ-інфекцію. Звісно це тільки сухі цифри до яких всі ми вже звикли і вона не лякає, не обтяжує і навіть вже не примушує замислюватись - а що ж далі?
Однак якщо говорити про Закарпаття, то СНІД тут люди сприймають подеколи як міфічну хворобу з іншої планети. Справді в нашій області здається не все так погано на фоні країни чи світу: з моменту реєстрації першого випадку інфікування ВІЛ в Закарпатській області відомо про 297 таких випадків. Власне діагноз СНІД встановлено 66 особам, 49 з них знято з обліку. Причина - смерть...

Але офіційні дані - це тільки один бік медалі. Скільки насправді хворих остаточно невідомо. Якщо підраховувати за різними методиками, то їх може бути реально у 5 чи навіть 10 разі більше. Непереконливо? Зауважу, що найчастіше ВІЛ-інфікованих осіб у нас в області виявляють серед … вагітних жінок. Саме вони зобов’язані здавати кров на ретельний аналіз. Звідси і береться така статистика: за 8 місяців 2009 року в Закарпатській області зареєстровано 26 нових випадків інфікування ВІЛ, серед них 10 дітей, які народили жінки з ВІЛ.
На щастя, далеко не всі малюки у майбутньому захворіють. Через 18 місяців після народження у деяких з них зникають антитіла ВІЛ у крові і їх знімають з диспансерного обліку. Однак нині у Закарпатті живе 21 дитина у якої діагноз ВІЛ у стадії підтвердження, чотирьом встановлено діагноз СНІД, а ще у трьох важкі клінічні стадії розвитку хвороби - їхнє життя не врятувати…

Тож чи можна казати, що проблеми епідемії СНІД/ВІЛ на Закарпатті не існує? Так, поки що ця хвороба не набрала шалених обертів. Як вважає головний лікар обласного наркологічного диспансеру Василь Кручаниця це пов’язано з багатьма факторами. В першу чергу через те, що в нас не "прижилася" тотальна наркоманія серед молоді. Можливо це наш "гірський" менталітет, можливо інші чинники. Утім розслаблятися не можна - життя не стоїть на місці. Тим паче у інших регіонах України картина зовсім не така заспокійлива - вона просто вбивча. "Хоча наша область виглядає як найбільш "благополучна" у цьому плані, однак йде тенденція до певного зростання кількості наркозалежних, а відповідно і побічних хвороб", - каже лікар-нарколог.

СНІД і наркозалежність - досить взаємопов’язані речі. Сьогодні на обліку в обласному диспансері з діагнозом ВІЛ перебуває 167 чоловік - 27 з них інфікувалися саме при вживанні наркотиків ін’єкційним шляхом. І немає у нас, у наших дітей якогось особливого імунітету проти наркотиків та інфекції. Проблема може грянути одного разу несподівано - як грім серед чистого неба. І що тоді?
 
Замісна терапія - як профілактика
 
Не слід забувати: серед наркозалежних на Закарпатті 40% - ВІЛ-інфіковані. На обліку у обласному наркологічному диспансері нині перебуває 224 наркозалежних особи, з яких 142 споживають ін’єкційні наркотики (переважно опіати). Це найважча для лікування категорія хворих і переважна більшість з них - це люди від 15 до 35 років. Давно стало зрозумілим – одними лише репресивними методами від наркотиків не відучиш. І коли в нашій країні нарешті визнали, що наркоманія - це хвороба, постало питання про реабілітацію, повернення залежних людей у суспільство.

Програм створено чимало. Однак однієї уніфікованої форми лікування досі не знайдено. Медичний досвід свідчить, що більше половини хворих, які пройшли комплексне лікування знову повертаються до старого навіть через рік-два. Виходить замкнене коло?

В Україні нині вже два роки діє новий для нас різновид наркологічної допомоги – замісна підтримуюча терапія (ЗПТ). Варто сказати, що впроваджувати її у життя було досить важко, адже існує чимало противників цієї терапії. Справа у тім, що при лікуванні залежності використовують синтетичні препарати, що мають властивості ... дії наркотику. Тобто практично одним наркотиком лікують потяг до іншого - клин клином. Але в цьому є певний сенс. Ще у 1964 році американський професор Вінсент Доул застосував препарат "метадон" для допомоги людям з опіоїдною залежністю. Через деякий час у 80% добровільних пацієнтів значно покращився стан здоров’я, вони перестали купувати наркотики на вулиці, а згодом більшість з них повернулася до звичайного життя. Нині у світі близько мільйона осіб є пацієнтами замісної терапії.

Препарати, що використовуються у ЗПТ не викликають різких змін у свідомості та наркотичного сп’яніння. Людині більше не потрібно щоденно шукати де і за що купити чергову дозу, вона не тягне все з сім’ї, не йде на злочин, може вчитися, працювати, навіть виховувати дітей. Тобто отримує реальний шанс на повернення. Погодьтеся немало. Особливо активно почали впроваджувати цю терапію з початком епідемії ВІЛ/СНІД. Адже людина більше не потребує контакту з кримінальним світом та своїми "колегами" по шприцу. А значить суттєво знижується шанс інфікування ВІЛ, вірусними гепатитами, передозувань, абсцесів тощо.

"Слід сказати, що замісна терапія - не панацея, - каже Василь Кручаниця. - Але один з реальних варіантів допомоги залежним від опіоїдних наркотиків. Хоча може бути застосована лише приблизно для 20% всіх наркоманів". Людині має бути не менше 18 років, вона регулярно і довгий час споживає нелегальні ін’єкційні опіати. Також обов’язковою умовою є те, що попередні спроби лікування були невдалими. Ще одне з показань - ВІЛ-інфекція.

З квітня 2008 року ЗПТ впроваджується на Закарпатті. Нині 32 пацієнта проходять цей курс  (10 чоловік отримують препарат еднок (бупренорфін) і 22 – метанол). Препарат у вигляді таблеток вживається один раз на добу, не потрібно більше колоти вени. А після вживання опійні рецептори блокуються і "вуличні наркотики" більше не діють. 
 
"Для деяких це останній шанс, рятувальна соломинка, - каже Василь Кручаниця. - Зарано ще говорити про остаточні висновки. Однак я особисто бачу, що ці люди виглядають вже через кілька місяців зовсім по-іншому. Близько половини з них вже влаштувалися на постійну роботу і готові повернутися у нормальне русло життя".
Так, ще одна з умов програми - обов’язкове працевлаштування. В європейських країнах навіть прорахували економічну доцільність ЗПТ. Можливо звучить трохи цинічно, однак це також говорить про те, що програма є дієвою і повинна існувати як варіант лікування практично невиліковних... Аби ці люди більше не були лише тягарем для суспільства, а могли працювати, не скоювати злочинів, не бути розповсюдниками важких хвороб.         
З 1 жовтня відділення ЗПТ має відкритися у Мукачеві (із розрахунку на 10 осіб) та Хусті (на 10 осіб) на базі районної поліклініки. Це робиться для того, аби людям було легше отримати допомогу за місцем проживання і одночасно вплинути на ситуацію із розповсюдженням "вуличних наркотиків" у регіонах.
 
СНІД з’явився там, де не чекали ….
 
"Закарпаття в дечому є унікальною областю, - каже Василь Кручаниця. - Якщо в інших регіонах найчастіше СНІД розповсюджується ін’єкційним шляхом, то в нас - статевим. Просто наркозалежних у нас значно менше, ніж на півдні та сході України".

І тенденція до передачі ВІЛ-інфекції статевим шляхом збільшується. В першу чергу через сексуальні стосунки без презерватива. Тому багато жінок дізнаються про те, що вони ВІЛ-інфіковані, коли проходять тест на вагітність. Часом це стається так: їхні чоловіки, перебуваючи  на заробітках часом мають контакти з групою ризику, заражаються. А додому привозять не лише гроші, а й важкі хвороби.
Це підтверджує і статистика: після обласного центру (40 осіб) найбільше ВІЛ-інфікованих виявлено у Мукачівському (13), Рахівському (10), Тячівському (17) районах. Найгірша ситуація у Хустському районі - на офіційному обліку знаходиться 46 чоловік, з них 4 дитини! 

Тому вкрай важливо перевіритись людині, яка має будь-які підозри щодо можливого інфікування. Зробити це можна у Центрі з профілактики та боротьби із СНІД в Ужгороді (вул. Другетів, 72, тел. 61-76-47). Також в кожному районі відкрито "Кабінет довіри" при райлікарнях. Головне - не запізнитися…
 
Нещодавно на Закарпатті почали реалізовувати програму "Впровадження системи первинної профілактики ВІЛ-інфекції серед національних меншин". Її мета – визначити наскільки інформовані щодо даної проблеми представники багатьох нацменшин, які мешкають в області. Відповідно до результатів буде розроблено уніфіковану методику первинної профілактики ВІЛ-інфекції та СНІДу. До проекту включені три найбільші нацменшини Закарпаття: угорська, румунська та ромська.  
Заввідділом профілактики та епідмоніторингу Центру Валерія Брич каже: "Побутує хибна думка, що саме серед ромів найбільша захворюваність на СНІД. Колись воно так і було, оскільки серед ромів було багато наркодилерів, які самі вживали наркотики. Однак тепер знаємо, що хворі - це не лише бомжі та наркомани. До речі, почавши опитування ми вже дізналися, що для більшості ромських жінок є характерним лише один постійний статевий партнер. Тобто подолано ще один стереотип…"

Як не крути – а найдієвішим інструментом боротьби з епідемією є поінформованість населення. І Закарпаття, не дивлячись на свою сумнівну "захищеність" не має стояти осторонь цієї проблеми. Дуже велика відповідальність покладається і на журналістів. "В одній із газет написали, що епідемії ВІЛ-інфекції не існує, - каже Валерія Брич. – Тобто наша багаторічна робота була практично перекреслена однією заміткою". 
   
Однак не можна покладатися лише на лікарів, які мають займатися профілактикою. Батьки мають розповідати своїм дітям про небезпеку, що несуть наркотики, про шляхи розповсюдження ВІЛ-інфекції тощо. Адже не можна з впевненістю вважати, що біда у майбутньому омине навіть цілком благополучну сім’ю. Я, наприклад, опитав своїх дітей, молодших школярів – що вони знають про СНІД? Виявилося, що набагато більше, ніж я міг уявити. При чому інформацію черпали з різних джерел – від школи до телебачення. І знають навіть вислів: хто поінформований – той озброєний.

Олександр Ворошилов, ХайВей
15 вересня 2009р.

Теги: Ужгород, ВІЛ, СНІД, заробітчани, наркомани, епідемія, профілактика

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини